Вечно дерби №131 отиде на сметката на Левски

Жоао Силва направи драмата пълна с гол за 2:1 в 90-ата минута

по статията работи: Иво Вецев | 27.04.2013 | 15:50  8 Виж всички снимки
Вечно дерби №131 отиде на сметката на Левски
Sporta.bg/Марио Евстатиев

Вечно дерби №131 може да бъде определяно за №1 между Левски и ЦСКА за 21-и век, след като гол на Жоао Силва в 90' донесе ценен успех на "сините", но и двата отбора изиграха изключителен мач, за който ще се говори дълго време, тъй като надмина по качество всеки ор предшествениците си в последните години.

Христо Йовов си направи подарък за мач №300 със синята фланелка, след като в 41' даде аванс на своите, но Марсиньо в 70' реализира феноменален гол в полза на ЦСКА. В 90' Жоао Силва обаче оправда 300-те хиляди евро, които бяха платени за него, след като с глава прати в екстаз "синя" България.

Загубата не позволи на Радуканов и компания да запишат дубъл над Левски за първи път от 26 години насам, докато "сините" продължават със своя превес над ЦСКА, когато са символичен домакин.

Трите точки пък отново пратиха Левски на първо място, като възпитаниците на Николай Митов имат 55 точки. Лудогорец може отново да се върне на върха след няколко часа, ако спечели срещу Ботев (Вр) като домакин. ЦСКА пък намали драстично надеждите си за титла, като Делев и компания имат 48 точки в своя актив и заемат 3-о място.

Двамата треньори предложиха сходни схеми, но и много изненади за противника. Николай Митов заложи на състава от срещата с Литекс, като атаката беше водена от Жоао Силва, а зад него действаха Родригес, Рамос и Йорданов. Йовов взе капитанската лента и застана до Стефан Велев, а защитното каре пред Илиев беше Мюлдер, Ели, Димов и Пинто.

Радуканов пък закова изненадващо и Камбуров, и Платини на пейката, а Делев и Марсиньо поведоха атаката на "червените" подпомагани от Присо и Варела. Други изненади нямаше и Анисе и Саша отново бяха лидери на полузащитата, а младият Василев започна до Апостол Попов в защита. Венков се завърна вляво на защитата, а Бандаловски и Черни завършиха стартовите 11 на ЦСКА.

898290

Двата отбора започнаха много нервно мача и се отчетоха с анемични центрирания в наказателните полета, а привидно "червените" държаха инициативата. След първоначалното бавно темпо, скоростта в играта се вдигна и двата отбора пробваха отлични контраатаки, които обаче се провалиха в завършващата фаза.

В първия половин час "сините" се отчетоха с два удара на Гари Родригес и един далечен на Даниел Димов, но те не затрудниха Черни. Велев пък можеше да направи нещо интересно, но предпочете да стреля отдалеч, вместо да комбинира с двама съотборници, които бяха на отлични позиции.

898285

Положението пред Пламен Илиев беше същото, като на няколко пъти Анисе и Присо се отскубнаха от "синята" защита, но не успяха да завършат силните си атаки. Най-опасното положение пък дойде в 36', когато многоходова бърза атака на "червените" завърши с пас към Варела, който от 10 метра не уцели вратата с техничния си удар.

В 41' Левски организира отлична атака отляво надясно през центъра и топката се озова в Йовов. Той си нагласи топката на левия крак и стреля технично, а топката рикошира в гърба на "червен" футболист и изненада неприятно Черни - коженото кълбо попадна в мрежата, а "синята" част от "Васил Левски" ликуваше.

898295

Веднага след гола Пламен Илиев едва не сбърка фатално, след като в изпусна топката при слабо центриране, а тя се озова след секунди в Марсиньо, който стреля, но вратарят изби в корнер. След него и Присо пропусна, а двата отбора се оттеглиха на почивка при 1:0 за 26-кратните шампиони.

След почивката Костадин Стоянов смени контузения Венков, докато Камбуров влезе да спасява положението в атака, заменяйки слабия Варела. Това даде резултат и многоходова атака завърши с извеждащ пас за Анисе, който обаче пропусна сам срещу вратата.

Ако беше паднал обаче, можеше да последва и дузпа, защото Димов го дръпна за ръката, но той завърши атаката. Марсиньо в 51' пък можеше да отбележи, но Илиев спаси и изби в корнер. При контраатака минута по-късно Родригес изведе чудесно Силва сам срещу вратаря, но португалецът овладя слабо и не успя да преодолее Черни.

ЦСКА продължаваше да доминира, а Левски да разчита на силните си контраатаки. Николай Митов пък вкара последователно в игра Станислав Ангелов и Владимир Гаджев, които да освежат халфовата линия на "сините", която издишаше срещу набезите на бързите "червени" футболисти.

Символичните гости изпълниха пряк свободен удар в 70', като Марсиньо се засили, но стреля право в стената. Топката обаче отново се озова в него, а той от воле с превъзходен външен фалц насочи топката в горния десен ъгъл - 1:1 след фантастично изпълнение на бразилския нападател. Веднага след гола пък Делев беше изведен сам срещу Илиев от резервата Платини, но вратарят направи страхотно спасяване.

898289

След двете ситуации пред вратата на Илиев Левски се опита да натисне, а Станислав Ангелов нахлу в наказателното поле, където обаче реши да търси контакт и падна за дузпа. Такава не последва, а съдията реши да не показва картон за изпълнението на "синия" капитан. Два удара на Ангелов и Йорданов пък попаднаха в очертанията на вратата, но не затрудниха Черни.

ЦСКА пък разчиташе на контраатаки и на два пъти Делев се озова на отлична позиция, но не ударите му бяха слаби. "Сините" натиснаха здраво в края, като Антонио Вутов влезе 6 минути преди да изтече редовното време и можеше да реши всичко в срещата, но ударът му срещна крак на защитник. Велев също можеше да вкара, но беше неточен в завършващата фаза.

898294

Натискът на 26-кратните шампиони стана още по-сериозен в заключителните минути, но при един от последните корнери защитата на ЦСКА успя да избие. Пинто обаче върна към Гаджев на дясното крило, а контузеният доскоро футболист центрира в малкото наказателно поле, където Жоао Силва изпревари черни и с глава донесе радост на милионите "сини" фенове, и най-вече на целия сектор "Б" - 2:1 и победа за "сините".

Видео с най-интересните моменти от дербито може да намерите в Sporta.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Lili Mileva 27.04.2013 | 16:00
Вчера имаше сериозни закани и от двата отбора, треньорите са супер уверени, но победителят ще е само един.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортните таланти на България: В...
  • 03:45 Олтарите на България
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:45 Жирафчето детски игрален филм...
  • 06:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Гвиана: На брега на хоацините" -...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.