Защо Бербатов трябва да е резерва срещу Челси в Шампионската лига

Алън Хансен от вестник "Телеграф" анализира ситуацията с Митко Бербатов преди двубоя със "сините" утре вечер

по статията работи: Методий Методиев | 11.04.2011 | 12:35

Когато един мениджър подбира отбора си за решителните мачове в края на сезона, той трябва да може да разчита на тях и на тяхната стабилност. Именно заради това мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън отново ще остави българския нападател на тима Димитър Бербатов на пейката за 1/4-финалния реванш срещу Челси в Шампионската лига идния вторник.

Голът на Берба срещу Фулъм този уикенд бе общо 21-и за него във Висшата лига, с което той остава най-резултатният футболист. Когато стане дума за големи важни мачове, Бербатов обикновено се озовава на пейката. Той не е започвал като титуляр в мачовете срещу Арсенал и Челси този сезон, което до голяма степен означава, че той няма да играе срещу "сините" от Лондон и този вторник в Шампионската лига. Сър Алекс не показва никаква снизходителност когато подбира стартовите си 11. Някои може да си мислят, че българинът заслужава съжаление за тази суровост на шотландския специалист, но когато става дума за големи мачове, когато се решават трофеи, Фърги просто трябва да пусне в игра най-добрия си отбор.

Мениджърът трябва да има пълна вяра на тези, които ще излязат на зеления килим в решителните мачове за сезона. Сър Алекс явно счита, че когато мачовете са оспорвани и тимът му има нужда от нещо допълнително, за да вземе трите точки, качествата на Бербатов не му достигат. Той е изключителен футболист с невероятна техника и неговото име трябва неизменно да бъде сред водещите в стартовите 11 на Юнайтед, но за да стане това факт, българинът трябва да покаже отдаденост на терена.

Въпреки всичките си проблеми този сезон, Уейн Рууни е водещата фигура в отбора на сър Алекс. Това е така, защото той допринася с нещо повече в решаващите мачове на "червените дяволи". Неговите попадения срещу Манчестър Сити и Челси през последните седмици, гарнирани с хеттрика му срещу Уест Хям миналата събота, показват, че той може да направи разликата в решителния момент. Ако изключим късните голове на Бербатов срещу Бирмингам и Болтън, той не прави тази резлика. Точно заради това в момента той е по-скоро за резервната скамейка.

Да погледнем Хавиер Ернандес. Когато той е на терена, той винаги се раздава на 100 процента. Бербатов е много бе лаконичен в представянето си. Ако досега никога не сте го гледали как играе би било невъзможно сега да го гледате и да прецените дали прави добър или слаб мач. Това се дължи именно на неговия стил на игра.

Когато един централен нападател снове непрекъснато и се опитва да "изяде тревата" на стадиона, тогава той създава впечатлението, че не може да бъде спрян от нищо и от никого. При Бербатов това не се вижда, и което е по-важното- не се вижда и от мениджъра на Манчестър Юнайтед. Точно заради това сър Алекс си е направил изводите, че не може да разчита на Бербатов във важните мачове.

Освен това, българинът трябва да се пребори и с невероятната спойка, която Уейн Рууни и Ернандес развиха от старта на кампанията. На пръв поглед, тя е доста по-добра от тази между Рууни и Бербатов. От гледна точка на защитата, много по-лесно е да се играе срещу двойката Рууни-Бербатов, тъй като англичанинът обикновено стои леко встрани от деветката на Юнайтед и раздава пасове по ъглите на наказателното поле, които да бъдат поети от него. Маниерът на Бербатов обаче е да задържа топката и да забави играта, с което прави задачата на защитниците много по-лесна. С Ернандес обаче нещата стоят доста по-резлично- мексиканецът обича да стои до рамото на последния защитник и така оставя свободни пространства за Рууни, от които десетката на Юнайтед да се възползва.

В мача за първенство миналия месец срещу Челси, Фърги пусна в игра именно Ернандес и Рууни, а Бербатов бе оставен резерва. Тогава обаче нещата не се развиха добре за тях, защото Чичарито не можеше да задържа добре топката и когато Берба го смени, нещата за "червените дяволи" вече бяха приключили. Със сигурност обаче можем да кажем, че Фъргюсън има тенденцията да пуска в игра или само Уейн Рууни или него и Ернандес.

Не се вижда как това ще се промени за мача с Челси на "Олд Трафорд". Това е така, защото сър Алекс винаги изисква максимума от своите футболисти и знае, че вече не може да разчита на Бербатов за това. Той по никакъв начин не беше лош трансфер за Юнайтед, защото вкара много голове, но определено може да се каже, че не оправда очаквания към себе си.

Alan Hansen, The Telegraph


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Ivelina Ivanova 12.04.2011 | 09:36
Руни е добър играч и особено ми харесва това че играе честно и не прави груби фалове с/у другите играчи,ако всички фудболисти му подражаваха на стилът му на игра щяхме да гледаме много по–качествен фудбол,Пол Скоус е един от играчите които като видя не терена и знам че той ще получи първият червен картон в мача.дразня се от това,че Бербо е на резервната скамейка,но какво да се прави,дъртака ги решава тези неща.да се надяваме че тази вечер ман.юнайтед ще дадат всичко от себе си и ще получат 3–те точки.стискаме им палци
10 Vladimir Mihaylov 11.04.2011 | 14:57
На г-н Алън Хансън, бивш играч на Ливърпул, бих искал да задам следните въпроси: 1) кой вкара хеттрик на любимия Ви отбор на Олд Трафорд за пръв път от 64 години насам? 2) кой е едва третият футболист отбелязал 3 хеттрика в един сезон? 3) кой е едва четвъртият футболист отбелязал 5 гола в един мач от създаването на Висшата лига (20 години)? 4) кой е водещият голмайстор на Висшата лига, независимо, че не беше играл като титулят един месец? 5) ще благоволи ли г-н Хансен да си спомни кой освободи Нани за центрирането, довело до задната ножица на Рууни срещу Сити? 6) а г-н Хансън спомня ли си задната ножица на Бербатов срещу неговия Ливърпул и стряска ли се насън от нея? 7) мрази ли г-н Хансън Бербатов и заради дузпата, която той изработи за Манчестър Юнайтед срещу Ливърпул в турнира за ФА къп? 8) а г-н Хансън брои ли, че в 7 случая головете, отбелязани от Бербатов, са били първите в мача? 9) г-н Хансън знае ли кой е играчът, който поведе Манчестър към обратите и победите срещу Ливърпул, Болтън, Блекпул, Съндърланд и Бирмингам? 10) същият г-н Хансън да е забелязал, че така нареченото "задържане на топката и бавене на играта" не само, че не улеснява защитниците на противника, ами предотвратява контраатаките на съперниковия отбор и позволява на остатъка от отбора на Юнайтед да се включи в атака, което дава много повече опции и го прави по-непредсказуем, откъдето и по-опасен? 11) г-н Хансън случайно да забелязва, че защитниците НЕ ЗНАЯТ как да спрат Бербатов? 12) г-н Хансън умишлено ли не посочва, че Манчестър Юнайтед имат да изиграят 5 мача за 15 дни (три вече изиграни, четвъртият е утре)? Г-н Хансън да не би да си въобразява, че който и да е отбор може да изиграе толкова мачове в толкова сгъстен цикъл без ротации? Г-н Хансън умишлено ли пропуска, че 2 от тези мачове са с Челси, а третия - със Сити? А г-н Хансън знае ли какво е това ротация? 13) х-н Хансън забравя ли, че 1999, когато Юнайтед спечели требъла, Сър Алекс Фъргюсън разчиташе на 4-ма нападатели, както сега разчита на трима? Тези нападатели се въртят, пазят им се силите, пазят се от контузии... 14) склонен съм да жертвам пари от джоба си да подаря на г-н Хансън тълковен речник, за да види в него съдържанието на понятията "обективна журналистика" и "безпристрастност".
9 Златка Стоева 11.04.2011 | 13:08
Не за първи път сър Алекс Фъргюсън прилага подобен подход. Това в никакъв случай не може да се тълкува като израз на "суровост" спрямо Бербатов. За Уейн Рууни е все още е трудно да се определи като водеща фигура в отбора, до преди известно време беше доста пасивен на терена и не можеше да отбележи точка за отбора си. Сър Алекс неведнъж е показвал на пръв поглед неочаквана подредба на футболистите си в дадено дерби, но това определено не му е донесло загуби.Убедена съм, че Бербатов ще влезе в игра, дори да е в 80тата минута от мача. Все пак Ман ююнайтед са известни с немалко победи, извоювани в последните минути.
8 Илиян Илиев 11.04.2011 | 13:08
Ако Бербата беше англичанин, Рууни с тая си форма щеше да играе титуляр веднъж на високосна година...
7 Алекс Г. 11.04.2011 | 13:07
И това го има Иван :) все пак няма как да си фен на играч и да му подражаваш, когато вкарва 3 гола на твоя отбор.
6 Иван Цветков 11.04.2011 | 13:04
тоя май го е яд за хеттрика на Бербо срещу Ливърпул първия полусезон
5 Алекс Г. 11.04.2011 | 12:55
Интересно мнение на бившия играч на Ливърпул Алън Хансен, отностно Бербатов и неговото представяне. Съгласен съм с него, но не за всичко. Смятам, че Бербатов трябва да остава резерва в някои от мачовете, но не и да бъде постоянна резерва на Руни и Ернандес. Не е добре, когато играеш всеки мач с 2-ма не толкова високи и бързи нападатели. В някои от мачовете ти трябва атакуващ футболист, който да спечелва високата топка, да я предостави на свой съотборник, той съответно да я разпредели по крилата или да потърси пас в центъра през защитата на противниковия отбор. Бербатов е майстор относно това да бъде на точното място, в точния момент. Има много добър нюх и много рядко губи топката докато я владее. Той може да действа и като много добър подавач и да помага на атакуващите от втора позиция. Общо взето е комплексен играч, който може да бъде използван в почти всеки един мач на отбора си.
4 Данчо Георгиев 11.04.2011 | 12:50
Мога само да Ви кажа, че няма безгрешни хора и точно заради това Алекс Фъргюсен ще си изпати ако във Вторник остави Бербо на скамейката. Ще липсва голът! Бербатов не е силен, когато започва от второто полувреме. Къде щеше да е сега Юнайтед без 21-те гола на нашето момче ?
3 Borislav Bonev 11.04.2011 | 12:50
Как може да се определи кой играч трябва да играе и кой да не играе. Има си мениджър все пак! И когато този мениджър каже, че Бербатов ще е резерва, това не означава, че той не е в идеалния състав. Все пак има и второ полувреме. Знаете, има мачове, които се решават именно тогава. И когато Рууни издъхне, а Чичерито го наритат по кокалчетата, на кого ще разчита Манчестър Юнайтед - на Димитър Бербатов естествено.
2 Петър Стоянов 11.04.2011 | 12:50
Димитър Бербатов е елегантен футболист. Той не тича по терена, а танцува. Това е неговият стил на игра - да задържа топката, да прави нестандартни изпълнения, които не веднъж са носили победа на Манчестър Юнайтед.
1 Свилен Терзиев 11.04.2011 | 12:50
лично аз смятам че трябва да играе титуляр срещу Челси,защото Бербатов е много добър в задържането и доброто владеене на топката,а Манчестър не търси гол на всяка цена.така че Рууни и малко зад него Бербатов ще са много добър тандем във вторник

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.38 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.