Бразилия срази Италия в битката за първото място

"Селесао" надви "адзурите" в атрактивен, груб и дискусионен мач

по статията работи: Даниел Любомиров | 23.06.2013 | 00:04
Бразилия срази Италия в битката за първото място
БТА/AP

Бразилия зарадва препълнения стадион "Арена Фонте Нова" с атрактивна победа 4:2 над европейския вицешампион Италия, с който си запази лидерската позиция в Група А в турнира за Купата на Конфедерациите.

Именно дербито между двете суперсили от групата трябваше да определи кой ще завърши на първо място и по-важното - кой евентуално ще избегне световния и европейски шампион Испания на полуфиналите.

Бразилците поведоха в резултата в 47-ата минута на първото полувреме, след като резервата Данте довкара избита от вратаря Джанлуиджи Буфон топка - 1:0.

Емануеле Джакерини възстанови равенството след феноменален пас на Марио Балотели с пета в 51-ат аминута, но 120 секунди по-късно Неймар с отлично изпълнение на пряк свободен удар отново върна аванса на домакините - 2:1.

Фред се възползва от хубав пас на Марсело в 66-ата минута, за да увеличи преднината на "селесао" на 3:1, но Италия не се отказа да гони поне равенство, като благодарение на Джорджо Киелини намали изоставането си в 71-ата - 3:2.

Кристиан Маджо разтресе горната греда малко по-късно, но вместо изравняване, италианците направиха грешка в защита, която позволи на Фред да оформи крайното 4:2.

Така Бразилия завършва на първо място с 9 точки, а Италия остава с 6 и ще трябва да се готви психически за повторение на финала на Евро 2012 срещу Испания, която най-вероятно ще спечели другата Група В.

В другия мач от Група А, който нямаше значение, Мексико победи Япония с 2:1 след две попадения на Хавиер Ернандес, а за "самураите" се разписа Шинджи Оказаки.

Мачът не мина без дискусионни съдийски решения - при първия и четвъртия гол на Бразилия останаха съмнения за засади на голмайсторите, докато попадението на Киелини беше зачетено, въпреки че секунди по-рано реферът Равшан Ирматов от Узбекистан бе отсъдил дузпа.

Бразилия диктуваше темпото през първото полувреме и определено държеше инициативата, макар да създаде само две положения за гол, които не бяха стопроцентови. Италианците започнаха по-мудно мача, а като цяло бяха обезоръжени от двете принудителни смени, които селекционерът Чезаре Прандели трябваше да извърши до 30-ата минута.

Рикардо Монтоливо, който имаше отговорната задача да замества Андреа Пирло, трябваше да напусне терена след ранна контузия в 26-ата минута. Той беше заменен от Емануеле Джакерини, но неволите на италианците не свършиха дотам.

Бразилците направиха лошо впечатление с изключително грубите си действия, като Давид Луиш и Неймар получиха жълти картони за такива неспортсменски фаулове, а Алберто Акуилани също допринесе за грубия характер на двубоя с остро влизане в краката на Данте.

Неймар именно контузи Игнасио Абате в 30-ата минута и принуди Прандели да вкара в игра Кристиан Маджо. Това допълнително обърка схемата на италианците, защото по този начин в халфовата линия имаше прекалено много играчи с афинитет към дефанзивните функции.

Марио Балотели оставаше напълно изолиран в предни позиции, а помагащият му Алесандро Диаманти не впечатли с изявите си до почивката.

"Селесао" също направи една принудителна смяна - Луиш отстъпи мястото си на направилия требъл с Байерн (Мюнхен) Данте.

Бразилия владееше два пъти повече топката, но стигна до два опасни удара към вратата на Буфон, преди да открие резултата. Още в 3-ата минута Хълк нахлу отляво в наказателното поле и стреля по диагонала, но вратарят на "адзурите" спаси.

В средата на първата част пък Неймар от същото място се откъсна от защитата, но шутът му не намери очертанията на вратата.

Така малко изненадващо дълго центриране от пряк свободен удар в 47-ата минута на първата част хвана неподготвено защитата на Италия, която остави високият Луиш Густаво да стреля с глава. Буфон изби встрани, но прати топката на крака на Данте, който отблизо нямаше как да сбърка - 1:0 за Бразилия.

Втората част започна с нова опасна атака на "селесао" и изстрел към Буфон на Оскар след двойно подаване с Фред, но за стража на Ювентус нямаше проблем да улови.

В 51-ата минута Балотели изведе Джакерини отдясно с феноменален пас с пета, а за бързоногия футболист на шампиона Юве не бе проблем да нахлуе в наказателното поле. Последва мощен изстрел по диагонала, който не остави никакъв шанс на Жулио Сезар - 1:1.

Вместо да се възползват от моментния си устрем, италианците допуснаха светкавичен втори гол, станал след нарушение на границата на пенала срещу Неймар. Потърпевшият се нагърби с изпълнението и с прекрасен изстрел прати кълбото високо в ъгъла на Буфон, който бе тръгнал в грешната посока и само можеше да изгледа безпомощно головия изстрел - 2:1.

Бразилия изглеждаше, че си е подсигурила победата с третото попадение в срещата, дело на Фред в 66-ата минута. Той се пребори физически в наказателното поле с Джорджо Киелини и се възползва от отличния пас на Марсело, за да разстреля Буфон от 7 метра - 3:1.

Италия отказа да се предаде и отново демонстрира боен дух, който измъкна "адзурите" от неприятно поражение срещу Япония в миналия мач.

В 71-ата минута след разбъркване в наказателното поле на "селесао" съдията първо отсъди дузпа за нарушение на Луиш Густаво срещу Балотели, но италианците продължиха играта и Киелини прати кълбото в мрежата на Сезар. Реферът прецени, че има резон да даде авантаж и посочи центъра - 3:2.

Италия заигра значително по-добре от съперника си от този момент до последния съдийски сигнал и стигна болезнено близо до изравняване в 80-ата минута. Тогава резервата Маджо заплаши да счупи горната греда с изстрела си с глава след центриране от корнер.

В крайна сметка усилията на "адзурите" да изравнят не се оправдаха с успех до голяма степен и заради прекалено късния момент, в който се събудиха.

В 89-ата минута Бразилия наказа грешка при изнасянето на кълбото на италианците и Фред реализира от съмнително положение за засада. Той довкара избита от Буфон топка и оформи крайното 4:2 за домакините.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Златно сърце 3-сериен детски тв...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Служение документален филм...
  • 13:20 Космически гласове църковни...
  • 13:50 Опело Христово - Надгробное ридание
  • Сега "Гвиана: Савана на анакондата" -...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.19...
  • 14:00 "Мия и белият лъв" - приключенски,...
  • 16:00 "Като готвачите" - комедия, драма...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Енканто" (премиера) - анимация
  • 14:50 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.