Англия си тръгна с класически успех от София

Островитяните не срещнаха никакви проблеми при визитата си у нас, постигайки комфортен успех с 3:0 над България

по статията работи: iNews.bg | 02.09.2011 | 23:15

Националният отбор на България загуби и илюзорните си шансове за класиране на Европейското първенство в Полша и Украйна през 2012, след като днес родният тим допусна класическа загуба с 0:3 при домакинството на Англия в мач от квалификационна група G. Головете за албионците бяха дело на Гари Кейхил и Уейн Рууни на два пъти, с което и гостите оглавиха класирането в нашата група.

Селекционерът на българския състав Лотар Матеус изненадващо остави извън групата за мача футболиста на ПСВ Станислав Манолев, като на този етап не са ясни мотивите за решението на германеца. Извън плановете на Матеус остана и звездата на ЦСКА Спас Делев, който също не намери място на резервната скамейка на България.

На вратата на нашия състав очаквано застана Николай Михайлов, а пред него в отбрана бяха наредени Петър Занев, Николай Бодуров, Иван Иванов и Живко Миланов. Капитанът Стилиян Петров и Благой Георгиев действаха като двойка вътрешни халфове, а обичайната си позиция на левия фланг зае Мартин Петров. Изненадата в стартовия състав на Лотар Матеус бе включването на Иван Бандаловски като външен десен полузащитник, като младият футболист на няколко пъти се вкопчи в здрава битка с левия бек на англичаните Ашли Коул. Като втори нападател в схемата на България отново действа Ивелин Попов, който зае позиция зад изнесения в атака Цветан Генков.

В атака за Англия излезе триото Уейн Рууни - Ашли Йънг - Тио Уолкот, а Стюърт Даунинг, Гарет Бари и Скот Паркър действаха в халфовата линия. В отбрана Фабио Капело бе наредил Ашли Коул, Гари Кейхил, Джон Тери и Крис Смолинг, а на вратата отново застана младият Джо Харт.

Като цяло през първата част отборът на Англия не разчиташе толкова много на владението на топката, колкото на ефективността в предни позиции. Българските футболисти често получаваха възможност да играят с коженото кълбо и да го разиграват, но идеите и добрите атаки в нашия актив липсваха. Срещата започна с битка в центъра на терена, като възпитаниците на Фабио Капело видимо не бързаха с търсенето на първи гол в двубоя. Така постепенно се стигна до 13', когато островитяните откриха резултата. След статично положение пред българската врата, топката попадна в краката на Гарет Бари, който с меко докосване намери Гари Кейхил в наказателното ни поле. Съотборникът на Мартин Петров в Болтън пое с гърди и чукна топката покрай Николай Михайлов за 0:1.

Четири минути по-късно България застраши английската врата за първи път в срещата, когато Мартин Петров бе оставен непокрит в наказателното поле на гостите. Крилото опита нещо средно между изстрел и подаване към Цветан Генков, като в крайна сметка топката мина покрай гредата на пазената от Харт врата. Две минути по-късно се стигна и до удвояване на резултата. Англичаните получиха право да изпълят ъглов удар пред българската врата, като зад топката застана Даунинг. Новото попълнение на Ливърпул центрира в наказателното поле, слагайки топката на главата на Уейн Рууни, който без проблеми отбеляза за 0:2.

До края на полувремето българският отбор положи усилия да сътвори нещо креативно в атака, което обаче така и не се получаваше. Английската отбрана рядко бе поставяне под напрежение, а Джо Харт бе най-скучаещият футболист от 22-мата на терена. Постепенно се стигна и до даденото от съдията продължение на първото полувреме, когато албионците наказаха за трети път родната защита. Тио Уолкот пробяга голяма дистанция с топка в краката, намирайки Ашли Йънг в близост до вратата на Михайлов. Йънг от своя страна светкавично комбинира със съотборника си в Манчестър Юнайтед Уейн Рууни, а звездата на английския шампион на празна врата чукна топката в мрежата за 0:3.

На полувремето Лотар Матеус извърши една промяна в своя стартов състав, като в игра на мястото на Иван Бандаловски се появи халфът на турския Касъмпаша Георги Сърмов. Този ход обаче не промени абсолютно нищо в играта на нашия тим. В 50' Иван Иванов надскочи Гари Кейхил при центриране на Благой Георгиев, но изстрелът му излезе в аут. Четири минути по-късно се стигна и до най-голямата опасност за вратата на Джо Харт до този момент, отново след центриране в наказателното поле. Ивелин Попов стреля с глава след подаване на Мартин Петров, но стражът на островитяните отрази.

Минута по-късно в 55' за малко не се стигна и до четвърто попадение във вратата ни. Тио Уолкот центрира за Стюърт Даунинг, който стреля с глава, но за късмет на Николай Михайлов топката срещна една от гредите зад гърба му.

В 62' и двамата слелекционери извършиха по една смяна в своя състав, като дебютантът Георги Божилов замени Цветан Генков в българския тим, докато Ашли Йънг отстъпи мястото си на Джеймс Милнър.

До края на сблъсъка мачът продължи в тягостно темпо. Английският тим доиграваше срещата и очакваше последния съдийски сигнал, а българските футболисти започнаха да отнасят освирквания от феновете на трибуните. В 67' Уейн Рууни не успя да затрудни Михайлов след слаб удар с глава, а в 74' се стигна до крайно опасна ситуация пред българската врата. Тио Уолкот бе изведен очи в очи с българския вратар, но нападателят на Арсенал стреля крайно неточно в аут.

Мъката на националния стадион приключи с последния съдийски сигнал на рефера Франк де Блеекере, а видимо разочаровани от случилото се на терена, българските фенове изпратиха родния тим с освирквания. В последните секунди можеше да падне и четвърти гол в мача, когато удар на Уейн Рууни бе пресечен от български бранител.

Така отборът на Англия вече разполага с 14 точки в своя актив и оглавява квалификационна група G, докато България остава на четвърта позиция с 5 точки на сметката си. Междувременно тимът на Черна гора записа първа загуба в нашата група, отстъпвайки с 1:2 на аутсайдера Уелс в Кардиф. Така балканският състав остава на втора позиция с 11 пункта, докато Уелс се доближи на 2 точки от България на последното 5-то място.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Данчо Георгиев 03.09.2011 | 14:39
А някой нещо друго да е очаквал от мача? Чух че тоя пия, който коментира мача за телевизията каза, че таял тайни надежди за успех. И той, като всеки друг левскар, живее в сините облаци. Целият ни отбор беше въздух под налягане, че ѝ малко ми беше май-въздуха.
3 Цвете Жекова 03.09.2011 | 13:01
Българите си бяхме подготвени психически, че ще паднем. Беше неизбежно, колкото и да ни е тъжно. Рууни май никога не е бил в толкова върховна форма както сега.
2 Георги Петров 03.09.2011 | 09:32
Англия направи една чудесна тренировка. Играчите им играха на не повече от 40-50 % от възможностите си и въпреки това спечелиха с убедителното 0:3 и то само за едно полувреме. Тежки дни го очакват нашия национален отбор. Дано поне вземем нещо срещу Швейцария въпреки, че се съмнявам, че ще ни плеснат още една тройка там.
1 Алекс Г. 03.09.2011 | 08:39
Нашите играха безобразно слабо в защита и англичаните от 3 положения вкараха три гола. Сигурно имаме най-слабата защита в Европа, защото тя буквално не можеше да противодейства на английските футболисти и нашите се разминаха с топката.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 10:55 Празнично богослужение за Второ...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Отблизо
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • 16:00 Възкресение документален филм...
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Под звездите на Върмонт" -...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Празник с Николина и Мария...
  • 14:15 "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.