България започна Евроволей с шокираща загуба от Словакия

Българите пропиляха 3 мачбола

по статията работи: Константин Симидчийски | 10.09.2011 | 18:37

България стартира Европейското първенство по волейбол в Чехия с драматична, но зрелищна загуба с 2:3 от Словакия в мач от първия кръг. Възпитаниците на Радостин Стойчев имаха шансове първи да стигат до геймболове във всичките пет сета, а в тайбрека дори водеха с 14:12 след избухване на Матей Казийски, но в крайна сметка пропиляха общо три шанса да стигнат до победата, докато словаците при първата си възможност затвориха мача.

Трикольорите ни загубиха първите два гейма след много нервна битка с 24:26 и 25:27, но се върнаха в двубоя с хъс и взеха следващите две части - 26:24 и 25:19. В тайбрека контролирахме събитията до заключитената му част, когато Казийски ни даде възможност да поведем с 14:12, но тогава започна неузнаваемия обрат, дошъл след три опропастени мачбола.

Така възпитаниците на Радостин Стойчев стартираха Евроволей с неприятна и сензационна дори загуба от непретенциозния тим на Словакия и ще имат само една точка преди изправянето срещу по-стойностните състави на Полша и Германия.

Въпреки добрия старт на срещата и тоталната доминация на българите преди първото техническо прекъсване, след интервала противниците ни съумяха да обърнат резултата от 8:3 до 8:9 в своя полза. Оттам нататък стъписването на нападателите ни доведе до добри прояви на словашката блокада, които попречиха на Владо Николов и Матей Казийски да се разиграят.

След второто прекъсване вече класата на възпитаниците на Радостин Стойчев наклони везните в тяхна полза и не само изравнихме на 17:17, но и взехме леко предимство. Въпреки че инициативата отново се върна от нашата страна на полето, словаците не ни позволиха да се откъснем в резултата. Лошото ни посрещане обаче стана причина за по-неточно обработване на топката, което доведе до нов пасив за "лъвовете" - 20:22.

Страхотният сервис на Николов ни остави шансове за обрат, като дори стигнахме до геймбол, от който не се възползвахме. При първата си възможност за затваряне на сета обаче словаците бяха безпогрешни - 24:26 и 0:1.

С точка преднина се оттеглиха трикольорите ни на първия интервал във втория гейм, след като атаките през центъра на словаците така и останаха неразгадаеми за българската блокада. Започна да се усеща, все пак, разконцентриране в редиците на треньора Емануеле Дзанини, които вече не бяха толкова безмилостни от начален удар. Въпреки това Емануел Кохут и Томаш Кмет не оставяха шансове на защитата ни със забивките от центъра.

Изключително напрегнато се развиха събитията след интервала и разиграванията ставаха все по-дълги, като отборите се редуваха да ги печелят. В крайна сметка никой от опонентите не бе в състояние да вземе сериозен аванс, като "лъвовете" отново бяха с една точка по-напред в резултата - 16:15, като все още блокадата ни не бе в състояние да спира набезите на словашките центрове.

И двата тима осъзнаваха значимостта на гейма, затова се бяха вкопчили в борбата за всяка топка, като инициативата се разменяше между съперниците, но след 20:20 последваха две последователни точки за Словакия, които сериозно напрегнаха ситуацията в нашите редици.

Страхотен ас на Матей Казийски отново върна надеждите ни за оставане в гейма, след като изравни резултата на 23:23, а дебютантът на Европейското първенство Гаджанов с навременна блокада направи 24:23. Въпреки това обаче словаците не допуснаха да загубят духа си и със сърцата игра в защита взеха и втория гейм - изненадващо 2:0 след 27:25 и сериозна заявка за победа.

Неузнаваемата игра на трикольорите ни продължи и в третия сет, като изглеждаше сякаш сме отписали мача още преди първия интервал, когато губехме с 4:8. Включването на Тодор Скримов внесе свежест в отиграванията ни в атака и след като бяхме поставени в позиция на почти нокдаун (6:11), успяхме да реализираме три поредни точки. Страхотният сервис на Скримов не даваше шансове на словаците да разиграят топката и те просто я връщаха в нашето поле, от което се възползвахме, за да изравним 11:11. В последствие при размяната на успешни атаки все пак съумяхме да излезем напред 16:15 на втория интервал.

Възпитаниците на Емануеле Дзанини не позволиха на "лъвовете" да извлекат максимума от подема си и резултатът продължи да се развива точка за точка чак до 23:23, независимо от факта, че словаците не бяха толкова безкомпромисни. И за трети пореден гейм възможността първи да стигнем до сетбол не ни помогна да постигнем успех, след като при 24:23 Казийски прати кълбото в аут. Все пак при втория си опит да намалят изоставането си в частите българите постигнаха успех - 26:24 и 1:2.

Удоволствието от играта на българите сякаш се завърна и те изглеждаха далеч по-внушително в началото на 4-ия гейм, когато и сервисът им вече играеше основна роля (Казийски направи третия си ас в срещата). В крайна сметка поведохме с 8:5, но след първото техническо прекъсване липсваше дежурното в мача разконцентриране в редиците ни - вече дори с техника си проправяхме път през противниковата блокада за 12:6.

За първи път в двубоя съумяхме да се отърсим от напрежението, което обикновено ни обхващаше при прекъсванията на играта и дори увеличихме аванса си до 19:11. Някъде тогава вече на всички в залата стана ясно, че ще се играе тайбрек, а и събитията на полето го потвърдиха - 25:19 и 2:2 в геймовете.

Тайбрекът започна с леко предимство за "лъвовете", които поведоха с 3:2, а словаците най-сетне загатнаха, че могат се поддават на емоциите и напрежението. Казийски и Николов бяха безпогрешни в отиграванията си, а Гаджанов отново бе получил доверието на Радо Стойчев. Въздесъщият Мартин Немец обаче отново извади отбора си от деликатната ситуация и благодарение на него словаците продължаваха да се доближават до нас в резултата - 5:5, 6:6 и 7:7 и дори 8:7 за опонентите ни след грешка на Алексиев.

При 10:10 отново съперниците започнаха да играят на нерви, но Виктор Йосифов със страхотен сервис позволи на Казийски да направи успешна контраатака за 12:11, а след това и се отчете с перфектна реакция на блок за 13:11. Матей отново напомни за най-добрата си форма с нова отлична атака, за да ни донесе двоен мачбол. За съжаление и двете ни възможности бяха опропастени, но след грешка на сервис за Словакия получихме трети шанс за победа при 15:14. Независимо от това не само не се възползвахме от нея, но и провалена атака на Скримов даде възможност на словаците да стигнат на свой ред до мачбол, който реализираха за 17:15.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:55 Това го знам детско куиз шоу /п/
  • 03:55 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "Франклин и Баш" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.