Барселона триумфира с Купата на Краля

Каталунците победиха Атлетик Билбао с 3:0 и изпратиха по подобаващ начин напускащия треньор Хосеп Гуардиола

по статията работи: Иво Вецев | 26.05.2012 | 01:12

Барселона постигна изключително убедителна победа с 3:0 над Атлетик Билбао и триумфира с Купата на Краля.

Това беше и последният двубой на Хосеп Гуардиола начело на каталунската машина, която спечели 14 трофея, откакто бившият испански национал пое отбора през 2008-а година. Той се сбогува с клуба на сърцето си по възможно най-добрия начин - с трофей.

Футболистите на Барселона излезнаха пред препълнените трибуни на "Висенте Калдерон" с идеята да покажат най-доброто от себе си и да изпратят своя треньор триумфално. Още в третата минута Педро отбеляза след грешка на Мартинес и показа, че Барселона е решена да вземе поне една купа през тази година, след като не успя да защити титлите си в Шампионската лига и Ла лига.

В 16-ата минута вездесъщият Меси реализира 73-ото си попадение за Барса през този сезон, след като се възползва от чудесен извеждащ пас на Иниеста - 2:0. В 24-ата минута всичко в срещата беше решено. Поредната красива атака на Барселона позволи на Педро да стреля от около 15 метра и той с диагонален удар прониза за трети път вратата на Ирайсос - 3:0.

След 25-ата минута темпото в срещата падна, но Атлетик Билбао не можа да се възползва от това и не направи нищо запомнящо се. Това е и втори загубен финал за момчетата на Марсело Биелса, които загубиха в Лига Европа с 0:3 от Атлетико Мадрид и останаха със сребърните медали.

Съставите

Гуардиола предостави само една изненада на своя съперник Биелса, поставяйки в стартовия си състав младока Мартин Монтоя на десния бек. Отляво действаше Адриано, а в центъра в отсъствието на Пуйол започнаха Пике и Масчерано. Халфовата линия е добре позната на всички, като тримата бяха Шави, Иниеста и Бускетс. Напред започнаха Алексис Санчес и донякъде изненадващо Педро, който бе предпочетен пред Фабрегас. Атаката за пореден път беше водена от феноменалния през този сезон Лионел Меси, реализирал 72 попадения до тоя момент.

Марсело Биелса пък разчиташе на всички свои водещи футболисти. Той започна с добре познатата схема 4-2-3-1, като в защита действаха Ауртенече, Аморебиета, Екиса и Андони Ираола. Двойката дефанзивни полузащитници бяха Оскар де Маркос и Хавиер Мартинес. Фернандо Йоренте беше голямата надежда на Билбао в двубоя, а зад него действаха младите надежди на клуба Икер Муниаин, Маркел Суасета и Ибай Гомес.

Началният натиск и бързият гол

Още в началото на мача Барселона натисна силно своя съперник още в началото и гол можеше да падне в първите секунди на двубоя, но защитата на Билбао успя да се справи. Каталунците обаче не се предаваха и още в 3-ата минута Педро зарадва всички, които обичат Барселона.

След изпълнение на корнер Хави Мартинес подари топката на Педро и крилото безпроблемно реализира отблизо с десния крак - 1:0 и Каталуния ликуваше.

Барселона продължи да натиска и резултатът не закъсня

Голът не успокои футболистите на Гуардиола, които търсеха бърз втори гол, за да решат рано-рано срещата. В 7-ата минута Педро бе много близо до попадение, но Ирайсос спечели този сблъсък с нападателя. Последваха два опасни пробива на Лионел Меси, като в 16-ата минута той можеше да отбележи 73-ия си гол за сезона, но отново вратарят на Атлетик се намеси успешно след хубав удар на аржентинския маг.

Шави се опита от далеч да стреля, но не успя, а Алексис Санчес беше изведен сам срещу вратаря, но се засуети и бе настигнат от защитник на Билбао.

В крайна сметка "баските" не издържаха на натиска на "блауграна" и логично момчетата на Гуардиола стигнаха до ново попадение. След поредната многоходова атака Иниеста получи топката в центъра и без да се колебае пусна извеждащ пас към Меси в наказателното поле. Аржентинският феномен не сбърка и останал очи в очи с Ирайсос прати топката под горната греда - 2:0

Очертаващият се разгром и неотсъдената дузпа за Атлетик

Баските бяха тотално дезориентирани и Барса бързо се възползва от това. След поредната страхотна атака Пике даде топката на Шави на границата на наказателното поле, той пусна към Педро, който с кинжален удар в 24-ата минута намери долния ляв ъгъл на Ирайсос - 3:0 и двубоят отиваше към разгром.

Това посъбуди момчетата на Марсело Биелса и Суасета и Йоренте пропуснаха да върнат поне едно попадение. Лошо впечатление направи съдията в 29-ата минута, когато Пике очевидно задържа за фланелката Йоренте, който оставаше сам срещу вратаря, но се строполи. Реферът обаче подмина ситуацията и резултатът остана непроменен.

Последните 15 минути и липсата на положения

След 30-ата минута темпото рязко падна, като единствено два шута на Шави застрашиха до някаква степен Ирайсос. В 40-ата минута отново той можеше да отбележи след феноменален изстрел от центъра на терена, но вратарят на баските бе внимателен и спаси. Баските пък ще се запомнят единствено с един пробив на Суасета, който внесе смут в каталунската защита, но топката бе избита в корнер от Пинто.

Началото на второто полувреме и опитът на Атлетик за завръщане в мача

Биелса реши да направи две промени в своя състав, като извади яловия Суасета и вкара Иниго Перес, а Де Маркос беше заменен от Ерера. Това даде резултат и Йоренте можеше да се разпише 2 минути след подновяването на играта, но ударът му бе блокиран.

В 52-ата минута резервата Ерера пусна феноменален пас към Гомес в наказателното поле, но атакуващият полузащитник избърза, опита се да прехвърли вратаря, но топката излезе в аут.

Празните пространства в баската защита

Опитите на Атлетик да вкара попадение, което да върне отбора в мача така и не се получаваха. Баските пресираха силно своя съперник, който на моменти не успяваше да изнесе топката заради слабата игра на Бускетс. Проблемите за Билбао идваха от празните пространства, които оставяха в защита. Това можеше да донесе гол за Меси и компания, но Санчес не можа да се възползва от добро центриране от дясното крило и ударът му с глава мина в страни на вратата на Ирайсос.

 

 

Магията на Меси и пропускът на Аортенече

Двубоят се провеждаше в доста лежерно темпо, като си пролича умората в играчите и на двата отбора. Въпреки това последваха няколко интересни ситуации, а Меси за пореден път доказа защо е най-добрият играч в момента. В 71-ата минута той получи топката в центъра на терена, навърза петима в раирани фланелки, но за негово голямо съжаление ъгълът беше много малък и ударът му бе спасен от Ирайсос.

Баските пък отговориха със страхотна изява на Ерера, който центрира в наказателното поле с външен фалц и намери Ауртенече, който обаче от 2 метра не намери очертанията на вратата.

Краят на мача и старт на фиестата в лагера на Барселона

В последните 10 минути не се случи почти нищо интересно. Всички в лагера на Барселона чакаха с нетърпение края на двубоя, а Атлетик се опита да отбележи почетно попадение. Това така и не се случи, а Меси можеше да вкара втория си гол в срещата, но ударът му с левия крак бе спасен от Ирайсос. 30 секунди по-късно съдията свири край на мача и Барселона започна първенствата около последната купа на Гуардиола с Барселона.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Елемаг Електриков 26.05.2012 | 14:13
евала на Барса и тренера им
2 Svetoslav Petkov 26.05.2012 | 11:24
===> W W W . C A S H O N L I N E . A L L E . B G >>>> Добри доходи чрез интернет. Повече информация може да намерите в сайта.
1 Панайот Траянов 26.05.2012 | 10:34
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това е в една начална страница. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 юни 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. Също така и ще ви се трупат "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.