Испания излъга Португалия в драмата на дузпите и се класира на финал

Редовното време завърши 0:0, а Алвеш и Моутиньо направиха пропуски от бялата точка

по статията работи: Краси Киров | 28.06.2012 | 00:42

Отборът на Испания се класира за финала на Европейското първенство по футбол след като спечели полуфиналния двубой с Португалия след драматично изпълнение на дузпи. Пропуски от бялата точка направиха Бруно Алвеш и Жоао Моутиньо, като преди това Шаби Алонсо сбърка първата дузпа за Испания.

Иначе редовното време на мача и продълженията завършиха 0:0 като двата тима се вкопчиха в истинска битка от началните минути. Португалците заложиха на много солидна преса, която даваше малко възможности на испанците да разиграват спокойно топката.

Кристиано Роналдо бе много активен в предни позиции, но звездата на Реал Мадрид не беше така добър при завършващия удар. Най-добрите възможности за португалците бяха именно пред Роналдо, докато Испания отправи първия си точен удар в очертанията на вратата чак в 68-та минута.

Световните шампиони обаче се разиграха в продълженията на мача, където Иниеста можеше да се превърне в герой. След това Педро и Навас можеха също да решат мача в заключителните минути.

Треньорът на Испания Висенте дел Боске се опита да изненада своя съперник с една смяна в титулярния състав. Испанския специалист заложи на нападателя на Севиля Алваро Негредо в атака, вместо Фернандо Торес или Сеск Фабрегас. В тима на Португалия единствената промяна бе отсъствието на Елдер Пощига, който е контузен и неговото място бе заето от Уго Алмейда.

Още във втората минута Касияс изби топката след центриране от корнер. Първият шанс в мача бе за Испания, когато след перфектна комбинация Иниеста нахлу в наказателното поле и потърси Негредо.

Нападателят на Севиля бе изпреварен, но топката достигна до Арбелоа, чийто удар мина много близо до горната греда.

В 13-та минута Роналдо с типичния си пробив по крилото стигна до аутлинията и потърси Нани, който бе изпреварен от Касияс. В 16-та минута Роналдо стреля право в стената от пряк свободен удар.

Постепенно Испания изчакваше своите съперници в собствената си половина, а и пресата на Португалия бе много силна. В 28-та минута при една контра за испанците Иниеста получи добра топка на границата на наказателното поле, но се забави и стреля неточно.

В 30-та минута дойде и поредния пропуск на Роналдо. Португалците откраднаха топката в полето на испанците и Моутиньо намери Роналдо на удобна позиция, който стреля опасно по земята и покрай страничната греда

В 56-та минтуа Алмейда пробва сам да стреля извън наказателното поле, но неточно. Три минути по-късно Роналдо нахлу отново опасно в наказателното поле, но падна на земята. Дел Боске реши да направи смени за да се опита да промени играта на своя отбор, който видимо не можеше да се ориентира и да покаже това, на което е способен.

Алваро Негредо разочарова и напусна терена, заменен от Фабрегас. Малко след това Давид Силва излезе и на негово място се появи Хесус Навас. Испания стигна до първия си точен удар във вратата в 68-та минута, когато Шави пробва слабо изпълнение от 23 метра.

Отборът на Португалия успяваше да пресира своите съперници в средата на терена и не им даваше много шанс за игра с топката. Роналдо пробва на два пъти от пряк свободни удари, но стреля над вратата. Дел Боске направи интересна смяна в 87-та минута, като пусна Педро на мястото на Шави.

В последната минута дойде и най-чистото положение за Португалия и Кристиано Роналдо. Испанците загубиха топката и това позволи бърза контра за португалците, които се озоваха в позиция трима срещу двама. Роналдо получи топката на перфектна позиция, но стреля над вратата от границата на наказателното поле.

Треньорът на Португалия Паоло Бенто пусна в игра Нелсон Оливейра на мястото на Уго Алмейда. В продълженията се появиха Кущидио и Варела на мястото на Велосо и Мейрелеш. Испания започна по-добре в продълженията на мача и започна да обсажда вратата на португалците. Педро получи пространство вляво, но върна топката към Иниеста, чийто удар обаче е блокиран.

В 104-та минута Испания пропусна най-доброто си положение в мача. Педро и Жорди Алба сътвориха страхотни финтове отляво и последния чукна топката към Иниеста. Халфът на Барселона чукна леко топката, но Руи Патрисио успя с мъка да избие топката. В тези минути като че ли Португалия се поизмори. Хесус Навас стигна до опасен удар след серия от финтове. Пет минути преди края Фабрегас изведе сам Педро, който се забави и топката му бе избита.

Така двата тима трябваше да определят кой ще бъде първия финалист на Евро 2012 след изпълнение на дузпи.

Шаби Алонсо стреля вдясно и Патрисио спасява - 0:0.

Моутиньо шутира вляво и Касияс спасява - 0:0.

Иниеста бие в центъра и 1:0 за Испания.

Пепе стреля технично вляво и 1:1.

Жерар Пике стреля вляво и 2:1.

Нани шутира в горния ляв ъгъл за 2:2.

Серхио Рамос бие технично в центъра за 3:2

Бруно Алвеш стреля в гредата - 3:2 за Испания

Фабрегас шутира силно в страничната греда и топката влезе във вратата за 4:2 и Испания е на финал.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 meden rudnik 28.06.2012 | 13:19
Наистина похвално! Не искам и да си мисля пък довечера какъв мач ще бъде само. Италия срещу Германия. За мен това си е един малък финал, какъвто беше и миналата седмица мача между Италия и Англия, в който отпаднаха англичаните с дузпи.
9 meden rudnik 28.06.2012 | 13:14
Роналдо наистина му беше тежко след мача - аз също така мисля. Кофти му беше, че така и не дойде неговият ред да изпълни един единадесет метров наказателен удар. Жалко наистина за португалците.
8 meden rudnik 28.06.2012 | 13:11
Наистина невероятен мач наблюдавах снощо! Заспах накрая на първото продължение, ама се събудих точно на време за да наблюдавам ексремния момент с изпълнението на дузпи! Беше просто невероятно това - няма как да се описе с думи!
7 atanas angelov 28.06.2012 | 12:03
това цялото европейско бе под всякаква критика - въобще не играха като хората !
6 otvarachkata otvarakova 28.06.2012 | 12:02
Испания не трябваше да бият , добре ,че имаха късмет с дузпите иначе , никога нямаше да вкарат гол на Португалия
5 Emily Reed 28.06.2012 | 10:09
Горкият Роналдо, толкова тежко преживя загубата, дори дузпата си не можа да изпълни, а така се бе напудрил за случая!
4 borislav tomov 28.06.2012 | 09:30
90 минути равностоен и много здрав мач!Браво и на двата отбора!Показаха класика! Прекрасна тактика на Бенто, с която затрудни испанците и то доста.Но дузпите са си руска рулетка!Можеше да бъде обратното!
3 мрачен интелектуалец 28.06.2012 | 09:17
Не може да се отрече, че португалците бяха равностойни на испанците в повечето време от мача! Дори на полувремето имаха владение 46%, което срещу испанците си е постижение
2 Rumiana Kahtardzieva 28.06.2012 | 08:14
Браво! Скоро не бяхме гледали такъв мач!До последната минута в напрежение!Браво на тимовете и на двата отбора, браво и на вратарите, браво на реферите от Турция-перфектно ръководен и от тримата съдии.Смятам,че трябва да има много такива мачове,които да заинтригуват, да карат хората да забравят настоящето, и да живеят в света наречен-Футбол! А имаше и играчи които, като нямат в главата, имат в краката - те се знаят кои са? Да видим следващия! Чао!
1 нямам няманов 28.06.2012 | 01:45
Здравей имаш ли рег в clixsense? ,това е най-добрият PTC за правене на пари, на ден можеш да правиш по 2-3$ от реклами и Tasks(задачки). ,имаш и всеки ден шанс да спечелиш до 5$ от Clixgrid(цъкаш едни квадратчета, в които има пари - на късмет е).В този сайт най-добре се печели от задачите и от рефералите.Има доста Българи и даже си имаме Български форум.Ако нямаш рег ще ти бъда благодарен да се регнеш през мен и станеш мой реферал.Ако има нещо винаги можеш да разчиташ на мен, ще помагам :) Ето ти линк за регистрация: http://www.clixsense.com/?4245817&new

ТВ програма

Кино

  • Сега Страсти в Тоскана 2 тв филм /6...
  • 03:40 Туризъм.бг /п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Тийнживот тв филм /4 епизод/п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.40 /п./
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.