Байерн подчини Ювентус и даде заявка за 1/2 финал

Баварците доминираха през цялото време, но спорен гол подпечата успеха им

по статията работи: Даниел Любомиров | 02.04.2013 | 23:38  8 Виж всички снимки

Байерн (Мюнхен) оправда статута си на фаворит в Шампионската лига и подчини Ювентус с 2:0 на своя "Алианц Арена" в първи четвъртфинален мач от най-силния турнир.

Бляскавата победа и превъзходството на баварците на терена обаче бяха помрачени от начина, по който те стгинаха до втория си гол в срещата, оказал се решителен за крайния изход.

Иначе още в 25-ата секунда Давид Алаба отправи бомбен изстрел от около 25 метра и топката придоби странна траектория, за да затрудни Джанлуиджи Буфон и да се озове в мрежата му - 1:0.

Най-бързият гол в Лигата през този сезон не остана единствен в мача, преминал изцяло под диктовката на домакините.

В 63-ата минута Буфон изби нов далечен изстрел, но топката попадна в Марио Манджукич, който беше в явно положение на засада. Сигнал обаче не последва и хърватинът подаде на празна врата за Томас Мюлер, който с лекота реализира 18-ия си гол през сезона.

Видео от попаденията на домакините вижте в Sporta.bg

Така баварците взеха солиден и заслужен аванс преди реванша, но Ювентус ще остане с горчивия вкус, че въпреки неубедителното си представяне можеше да си тръгне с далеч по-приемлив пасив от Мюнхен.

Важните цифри от дербито

1 - Това е първа загуба на Ювентус в Шампионската лига през този сезон. Единственият отбор без поражение засега остава Борусия (Дортмунд)

5 - Загубата секна победната серия от 5 мача на Ювентус в турнира - изравнен рекорд за най-дълга поредица от успехи в Шампионската лига

491 - Преди да бъде прострелян още в 25-ата секунда, Буфон не бе получавал гол в Шампионската лига от 491 минути.

25 - Голът на Алаба в 25-ата секунда беше 25-ият в историята на Шампионската лига, който пада в рамките на първата минута

1 - Преди днешния мач само веднъж в 15-те си двубоя срещу германски отбори в Шампионската лига Ювентус не бе успявал да отбележи гол (срещу Байерн през 2009-та година)

7 - Ювентус беше загубил 7 от последните си 8 гостувания в елиминационната фаза на Шампионската лига преди двубоя с Байерн в Мюнхен

1 - Голът на Алаба е най-бързият в Шампионската лига през този сезон

20:6 - Байерн е отборът с най-силно нападение в Шампионската лига (20 гола, включително тeзи срещу Юве), а Ювентус е с най-добра защита (6 гола, включително този срещу Байерн)

Състав на Байерн

В стартовия състав на Байерн нямаше изненади - на вратата застана Мануел Нойер, който беше сериозно похвален от колегата си в Ювентус Джанлуиджи Буфон преди мача.

Давид Алаба се завърна на левия бек, след като се контузи на тренировката преди домакинството на Хамбургер и беше запазен, за да може да заеме поста си срещу "Старата госпожа".

Филип Лам, Даниел ван Буйтен и Данте бяха другите избраници на треньора Юп Хайнкес за квартета в защита.

Луис Густаво пък се нареди в халфовата линия вместо наказания за натрупани картони Хави Мартинес. Бастиан Швайнщайгер застана до него в центъра, а Томас Мюлер, Тони Кроос и Франк Рибери се наредииха в по-предни позиции. Ариен Робен беше пренебрегнат.

Единственият изнесен напред нападател бе Марио Манджукич, въпреки че Клаудио Писаро изригна с 4 гола за разгрома 9:2 над Хамбургер. Марио Гомес остана на пейката, тъй като имаше лека контузия, която го извади от мачовете на Германия срещу Казахстан.

Състав на Ювентус

Фабио Куалярела и Алесандро Матри отново заформиха тандем в нападението, след като с головете си донесоха ценната победа в дербито на Италия срещу Интер.

Федерико Пелузо получи доверието на треньора Антонио Конте за сметка на Квадво Асамоа, Щефан Лихтщайнер застана на десния фланг на халфовата линия.

Мирко Вучинич остана на пейката, въпреки че е възстановен от грипа, който го извади от дербито с Интер. Себастиан Джовинко също не бе сред титулярите, след като бе фаулиран звезрски от Естебан Камбиасо във въпросния сблъсък с "нерадзурите" в Серия А.

Естествено, Андреа Пирло започна в средата на халфовата линия, а Артуро Видал и Клаудио Маркизио го подкрепяха активно в по-предни позиции зад двамата нападатели.

Бленуван старт за баварците

Едва 26 секунди бяха изминали от началото на играта, когато Давид Алаба получи топката на около 25 метра от голлинията. Австриецът отправи мощен и коварен изстрел ниско над тревата, а Видал отклони топката с крак. Тя обаче придоби необичайна траектория, тупна коварно метри пред Буфон и се озова в мрежата му - 1:0 и шок за гостите.

Отговорът на "Старата госпожа"

Юве не допусна срив в редиците си въпреки изключително изненадващия ранен гол и на свой ред пробва да порази целта с изстрели от дистанция. Първо Андреа Пирло от фаул закачи горната страна на мрежата, а след него и Видал направи самостоятелна акция, завършила с удар на сантиметри от гредата.

Непредвидени проблеми за Хайнкес

Още в 15-ата минута Тони Кроос закуцука зад страничната линия заради травма в слабините и направи знак, че трябва да бъде сменен принудително. На негово място влезе жадния за шанс Ариен Робен.

Импулс в играта на домакините

Само 60 секунди след появяването си на терена Робен можеше да накаже груба грешка в защитата на Андреа Бардзали - бранителят прати топката на крака на холандеца, който моментално стреля от 8 метра, но Буфон се намеси адекватно.

В 18-ата минута пък Франк Рибери получи празно пространство пред наказателното поле по десния фланг и стреля по тревата, но намери външната страна на мрежата.

Последваха 2 корнера в пеналтерията на Юве, при втория от които Луис Густаво стреля с глава опасно, но покрай гредата.

Следващите 10 минути преминаха предимно в полето на гостите, въпреки че Буфон нямаше основания да се намесва решително. Байерн обаче видимо държеше инициативата в двубоя, а и имаше подчертано предимство по фланговете.

До края на полувремето последваха още удари от страна на Рибери, на Робен и на Швайнщайгер, които обаче бяха неточни и въпреки изгодните си положения, Байерн не стигна до нов гол.

Архитект Пирло опита да върне Юве в мача

Пирло отново доказа, че е "мозъкът" на своя отбор, но усилията му до почивката не водеха до остри атаки на "бианконерите", които като цяло по-бързо трябваше да забравят първото полувреме.

Центриране на Пирло от корнер в 45-ата минута обаче бе засечено опасно от Бонучи, но ударът му отново кацна от горната страна на мрежата - това бе най-опасното положение за изравняване.

 

Без промяна на силите след почивката

Баварците продължаваха да бъдат по-агресивния отбор и в началните минути на втората част, а пасовете на Юве в предни позиции не водеха до остри контраатаки. След близо час игра бе видно, че домакините далеч по-добре се възползват от слабите страни на противника, а гостите имаха проблеми при изграждането на акциите си.

Решителен (и дискусионен) втори удар

Байерн привидно въвлече мача в значително по-ниско темпо, а съперникът нямаше сили да се възползва от ситуацията и да наложи нещо като натиск. За съжаление на гостите обаче поведението им доведе до увеличаване на преднината на Байерн.

В 63-ата минута Густаво стреля от над 20 метра и отново значително затрудни Буфон, който все пак успя да избие далечния изстрел. Топката попадна в Манджукич, който беше в очевидно положение на засада, но сигнал не последва. Така хърватинът спокойно подаде на празна врата за Мюлер, който покачи резултата на 2:0.

Предначертаният край

Второто попадение до голяма степен сложи край на всякаква интрига в сблъсъка, въпреки че след него тимът на Юве се посъживи и опита с бързи комбинации напред да притесни Мануел Нойер.

Въпреки старанието на играчите на Конте, те действаха припряно заради приближаващия край и дори трите смени на наставника (Пол Погба, Себастиан Джовинко и Вучинич се появиха на терена) не помогнаха на "Старата госпожа".

Нова съдийска грешка в ущърб на Юве

В 77-ата минута съдията Марк Клатенбърг отново си навлече гнева на феновете на Юве с показването на жълт картон за симулация на Лихтщайнер, който извади десния външен халф от реванша. В действителност Лихтщайнер се сблъска с Данте в пеналтерията и не заслужаваше да получи дузпа, но пък и нямаше симулативно движение от негова страна.

Равносметка от дербито

Байерн бе по-активният и агресивен отбор почти през всичките 90 минути и заслужено се поздрави с победа. Факт е обаче, че първият гол на баварците падна след изстрел от 25 метра, а вторият от положение на засада. Ювентус с нищо не показа, че не заслужава да загуби, но резултатът съвсем реално можеше да бъде по-приемлив за гостите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 fernando pineda 03.04.2013 | 13:31
Още не мога да повярвам, че Буфон допусна толкова левашки гол в началото.
5 fernando pineda 03.04.2013 | 13:31
Байерн в момента са много силни и са един от фаворитите за спечелване на ШЛ.
4 david copperfield 03.04.2013 | 08:00
Робен подаде топката през първото полувреме цели 5 (ПЕТ) пъти, за което заслужава наистина голям респект според мен :)!
3 Бате Рамбо 03.04.2013 | 07:59
Направо да им дават купата на Байерн :). Според мен никой няма да успее да ги спре в Шампионската лига.
2 Миро Т 03.04.2013 | 07:59
За първи път виждам Буфон да прави 2 грешки в един мач. И двете бяха фатални, защото само чудо би класирало Юве напред.
1 Батко съссладко 03.04.2013 | 07:58
Байерн можеха спокойно да победят и с 4:0 според мен. Намират се в много добра форма и това се вижда определено.

ТВ програма

Кино

  • Сега Сорьонен тв филм /5 и 6 епизод/ (16)
  • 01:30 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 02:30 100% будни/избрани моменти/...
  • 04:00 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Под прикритие" - сериал, с.5, еп.5
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • Сега "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.