Байерн разсече Барса на три и узакони германския финал

Баварците не оставиха съмнения в превъзходството си над Барселона и на "Камп Ноу"

по статията работи: Даниел Любомиров | 01.05.2013 | 23:38

Байерн (Мюнхен) за пореден път не остави съмнения в превъзходството си над грандовете в Европа и категорично елиминира Барселона по пътя си към 3-ти финал в Шампионската лига в рамките на 4 години.

Ако е имало някой, който да умаловажи разгрома 4:0 в първия мач на "Алианц Арена" заради спорните положения при две от попаденията, то днес нямаше никаква сянка върху постижението на Байерн.

Воденият от Юп Хайнкес отбор спечели с 3:0 и втрещи каталунците в собствения им дом.

Благодарение на типичен гол в стил "Ариен Робен" в 48-ата минута баварците откриха резултата и смълчаха съвсем напрегнатия до краен предел "Камп Ноу".

В 73-ата минута отлично подаване към Франк Рибери му позволи да центрира отляво в наказателното поле и Жерар Пике си отбеляза автогол в стремежа си да изчисти топката.

В 76-ата минута пък ново центриране от левия фланг в малкия пенал бе засечено с глава от Мюлер, който се разписва за 8-ми път в Шампионската лига през този сезон.

Още през първата част се видя, че без Лео Меси сред титулярите каталунците страдат в опитите си да създадат чисти голови положения. Срещу солидната и сърцата защита на Байерн домакините почти нямаха шанс, като предпоставките за гол във вратата на Нойер бяха прекалено малко на брой.

След почивката пък Барса сякаш се стъписа съвсем след получаването на гола, дело на Робен, и изобщо не можа да се съвземе от шока.

Така с общ резултат 7:0 Байерн отговори красноречиво на въпроса кой е по-достоен да играе на "Уембли" с Борусия (Дортмунд). За първи път от 1987-ма година в евротурнирите Барса губи и двата мача, като тогава е елиминиран от Дънди Юнайтед.

Баварците също така осъществиха мечтата на цяла Германия и узакониха изцяло германския финал между хегемоните в Бундеслигата от последните години.

През 2010-та година Интер се оказа прекалено силен за Байерн и 23-кратните шампиони на Германия отстъпиха с 0:2 на "Сантяго Бернабеу". През 2012-та пък съдбата обърна гръб на баварците и те станаха жертва на аутсайдера Челси след дузпи.

През първото полувреме Байерн започна доста по-добре от своите пренапрегнати домакини и можеше да се възползва от поне една от мощните си контраатаки в първите 20-на минути.

На три пъти поне баварците нахлуваха на скорост в пеналтерията на Барса с числено предимство, но Жерар Пике с брилянтни намеси попречи на феновете на гостите да изпаднат в екстаз.

Най-чистото положение в актива на Байерн бе създадено в 22-ата минута след великолепно проведена контраакция по дясното крило.

Филип Лам намери Робен в пеналтерията, а холандецът с блестящо подаване с пета изведе Манджукич на стрелкова позиция по диагонала. Валдес можеше и да види как топката посещава мрежата му, но Пике с изключителен шпагат предотврати опасността.

Като цяло Барселона имаше повече удари в актива си през първата част, но на практика Мануел Нойер нямаше нито един повод да се намеси решително, защото бранителите пред него вършха отлична работа и държаха на разстояние съперниците си.

В 24-ата минута зрителите от Испания изтръпнаха, защото Педро отправи хубав далечен изстрел, който щеше да прати топката над вратата, но Нойер реши да се подсигури и отклони в корнер.

В 27-ата минута Барселона стигна до единствения си истински шанс за гол, като за първи път успя да матира защитата на баварците. След центриране отдясно на Даниел Алвеш Педро се сблъска с Фабрегас, който неволно с ръка успя да продължи топката към Шави.

Испанският плеймейкър бе оставен непокрит на 6 метра от голлинията, но волето му профуча разочароващо над напречната греда.

До края на полувремето защитниците на Байерн имаха още няколко сполучливи отигравания и успешни блокирания на удари към Нойер. Определено като за отбор, който е устремен към обрат, Барселона създаде прекалено малко предпоставки за го преди почивката.

В самото начало на второто полувреме - само 3 минути след подновяването на играта - Робен получи далечен пас на дясното крило и необезпокоявано нахлу в пеналтерията. Последва типичното за холандеца движение към вътрешността на игрището, като този път Алвеш и Сонг не можа нито да го спрат, нито да му попречат да стреля.

Робен нагласи кълбото на левия си крак и с превъзходен фалцов изстрел го прати неспасяемо в горния десен ъгъл на Валдес - 0:1. Гейм, сет и мач - Байерн.

Барселона пробва да отговори светкавично, но Давид Вия на два пъти не можа да уцели очертанията на вратата при изстрелите си от границата на наказателното поле. През целия мач това бяха проблемите на каталунците в атака - или биваха блокирани, или неточни.

Робен можеше да покачи на 0:2 в 55-ата минута, когато заедно с Манджукич имаха числено предимство в пеналтерията на домакините, но центрирането отляво на Рибери не бе продължено успешно от холандския голмайстор.

Жерар Пике маркира цялостното представяне на Барселона в полуфиналния мач реванш от Шампионската лига срещу Байерн, след като си отбеляза автогол в 73-ата минута и направи резултата 2:0 за баварците.

Въпреки това Байерн продължи да бъде по-опасният и по-ефективен отбор. Томас Мюлер отново не пожали Барселона, след като направи резила на каталунците изключително сериозен, реализирайки за 3:0 в реванша от Шампионската лига на "Камп Ноу" 10 минути преди края на редовното време.

Те не доведоха до промяна на резултата и в крайна сметка Барселона трябваше да преглътне първата си домакинска загуба в евторунирите от онова 1:2 срещу Рубин (Казан) през 2009-та година.

Състав на Барселона

Лионел Меси не бе сред титулярите на Барселона в полуфиналния мач реванш на "Камп Ноу" от Шампионската лига. Вместо него в средата на нападението бе Франсеск Фабрегас, а от двете му страни оперираха Педро Родригес и Давид Вия.

Вия замести Алексис Санчес в редиците на каталунците, след като чилиецът разочарова с представянето си на "Алианц Арена" преди седмица.

В халфовата линия на Барселона също имаше изненади - Александър Сонг е в средата, вместо Серхио Бускетс, докато Шави Ернандес и Андрес Иниеста заеха обичайните си позиции.

В защита отново младият Марк Бартра партнира на Жерар Пике в центъра, а на левия бек  застана Адриано, докато отдясно бе Даниел Алвеш.

Виктор Валдес излезе сред титулярите за своя мач номер 100 в Шампионската лига.

Състав на Байерн

Марио Манджукич се завърна в състава на Байерн (Мюнхен), след като изтърпя наказание за натрупани картони.

Франк Рибери, Томас Мюлер и Ариен Робен отново застанаха зад нападателя, а в по-задни позиции в халфовата линия си партнираха Бастиан Швайнщайгер и Хави Мартинес.

В защита квартетът бе променен, като контузеният Данте бе заместван от Даниел ван Буйтен, а другите бранители бяха Давид Алаба, Джером Боатенг и Филип Лам. На вратата застана Мануел Нойер.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега УЕФА ЕВРО 2024: Четвъртфинална...
  • 21:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • 21:30 По света и у нас
  • 22:15 Спортни новини
  • 22:30 Камък на шията игрален филм...
  • 00:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме...
  • 00:30 УЕФА ЕВРО 2024: Четвъртфинална...
  • 02:30 Иде нашенската музика /п/
  • Сега "Татковци" - сериал, с.1, еп.5
  • 21:00 "Час пик" - сериал, еп.13 (последен)
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.3,...
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.5, еп.4
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините
  • Сега "Черешката на тортата" - риалити
  • 21:00 "Футболфест" - студио за...
  • 22:00 Мач от четвъртфиналната фаза на...
  • 23:55 "Футболфест" - студио за...
  • 00:00 "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
  • 01:00 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:50 "Новобранецът" - сериал, сезон 5 /п/
  • 02:40 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.