Завръщане в миналото: Позорът през 2002-ра в Гран при на Австрия

Рубенс Баричело водеше през цялото състезание, когато от бокса на Ферари му наредиха да пропусне пред себе си Михаел Шумахер, като това решение скандализира цялото общество във Формула 1

по статията работи: Даниел Любомиров | 10.05.2012 | 21:55

Рубенс Баричело реши да даде повече яснота около най-срамния момент в своята кариера и вероятно един от най-трагичните дни в историята на Формула 1 - Гран при на Австрия през 2002-ра година, когато Ферари наредиха на бразилеца да предостави победата на Михаел Шумахер.

Предистория

Гран при на Австрия е шести кръг от календара за 2002-ра година. До този момент Шумахер е лидер в класирането при пилотите с 44 точки пред Хуан Пабло Монтоя (Уилямс-БМВ) с 23 и Ралф Шумахер (Уилямс-БМВ) с 20.

При конструкторите пък Ферари води с 50 пункта на първото място пред Уилямс-БМВ с 43 и далеч на третата позиция МакЛарън с 13.

Тогавашната точкова система е доста по-строга от тазгодишния вариант - през 2002-ра само пилотите в топ 6 увеличават актива си, като победителят взима 10 точки, вторият - 6, третият - 4, четвъртият - 3, петият - 2 и шестият - 1.

В квалификациите Рубенс Баричело печели полпозишън за Ферари, втори се нарежда Ралф Шумахер с Уилямс-БМВ, а трети остава брат му Михаел също с Ферари.

Състезанието

Баричело е убедителен лидер в надпреварата, следван от съотборника си Шумахер, който се бори за титлата, а основните претенденти на Ферари от Уилямс-БМВ се движат на трета и четвърта позиция.

Баричело е извън борбата за титлата, защото има едва 6 точки от първите 5 кръга до момента, докато Хуан Пабло Монтоя и Ралф Шумахер са втори и трети в класирането при пилотите и поставят под напрежение Михаел Шумахер от началото на сезона.

Това именно провокира Ферари да приложат отборни заповеди, което НЕ Е ПРОТИВ ПРАВИЛАТА на Формула 1 тогава.

Войната с Баричело

Както самият Рубенс казва в интервю за Playboy, отборният директор на Скудерията Жан Тод започва "война" по радиото с него още осем обиколки преди края на Гран при-то.

В действителност след състезанието се разпространява конкретното видео на Тод, който говори с бразилеца и изрича знаменитите си фрази:

Рубенс, последна обиколка е, пусни Майкъл да мине за шампионската титла, моля те (Rubens, its last lap, let Michael pass for the championship, please).

Самият Баричело обаче разкрива, че разговорът му с Тод е бил доста по-продължителен и тонът на отборния директор не е бил толкова мек.

"Имахме истинска война в продължение на 8 обиколки до самия край", казва Баричело, цитиран от бразилския спортен сайт Globo.

"Много рядко ми се случва да загубя самообладание, но постоянно крещях по радиото. До последния завой бях непоколебим и им казвах, че няма да пусна Михаел.

И тогава те ме заплашиха. Не ставаше въпрос само за договора ми, а за нещо повече. За бъдещето ми. Не мога да кажа точно какво ми заявиха, но ми казаха да преосмисля живота си, защото с кариерата ми е свършено.

Не можех да си представя да правя нещо друго освен да се състезавам, това е всичко за мен, затова пуснах Михаел пред финалната права", казва ветеранът, който има 19-годишен стаж във Формула 1, а сега се състезава в сериите Индикар.

Последици

Тълпата не спира да освирква Ферари и пилотите, които разиграват цирка. Буквално по-малко от сто метра преди финала Баричело удря спирачки, за да може Шумахер да премине първи под шахматния флаг.

На подиума е още по-трагично, защото състезателите на Скудерията са видимо засрамени от случилото се, а публиката продължава да ги наказва с неодобрителни викове.

Шумахер проявява доблест и настоява Рубенс да застане на най-високото място на подиума, като след това му подава трофея на победителя. В този момент нервите на Баричело не издържат и той избухва в сълзи.

ФИА налага глоба от 1 милион долара на Шумахер, Баричело и Ферари, но не за цирка на пистата, а за поведението на подиума - задето пилотите нарушили реда на церемонията.

Равносметка

Шумахер печели 5-ата си световна титла през 2002-ра година с актив от 144 точки - почти двойно повече спрямо Баричело (77), който завършва втори в класирането. Генералната подредба показва, че Пилето можеше спокойно да триумфира и без позорното развитие на Гран при на Австрия.

Ако не друго, този случай кара ФИА да преосмисли правилата си и да забрани употребата на отборни заповеди, които пряко влияят на развитието на дадено състезание.

Реакции от Ферари

Рос Браун, технически директор: Това е част от Формула 1. Можехме да викнем Рубенс за питстоп, който обаче не му беше наложителен. Избрахме да действаме честно и да покажем на всички, че в това състезание той доминира изцяло и накрая просто пусна Михаел заради точките.

Михаел Шумахер, първи пилот: Няма радост след такава победа. Насладих се на състезанието, но не и на последните 100 метра. В самия край ми казаха по радиото, че Рубенс ще ме пусне пред себе си. Знам, че изглежда ужасно, но представете си, че загубим шампионата заради този брой точки - тогава ще изглеждаме глупаво. Рубенс беше невероятен днес, сигурен съм, че ще спечели състезания този сезон.

Рубенс Баричело, втори пилот: Помолиха ме да отстъпя и го направих, защото трябваше да уважа решението на отбора. Това събитие не влияе на увереността ми, мисля че преживявам хубав период в живота си и усещам, че ще дойде и моят момент на слава. Посвещавам трофея на съпругата си, която има рожден ден.

Жан Тод, отборен директор: Рубенс кара невероятно и беше моралният победител, затова пратихме на подиума неговия инженер Габриеле Дели Коли. Днес беше ден за тежки решения, но в миналото се е случвало да губим титлата три поредни пъти в поселдния кръг. Тези допълнителни точки за Михаел могат да са решаващи накрая.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Средновековен Рицар 11.05.2012 | 17:46
Доминираха да, но се изложиха страшно много тогава.
5 известна личност 11.05.2012 | 17:46
Голям цирк беше тогава наистина.
4 властен олигарх 11.05.2012 | 17:44
Шумахер просто беше номер 1 във Ферари, а Баричело номер 2.
3 Средновековен Рицар 11.05.2012 | 17:43
Спомням си го много добре този момент.
2 Yulian Hrischev 11.05.2012 | 07:09
Ферари проявиха доблест и направиха изпреварването видно и явно за всички, за разлика от много други спортове където победителите се разбират по масите и под тях .Ферари доминираха целия сезон и няма нищо нередно, хайде да накажем и реал мадрид ,защото Моуриньо заяви ,че играчите ще се стремят да направят Роналдо голмайстор на ла лига и ще му подават постоянно следващите мачове!
1 Панайот Траянов 10.05.2012 | 22:28
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 ПОСЛЕДЕН ДЕН ЗА РЕГИСТРАЦИЯ! Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо /п/
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Истории от Олимпийските игри
  • 13:00 Мост на небесата тържествен...
  • 14:30 Българското село /п/
  • 15:00 "Децата на Балканите -
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 10:00 "Пътят" - документална поредица за...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Полет към дома" - драма,...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Приказна сватба" - с уч. на Брук...
  • 14:15 "Незабравимо лято" - с уч. на...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.