Димитър Бербатов: Никога не трябва да губиш вяра, това е ключът към успеха

Манчестър Юнайтед е едно голямо семейство, довери най-добрият български футболист

по статията работи: Мирена Филипова | 08.03.2011 | 15:25

Българският нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов даде обширно интервю пред престижното футболно списание "FourFourTwo". Бербо говори за бившия си тим Тотнъм, престоя си в тима на "червените дяволи", за трудностите в началото и за блестящия му настоящ сезон.

- В момента водиш в класацията за голмайстор на Висшата лига. По-уверен ли се чувстваш?

- В момента се чувствам изключително уверен. Нападател съм и отбелязването на голове определено ми вдига самочувствието. Важно е обаче как реагираш, когато не успяваш да вкарваш. Важно е в тези мигове да покажеш силен характер, да запазиш своята увереност и просто да преодолееш тежкия етап. Легендарните играчи се различават от другите именно по начина, по който се справят с трудностите в кариерата си, а всеки един футболист има такива.

- Губил ли си увереността си, докато носиш фланелката на Юнайтед?

- Да, разбира се и те не веднъж. Понякога се случва да не играе добре, да не успяваш да отбележиш гол с продължение на месеци, тогава напрежението те връхлита от всички страни. Започваш да се съмняваш в себе си. Точно в тези мигове трябва да покажеш най-голяма воля и сила, защото те са определящи за теб самия като футболист и човек.

- Фантастичен сезон за теб - вече имаш 3 хеттрика. Къде пазиш топките от тези мачове?

- Пазя ги у дома. Моите приятели започнаха дори да се шегуват с мен, тъй като вече имам доста. Е, убеден съм, че ако продължа да прибирам от тези топки след мачовете, никой няма да се оплаква прекалено много. Получавам топките с подписите на моите съотборници върху тях и това ги прави изключително ценни за мен.

- Кой от съотборниците ти ти оказа най-голяма подкрепа в началото?

- Всички. Тук, в този клуб, всеки един футболист е роден лидер на своята си позиция. Всеки е уверен в себе си на 100 процента. Знаем, че нашите защитници са най-добрите. Могат да се справят с всеки един противник, срещу който се изправят. Доверявам им се напълно. Всеки един като индивидуален играч притежава невероятна класа, но отборът винаги е най-важен. Винаги когато печелим чувстваме удовлетвореност от свършената работа.

- Защо гостуванията на Юнайтед са толкова различни от това, което показва отборът на "Олд Трафорд"?

- Това е доста трудно да се каже. Някак през този сезон не успяхме да постигнем толкова победи като гости, колкото ни се искаше и трябваше. Това в никакъв случай не се дължи на това, че не сме се опитали. Просто в определени ситуации не сме успели напълно да се възползваме от предоставените възможности. Никога не излизаме на терена за хикс или с мисълта, че точката ни задоволява. Стремим се да печелим всеки мач. Трудностите идват, тъй като нашите противници винаги гледат да покажат най-доброто си срещу Манчестър Юнайтед. Ние сме един от най-големите клубове в света, така че това е нормално. Разбирам го, тъй като самият аз съм го изпитвал. А това прави нашата задача още по-трудна. Но това не може да ни бъде извинение. Все пак не искам това да звучи като извинение. Аз съм на мнение, че има още какво да покажем и дадем. Въпросът е уместен и трябва да се стараем повече при гостуванията си, знаете домакинските мачове винаги са някак по-лесни.

- Изненадва ли те фактът, че толкова много отбори изглеждат способни да спечелят Висшата лига през този сезон?

- Никак даже. Според мен през следващия сезон тази бройка дори ще нарасне още повече. Футболът започва малко по малко да се променя. Вече няма слаби отбори. Особено в Англия разликата между топ клубовете и останалите вече се скъсява. Всички са силни, всички купуват добри футболисти. Това е чудесно за футбола като цяло, конкуренцията винаги е полезна и именно благодарение на нея се раждат добрите отбори.

- Още през първия си сезон в Юнайтед ти спечели титлата във Висшата лига. Как ще сравниш тогавашния отбор с настоящия?

- Не са много различни. По-голямата част от играчите са същите. Да, продадохме един или двама, но се запази ядрото на тогавашния успех. А това ни дава предимство. Ние сме като едно голямо семейство - всички се подкрепяме и то не само на терена, но и извън него. Атмосферата в отбора е невероятна и аз съм щастлив, че съм част от него. Всички сме големи приятели.

- Какво мислиш за играта на бившия ти тим Тотнъм през настоящия сезон?

- Тотнъм е отбор, който заслужава да бъде на мястото, което в момента заема. Аз никак не съм изненадан, че тимът е толкова напред в класирането. Когато аз играех в отбора помня много от младите таланти, които в момента играят основна роля в него. Играчи като Аарън Ленън и Гарет Бейл вече укрепнаха достатъчно и са готови за големите мачове. Превърнаха се в страхотни футболисти. По мое време Бейл бе талантлив тийнейджър, сега е един от най-добрите играчи в света. Знаех, че има потенциал. Радвам се, че в Тотнъм запазиха доверие в него. Много тимове се интересуваха от Бейл, но "шпорите" постъпиха правилно като не го продадоха и е момента той им се отблагодарява по най-добрия начин.

- Помагат или пречат мачовете в Шампионската лига на борбата във Висшата лига?

- Това е труден въпрос. Всеки започва сезона с желание да спечели всичко. Опитваш се да запазиш концентрация, до момента, в който вече нещата не зависят от теб. Докато не те изхвърлят от съответния турнир. Имаме много мачове, които ни изтощават, но от друга страна удовлетворението от постигнатия успех е безценно.

- Кое е най-важното нещо, което един отбор трябва да притежава, за да спечели Висшата лига?

- На този въпрос няма как да се даде конкретен отговор. Става дума за съвкупност от качества, които един отбор трябва да притежава. Тук в Англия има толкова мачове, графикът е изключително натоварен. Обикновено отборът с най-опитните играчи и най-свежите печели. Да не губиш толкова мачове, колкото противниците ти също е доста важно и помага.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Мая Плисецкая 08.03.2011 | 16:25
"Да не губиш толкова мачове, колкото противниците ти също е доста важно и помага." Това е гениално, трябва да се въведе в речника и на родните футбалери - към "топката е кръгла" и "или побеждаваш, или губиш, а може и равен".
3 Аспирин Спиридонов 08.03.2011 | 16:16
Против интервюто нищо .. против тоя клоун и палячо и арлекин тука се бунтувам .. вън от Юнайтед .. вън от класния футбол! да му се забрани със закон да играе на запад от Сърбия!
2 Николай Драганов 08.03.2011 | 16:12
Аспирине, пий един аспирин, нещо се си превъзбудил. Срещи Ливърпул немаше абсолютно никой, едва ли баш Бербатов беше проблема.. :) Хубаво интервю, браво!
1 Аспирин Спиридонов 08.03.2011 | 16:08
Скрий се беееее подлога чорбарска!!! Къде беше срещи Ливърпул? В клозетите на Анфийлд ли клеча цял мач? Сега ако срещу Болтън си същия нещастник да не съм те чул повече .. иди си в Благоевград, че Пирин са го закъсали и си стой там! НЕЩАСТНИК!

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Ранчо "Седмица пика" тв филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.25 /п./
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.