България спечели и втората битка по пътя към Лондон

"Лъвовете" спечелиха с категоричното 3:0, осигурявайки си място на 1/2-финалите в олимпийския квалификационен турнир

по статията работи: Иво Вецев | 09.05.2012 | 21:19  35 Виж всички снимки

Българският национален отбор по волейбол изигра може би най-добрия си мач под ръководството на Радостин Стойчев и напълно заслужено разби селекцията на европейския шампион Сърбия с категоричното 3:0 (25:22, 25:16, 25:23).

Националите ни изиграха перфектен двубой, като през цялото време диктуваха темпото на игра, а и в трите гейма не се забеляза каквато и да е слабост у момчетата ни. Най-вече трябва да бъде похвалена добрата организация при блокада, тъй като сърбите не намериха противодействие срещу стената, която представляваше блокът ни днес.

Посрещането също беше на ниво, като Теди Салпаров направи нов силен мач. В нападение нещата бяха доста по-различни от вчерашния мач със Словения, като Владо Николов, Матей Казийски и Теодор Алексиев бяха буквално неудържими при мрежата.

Най-резултатен с 16 точки бе Владимир Николов, докато 11 добавиха Тодор Алексиев и Теодор Тодоров. Матей Казийски завърши с 9 реализирани точки. За сърбите най-ефективен бе Александър Атанасиевич с 19 точки, докато Никола Ковачевич добави 9.

Гейм №1

Първата точка в мача беше на сметката на Алексиев, след като Братоев изненада всички и даде на Тошко, който беше в зона №6, а България поведе с 2:0 след ас на разпределителя ни. Сърбите бързо изравниха в срещата, но Казийски с мощен сервис и аут на сърбите върнаха двуточковия аванс на България. Двубоят вървеше точка за точка, но след слаб пас на Братоев Казийски не можа да покаже силата си и сбърка. При следващата точка обаче Матей не сбърка и донесе крехък аванс за нашия тим при първото техническо прекъсване - 8:7!

Преднината ни стана 3 точки, когато флотът на Братоев донесе нов ас, а след това Теодор Тодоров направи страхотен блок на Станкович. Тодор Алексиев показа чудесна игра в защита, а след това счупи ръцете на сръбските блокировачи с мощна забивка и принуди Колакович да вземе таймаут при 13:9 в наша полза. Това не помогна на сърбите и две атаки в аут на Атананасиевич в аут плюс страхотна контра на Алексиев донесоха 6-точков аванс на България - 16:10!

Георги Братоев продължи да разиграва всички нападатели, като оперираше чудесно и в центъра. Нашите направиха невероятно спасяване, като почти от земята Салпаров прати топката в полето на Сърбия. Съдията отсъди точка за гостите, но веднага се поправи и даде спорна топка - разбира се получи мощните освирквания на пълната зала. Положението на "орлите" стана още по-тежко, когато те взеха нов таймаут при смазваща разлика за България - 20:13. Сърбите се опитаха да се върнат в мача, но Владо Николов с мощна забивка и блокада на Тодоров върнаха аванса на нашите- 23:16. Сърбия взе три поредни точки и Радо Стойчев взе таймаут, за да спре временния спад в играта ни. Ники Пенчев, който замени Алексиев, показа нестабилност при посрещането, на нашите "лъвове" се справиха и Николов донесе гейм пойнт - 24:20. Първата и втората възможности не бяха реализирани, но аут на Атанасиевич донесе така желаната точка - 25:22 и 1:0 за България!!!

Гейм №2

Блок аут донесе първата точка на Сърбия, но Казийски бързо изравни с атака по късия диагонал - 1:1. Страхотна забивка на Казийски, както и три перфектни блокади донесоха на България нов 4 токов аванс при 6:2, а Тошко Алексиев направи 7:3. Техническата пауза дойде след перфектен единичен блок на Братоев, който умекоти забивка на сръбски състезател, а след това вдигна перфектно към Алексиев - 8:3!

След почивката този аванс отново бе увеличен след пайп на Казийски - 9:3. България продължи да показва страхотен синхрон на блокада и две поредни такива направиха разликата 7 точки - 12:5, а след забивка на Казийски - 13:6. Отново последва отпускане на нашите, подобно на това в края на първия гейм, и Стойчев отново взе таймаут, за спре летежа на "орлите" - 13:9. Това даде ефект и българите стабилизираха изявите си, като техническата почивка дойде при 16:10 за трикольорите.

След нея Атанасиевич реализира за сърбите, но след това Янич сбърка сервис - 17:13. Играта продължи да се играе точка за точка, докато Никич не прати топката 4 метра в аут и ралзликата стана 5 точки за националния ни тим - 19:14. Сръбският наставник взе таймаут, но това не му помогна срещу мощната съпротива на Викотр Йосифов - 20:14. Блокадата продължи да е най-силното ни оръжие, а Йосифов и КАзийски направиха по една за 23:15, а Атанасиевич уцели антената при забивка - 25:15. Залата избухна в очакване на победнтата точка. Тя не дойде в следващото нападение, но след това нямаше кой да спре Владо Николов - 25:16!!!

Във втората част страхотно игра Тодоров, който записа 6 точки само от блокади! С шест се отчете и основният ни нападател Матей Казийски.

Гейм №3

След няколко спорни решения на съдиите и разконцентрирана игра на нашите Сърбия дръпна бързо в резултата, а Стойчев взе прекъсване при 1:5 за европейските шампиони. Българите се мобилизираха и успяха бързо да върнат две точки - 4:6. Следващата точка Казийски не можа да завърши пайп, но спаси отскочилата от блока топка и я върна в полето на сърбите. Тошко Алексиев направи страхотен единичен блок, след който последва бомба на Владо Николов и 5:6. Казийски и компания продължиха мощно и съвсем обърнаха развоя на събитията, а вездесъщият ни капитан направи нова блокада за 8:6 - "лъвовете" отново започнаха да мачкат.

Алексиев продължи със силните си изяви днес и след чудесно подаване на Братоев разликата стана 3 точки - 9:6. Тошко продължи с мощните забивки, а Йосифов с поредния блок и Николов със силна диагонална забивка направиха разликата 5 точки - 13:8. Играта продължи да върви точка за точка, но с поредния добре построен блок Теодор Тодорв записа нова точка и авансът ни стана още по-голям - 16:10.

Сърбите се активизираха до краен предел и успяха да върнат бързо три точки, но Казийски спря техния устрем - 17:13. След това той изпълни великолепен сервис, а при контрата Николов не сбърка - 18:13. Сърбите не успяваха да пробият блока и започнаха да играят с по-хитри атаки, което им донесе успех и те отново застигнаха на 3 точки нашия тим. След прекъсването на Стойчев серията на "орлите" продължи, но бомба на Владо в четвъртия метър донесе 20 точка за България - 20:17. Гостите ни обаче не се отказваха и продължиха да натискат, докато Алексиев не даде глътка въздух на нашите след атака и блок-аут - 21:19. Размяната на точки принуди сърбите да рискуват и Атанасиевич се огъна, забивайки топка по правата в аут - 23:20 и България бе а 2 точки от победата.

Следващите две точки обаче бяха за европейските шампиони, което намали аванса ни на само точка, но те пратиха топката в аут при атака и имахме гейм пойнт при 24:22. Атанасиевич заби мощно в третия метър и направи 24:23, но Теодор Тодоров го хвана на блокада в следващото разиграване и донесе победата на нашите - 25:23 и чисто 3:0 над европейския шампион!!!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 мрачен интелектуалец 10.05.2012 | 08:50
впечатляващо е играта на нашите! играха без никакви спадове в ритъма, перфектно изпълнение на тактическите указания...близо до съвършенството :) ако продължаваме така, не виждам проблем да се класираме на Олимпиадата :)
1 Lady Garga 10.05.2012 | 07:50
Браво играха страхотно снощи!! Стискаме им палци занапред! България е с вас! :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Български хроники 6-сериен...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 3 анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.61...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.6
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.