Започват мачовете на истината: България се изправя срещу Полша

Изправяме се срещу домакините в осминафинала от Европейското първенство по волейбол

по статията работи: Мариян Найденов | 24.09.2013 | 11:08

Тази вечер България се изправя срещу домакините от Полша в осминафинален двубой от Европейското първенство по волейбол, което се провежда в Дания и Полша.

Очаква се над 10 000 души да напълнят зала "ЕРГО Арена" в Гданск и да дерат гърла за "Дружина полска". Погледите на цяла България също ще бъдат приковани към телевизионните екрани, а мачът започва в 21:00 часа наше време и ще бъде предаван пряко по NEWS7.

Възпитаниците на Камило Плачи не тръгнаха по най-добрия начин в надпреварата, но постепенно набират инерция, след като загубиха два от мачовете си в предварителната група. "Лъвовете" започнаха с победа над Чехия (3:1), но след това допуснаха поражения от Германия (3:2) и суперфаворита Русия (3:1).

Така България завърши на трето място в класирането, което според правилата на турнира им отреди да срещнат втория в другата група - Полша на осминафиналите. Пътят на домакините мина през победа над Словакия (3:1), последва загуба от Франция (3:1), а в последния си мач поляците очаквано надвиха Турция (3:1).

И двата отбора вече нямат право на грешка. След този мач напред ще продължи само един, а в спор за място на финала победителят ще спори с тима на Германия, който си осигури директно класиране за четвъртфиналите, след като спечели нашата група. Днес ще се изиграят и останалите осминафинални плейофи, а програмата за мачовете може да видите на ТОЗИ ЛИНК.

Шампионът от Евроволей 2009 Полша ще има подкрепата на своите фенове, но напрежението върху възпитаниците на Андреа Анастази също ще бъде по-голямо, защото "Дружина полска" е натоварена с големи очаквания за добро представяне пред собствена публика.

Увереност на домакините два и фактът, че в последните две издание на шампионата на Стария континент, те неизменно стигат до отличията, като през 2009 г. завоюваха златото, а на Евро 2011 стигнаха до бронзовите медали. През 2009-а именно Полша спря България, побеждавайки ни на полуфиналите, a впоследствие "лъвовете" се окичиха с бронзовите отличия, което е и последният ни успех на голямо първенство.

В Полша волейболът е водещ национален спорт, далеч изпреварващ футбола по интерес. В страната се инвестират много средства за развитието на спорта, а полското първенство е едно от най-силните в Европа и съответно в света. Полша разполага с със зали като "Арена Армеец" във всеки по-голям свой град, а инвестициите във волейбола са огромни, сравнени със средствата, които се отделят в България.

За много волейболни специалисти си остава загадка как нашата страна продължава да бълва таланти при трагичните условия, в които са принудени да работят специалисти и състезатели. Факт е обаче, че волейболистите ни се са спирали да ни радват с победите си, и нашата страна винаги е разполагала с отбор, който може да победи всеки съперник.

Сега е дошло времето "лъвовете" да докажат, че успехите им не са случайни и отново да победят поляците, които може да се каже, че се превърнаха в клиенти на националите в последните години.

За последно Полша победи трикольорите в полуфиналите на Световната лига в София през 2012 година, а впоследствие спечели най-комерсиалната волейболна надпревара за първи път в историята си. Малко по-късно обаче "лъвовете" си го върнаха тъпкано на "Дружина полска" на Олимпиадата в Лондон, разгромявайки я с 3:0. Това лято двата тима се паднаха в една предварителна група в Световната лига, където България записа нови две победи - с 3:1 и 3:2 във Варна, изхвърляйки шампиона от надпреварата.

Възпитаниците на Камило Плачи впечатлиха всички с четвъртото си място на Игрите в Лондон, а след това и в Световната лига през тази година, но медалите все им се изплъзват. Ако искат най-накрая да направят пробив, пътят на волейболистите ни минава през победа над Полша, а дали "лъвовете" са готови за това ще разберем тази вечер.

Единственият наглед непобедим отбор на Евро 2013 е Русия, силата на която вече имахме възможност да изпитаме в предварителната група. Всички останали, включително и Полша са преодолими, както подчерта преди мача и разпределителят на националите Георги Братоев. Освен това, при евентуален успех срещу домакините, на четвъртфиналите ще играем с тима на Германия, който въпреки, че ни победи, е много по-добър вариант от отбори като Русия, Италия или защитаващия титлата си Сърбия.

Камило Плачи има известни кадрови проблеми преди решаващия двубой, като те са свързани със състоянието на Тодор Скримов, Тодор Алексиев, Цветан Соколов и Виктор Йосифов, които се оплакват от леки болежки. Четиримата тренират на облекчен режим, но ще бъдат готови за битката с Полша. Най-сериозно бе положението на Тодор Скримов, който получи контузия по време на мача с Русия, но мениджърът на България Владимир Николов разкри, че състоянието му се подобрява и по всяка вероятност той ще е готов за мача.

Двамата наставници, които извън игрището са добри приятели, няма с какво да се изненадат, защото се познават прекалено добре. Преди мача Плачи каза, че уважава много отбора на Полша и техния треньор, а Андреа Анастази заяви, че отборът му ще търси отмъщение за загубите на Олимпиадата в Лондон и Световната лига, добавяйки, че няма търпение отново да се изправи срещу сънародника си Камило Плачи.

Анастази няма проблеми с контузени играчи и ще може да използва най-доброто, с което разполага. В състава се завърна пропусналият Световната лига заради контузия Михал Винярски, а основното оръжие на "Дружина полска" ще бъде звездата на отбора Бартош Курек.

От другата страна на мрежата, най-много ще тормози поляците българският диагонал Цветан Соколов, с който пък са свързани надеждите на България.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 mind games 24.09.2013 | 12:58
Много кофти програма се очертава за нашите национали. Ако победят Полша, отиват на Германия, а след това евентуално на Италия. Прав беше треньора на поляците като казваше, че схемата е много криво направена.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.