Атлетико Мадрид грабна Купата на Краля

"Дюшекчиите" разплакаха Моуриньо и компания след драма с продължения

по статията работи: Божидар Азманов | 18.05.2013 | 01:29

Атлетико Мадрид е новият носител на Купата на Краля, след като победи Реал Мадрид с 2:1 на "Сантяго Бернабеу" в изключително интересен, драматичен мач и нервен мач.

 

Редовното време завърши при равенство 1:1 и се стигна до две продължения по 15 минути. В 8-та минута на първото от тях Жоао Миранда се извиси в наказателното поле на Реал и вкара голът на победата. Гол, който футболистите на Жозе Моуриньо не успяха да върнат до края на мача.

 

Така "дюшекчиите" прекъснаха черната серия от 14 поредни години без победа над градския съперник, а дълго чаканият успех е изключително сладък, тъй като им донесе Купата на Краля за първи път от 1996 година насам. Тогава наставникът им Диего Симеоне я вдигна над главата си като футболист на Атлетико, а негов съотборник бе Любослав Пенев.

 

Реал от своя страна сложи точка на един от най-разочароващите си сезони, в който не успя да спечели нито един от трите трофея, за които се бореше, а Моуриньо по всяка вероятност ще напусне Мадрид с огромно разочарование.

 

Видео от епичния сблъсък вижте в Sporta.bg

 

Първото полувреме бе много интересно и равностойно, като в определени периоди от него двата тима си разменяха инициативата и отбелязаха по един гол. Реал поведе с попадение на Кристиано Роналдо с глава в 14-та минута, а Диего Коща изравни след чудесен пас на Фалкао в 35-та. Веднъж домакините удариха и греда.

 

През втората част "белия балет" беше по-добрият тим и пропусна няколко отлични положения. Още на два пъти през това полувреме гредата се оказа най-верен помощник на стража на "дюшекчиите" Тибо Куртоа.

 

Победното попадение за Атлетико падна в 98-та минута, а негов автор стана Жоао Миранда, който отбеляза с глава след центриране на Коке и донесе трофея във витрината на Атлетико Мадрид за първи път от 17 година насам.

 

За съжаление мачът завърши с грозни сцени и Кристиано Роналдо напусна терена след втори жълт, респективно червен картон. Преди това, още в края на редовното време, съдията бе изгонил и Жозе Моуриньо от резервната скамейка заради невъздържаното му поведение. В самия край на двубоя и Габи от състава на Атлетико напусна с червен картон.

 

 

Наставникът на Реал Мадрид за пореден път остави Икер Касияс на резервната скамейка , а под рамката на вратата застана Диего Лопес. Мястото на контузения Рафаел Варан в центъра на защитата редом със Серхио Рамос зае Раул Албиол, а Лука Модрич замени Анхел Ди Мария. Карим Бензема пък бе предпочетен да води атаката вместо Гонсало Игуаин.

 

За състава на Диего Симеоне в игра се завърна Марио Суарес на мястото на Тиаго Мендеш. В предни позиции трябваше да действат Фалкао и Диего Коща, активно подпомагани от Коке и Арда Туран.

 

Двубоят започна равностойно с атаки и към двете врати, търсейки попадение в началните минути. Реал Мадрид бе малко-по активният тим и усилията на футболистите на Жозе Моуриньо дадоха резултат след само 14 минут игра. Кристиано Роналдо спечели корнер, а при центрирането от него португалецът се пребори в наказателното поле с Диего Годин и Фалкао и с глава прати топката неспасяемо в десния ъгъл на Тибо Куртоа за 1:0.

 

 

"Дюшекчиите" реагираха и още в 17-та минута отговориха с първата сериозна опасност пред Диего Лопес. Арда Туран отне една топка, напредна отляво и подаде на Арда Туран, който от 20-тина метра стреля мощно, но топката мина над напречната греда.

 

Натискът на Атлетико продължи и в 35-та минута резултатът бе изравнен. Фалкао овладя получи топката в центъра на терена, на два пъти финтира Раул Албиол и изведе Диего Коща на отлична позиция. Бразилецът надбяга Серхио Рамос и стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратата на Диего Лопес - 1:1.

 

 

Заключителните минути на първата част бяха за отбора на Жозе Моуриньо, който пропусна няколко добри ситуации отново да излезе напред в резултата. Първо в 41-та минута Лука Модрич шутира опасно покрай вратата на Куртоа, а в 43-та след многоходова акция на "белите" топката стигна до Месут Йозил. Той стреля от границата на наказателното поле, топката тупна неприятно пред белгийския страж, но гредата помогна резултатът да се запази.

 

Второто полувреме също започна много интересно, а футболистите на Диего Симеоне демонстрираха, че са напълно равностойни на своя съперник.

 

Първата много сериозна опасност за вратата на Атлетико след подновяването на играта дойде в 58-та минута, когато Тибо Куртоа с мъка изби удар на на Месут Йозил от фаул.

 

На отсрещния край на терена също бе интересно. В 61-та минута Габи проби по дясното крило и центрира отлично за Фелипе Луиш в наказателното поле, който стреля светкавично от воле и топката мина опасно близо покрай вратата на "Кралския клуб".

 

 

Играчите на Реал реагираха като ужилени и в ответната атака като по чудо във вратата на Куртоа не падна гол. Кристиано Роналдо застигна една топка отляво и я върна в наказателното поле, където Бензема от няколко метра стреля в гредата. Кълбото обаче се озова в Йозил, последва нов удар, но Хуанфран самоотвержено се хвърли пред голлинията и успя да изчисти.

 

Оттук насетне обаче "белия балет" заигра по-добре и подложи съперника на сериозен натиск. В 68-та минута Роналдо получи правото да изпълни пряк свободен удар на добра позиция малко пред пеналта. Последва прецизен удар по земята под стената, но за трети път в мача топката срещна гредата на вратата на "дюшекчиите", а при добавката Микаел Есиен я прати нескопосано над гредата.

 

Спокойният до този момент Моуриньо очевидно се изнерви от пропуските на своя тим и на няколко пъти репликира съдията, а в крайна сметка в 77-та минута бе принуден да напусне резервната скамейка.

 

 

В последните минути на двубоя темпото се успокои и напрежението спадна, за да се повиши отново в продължението на редовното време, когато опасен удар на Габи излезе в корнер. Последваха няколко поредни опасни центрирания пред Диего Лопес, но в крайна сметка отбраната в бяло се справи и се стигна до продължения.

 

Атлетико пропусна златен шанс да излезе напред в резултата пет минути след началото на първото продължение. Диего Коща бе изведен срещу стража на Реал , но на два пъти не успя да го преодолее, а това определено бе най-добрата възможност за играчите на Чоло Симеоне от попадението им насам.

 

Футболистите пред Диего Лопес не си взеха бележка от грешката в отбрана и само три минути по-късно позволиха да се стигне до втора подобна ситуация. Есиен все пак успя да изчисти в корнер преди Коке да стигне до нея. След изпълнението му именно испанецът сложи топката на главата на Жоао Миранда и той бе безпощаден - 1:2 за "дюшекчиите", които вече докосваха трофея.

 

 

В края на първото продължение Реал можеше да изравни, но Куртоа успя да се справи с удар от няколко метра на влезлият като резерва Гонсало Игуаин и резултатът се запази. Белгиецът се превърна в един от героите на вечерта, след като в 109-та минута направи още едно феноменално спасяване. Анхел Ди Мария напредна отляво и центрира по земя успоредно на голлинията. Йозил засече, но въпреки че бе паднал на земята Куртоа отрази.

 

В края на мача ситуацията се изнерви изключително много и голямата звезда на домакините Кристиано Роналдо бе изгонен за удар в лицето на Габи. Настъпи меле, а феновете на Реал започнаха да хвърлят предмети по терена и удариха вратаря на Атлетико, който се строполи на земята. В заключителните секунди на срещата и Габи напусна терена след втори жълт картон за бавене на играта, но това нямаше значение, защото Атлетико спечели Купата на Краля след 17 години чакане.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


14 dancho danchev 18.05.2013 | 16:21
Моуриньо бе крайно разочарован след тази загуба на Реал от Атлетико, разбирам го с толкова звезди в отбора си и да загубиш не е приятно.
13 ваня иванова 18.05.2013 | 13:37
Аз бях за тях и много се радвам.
12 Pencho Gospodinov 18.05.2013 | 11:38
Силен мач за Фалкао и компания, оставима Моуриньо без дъх :)
11 kolj kolev 18.05.2013 | 11:36
Много жалко, че Реал не успяха да се наложат срещу Атлетико. Разочарован съм за пореден път.
10 chest slava 18.05.2013 | 10:57
Реал с Моуриньо само слиза надолу за съжаление, той явно ще напуска клуба, аз натам ги виждам нещата, че отиват.
9 Пламена Недялкова 18.05.2013 | 10:47
Аз пък не бях убедена .
8 emanoil momchev 18.05.2013 | 10:40
Бях убеден, че Атлетико ще се фаворити в тази среща срещу Реал Мадрид.
7 трендафил въжарски 18.05.2013 | 10:00
в Испания винаги има драми :))
6 empty world 18.05.2013 | 09:57
"Дюшекчиите" разплакаха Моуриньо и компания след драма с продължения - специалният не знам някой да го е разплаквал до сега...ама да загубиш и купата, сигурно си е много мъчително.
5 rozalij atanasova 18.05.2013 | 09:56
Браво на Атлетико Мадрид! Нека им е честито!
4 подут венец 18.05.2013 | 09:46
Аууу, колко много се радвам за Атлетико Мадрис! :)) Браво бе, дюшекчии! Направо сте размазали белия балет, Моуринцо абсолютно нищо не успя да спечели тази година и е крайно време да си ходи вече
3 Zlatina Todorova 18.05.2013 | 09:21
да им е честито . голяма радост е било
2 трендафил въжарски 18.05.2013 | 08:58
ама направо си знаех, че така ще стане, знаех си, реал тази година си останаха без нищо
1 конска саздърма 18.05.2013 | 08:56
Вече е абсолютно сигурно, че Моу си заминава. В сезон, в който се очакваше да вземе десетата, а остана без трофей, просто няма какво да го спре да си замине.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.