Иван Иванов и Базел със страхотна победа над Челси насред Лондон

Българинът дебютира в лигата за победа с 2:1 над Челси

по статията работи: Божидар Азманов | 18.09.2013 | 23:55
Иван Иванов и Базел със страхотна победа над Челси насред Лондон
БТА/AP

Базел с българския национал Иван Иванов в състава си поднесе една от най-големите изненади на старта на Шампионската лига тази година, побеждавайки Челси с 1:2 насред Лондон.

 

Така швейцарците си върнаха за изгубения полуфинал в Лига Европа преди година и огорчиха Жозе Моуриньо и компания. Още по-интересно бе, че по-малко от 20 минути преди края на редовното време Базел губеше в резултата, но в крайна сметка обърна именития си съперник.

 

Челси бе тимът, който изглеждаше по-агресивен през целия двубой, но футболистите на Мурат Якин действаха много умно, успяха да се справят в защита и се възползваха от възможностите си в атака по най-добрия начин, за да се поздравят с победа.

 

Челси поведе самия край на първото полувреме чрез Оскар. Иван Иванов, който игра 90 минути за Базел имаше известна вина за попадението, но иначе изигра много добър двубой и помогна на съотборниците си да не допуснат друго попадение.

 

През втората част обаче Челси не впечатли с играта си, въпреки многобройните опити да стигне до втори гол и бе наказан от Мохамед Салах в 71-та минута и Марко Щрелер десет минути по-късно, които донесоха успеха на гостите.

 

Видео и снимки от двубоя можете да видите в Sporta.bg

 

Франк Лампард изведе Челси с капитанската лента в своя мач номер 100 в Шампионската лига. Жозе Моуриньо бе избрал да пусне като титуляри три от новите попълнения Вилиан, Самуел Ето' о и Марко ван Гинкел. За пореден път на резервната скамейка остана Хуан Мата, където компания му правеше и Джон Тери. Фернандо Торес пък изобщо не бе в групата за мача.

 

За Базел титуляр в центъра на защитата започна българския национал Иван Иванов. Наставникът на гостите Мурат Якин нямаше особени проблеми в окомплектоването на състава си и имаше всички шансове да се надява на първа победа на швейцарците на английска земя.

 

Двубоят започна сравнително спокойно без сериозни положения пред двете врати. Логично тимът, който бе по-активен бе този на домакините, докато Базел играеше компактно в защита и изчакваше своя шанс при грешка на футболистите в синьо.

 

При една контраатака в 29-та минута звездата на гостите Мохамед Салах пропусна да се възползва от грешка на Ашли Коул и от удобна позиция прати топката в аут.

 

Челси пък изпитваше огромни трудности да достигне до вратата на Ян Зомер. Защитниците на Базел демонстрираха страхотен синхрон в своите действия, а беззъбите атаки на "сините" повишиха самочувствието на швейцарския състав и той успя малко да изнесе играта в по-предни позиции.

 

Все пак лондончани успяха да открият резултата в самия край на полувремето при буквално първата си възможност. Отлична комбинация между Давид Луис и Франк Лампард в центъра на терена изведе Оскар на отлична позиция. Бранителите на Базел изпуснаха бразилеца и той с прецизен удар по диагонал от около 12 метра разпечата вратата на Зомер.

 

Второто полувреме започна по подобие на първата част. Челси отново владееше повече топката и подлагаше под напрежение Ян Зомер и защитата пред него, но не намираше път към вратата. Отлично представилият се в този двубой Оскар на няколко пъти пробва късмета си с далечни удари, а един от тях в 56-та минута срещна напречната греда на швейцарския страж.

 

В 62-та минута Оскар изведе Еден Азар на отлична позиция за стрелба в наказателното поле, но белгиецът не намери топката добре и я прати високо над вратата.

 

И точно, когато играчите на Жозе Моуриньо сериозно бяха натиснали съперника си, вместо да вкарат, получиха гол. В 71-та минута футболистите на Базел разиграха хубаво пред наказателното поле на Челси и Марко Щрелер намери Мохамед Салах. Египтянинът не се поколеба и с прецизен фалцов удар по диагонала прати топката в мрежата на Петър Чех за 1:1.

 

Моуриньо мигновено реагира и извади пусна в игра Демба Ба и Джон Оби Микел. Играта на Челси обаче се разстрои, а играчите в "синьо" видимо се разстроиха и това им струва скъпо.

 

В 81-та минута Салах намери Марко Щрелер на добра позиция, той стреля опасно, но Давид Луис се намеси, за да избие в корнер. При центрирането от ъгловия удар обаче Гари Кейхил изпусна Щрелер и той с глава за втори път заби топката във вратата на безпомощния Чех.

 

До края Челси опита да стигне поне до равенство, но така и не успя да пробие защитата пред Зомер и стартира по най-неприятния начин тазгодишното си участие в Шампионската лига.

 

В другия двубой от групата Шалке 04 надви Румънския Стяуа с 3:0 и излезе начело в класирането

В герои за домакините на "Фелтинс Арена" се превърнаха Ацуто Учида, Кевин-Принс Боатенг и Юлиян Дракслер, които се разписаха във вратата на Чиприан Татарушану.

 

Видео от срещата можете да видите в Sporta.bg

 

През първото полувреме голове не паднаха, а румънците стояха добре на терена и се справяха с набезите на "кралскосините". Гостите разчитаха на контраатаки, но не затрудниха с нищо Хилдебранд.

 

Второто полувреме бе доста по-различно и усилията на домакините се увенчаха с цели три попадения.

 

Първото от тях бе много интересно. В 67-та минута Ацуто Учида пробва центриране отдясно по атаката към Кевин-Принс Боатенг. Бившият футболист на Милан обаче не стигна до топката, тя тупна в наказателното поле и влезе във вратата пред невярващия поглед на Татарушану.

 

Оттук насетне играчите на Йенс Келер тотално доминираха на терена. В 78-та минута самият Боатенг удвои на 2:0. Домакините осъществиха атака отляво, Дракслер намери ганайският национал пред вратарското поле и той не се затрудни с прецизен удар да вкара първия си гол за Шалке в Шампионската лига.

 

Пет минути преди края на срещата Дракслер сложи точка на спора, надигравайки Татарушану - 3:0 и победа за Шалке.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Батко съссладко 19.09.2013 | 12:25
Базел са добър отбор и имат футболисти. Неслучайно победиха Лудогорец и в двата мача. Нашите можеха да са на тяхното място, ако не бяха се паднали с тях.
7 Doctor SteelHammer 19.09.2013 | 12:25
Според мен напрежението над Мауриньо ще се появи отново, няма да остане ненаказан. Не трябваше обаче да губи този мач.
6 властен олигарх 19.09.2013 | 12:24
Доста убедителен отбор са Базел. Представят се страхотно и според мен имат всички шансове да покажат на какво са способни в тази група.
5 David Hayemaker 19.09.2013 | 12:24
Обаче Марко Щрелер при втория гол направо си я вкара така, все едно е в училище. Никаква съпротива нямаше.
4 Батко съссладко 19.09.2013 | 12:23
Челси си взеха първото полувреме, но след това Базел показа характер през второто и направо им разказаха играта :).
3 Doctor SteelHammer 19.09.2013 | 12:23
Наистина невероятна победа. Да победиш Челси като гост си е уникално постижение, за който и да било отбор според мен.
2 крива вежда 19.09.2013 | 08:52
Ехе... Базел са победили Челси ! Не мога да повярвам, че Базел са способни на това. По нищо не личеше , че това ще се случи.
1 empty world 19.09.2013 | 08:43
"Иван Иванов и Базел със страхотна победа над Челси насред Лондон" - Гледах мача само през първото полувреме, когато Челси вкараха в края на полувремето и по нищо не личеше , че Базел могат да бият..

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:30 Пеем за България концерт-спектакъл...
  • 14:00 България от край до край 13
  • 14:30 Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.20...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 Филм-концерт на Лили Иванова
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
  • 14:30 "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Топ Гън: Маверик" (премиера) - с...
  • 22:40 "А отборът" - с уч. на Лиъм Нийсън,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.