Люис Хамилтън прекрати хегемонията на Ред Бул в квалификациите

Британецът отвя конкуренцията на пилотите на Ред Бул и ще стартира от първа позиция в утрешното Гран При на Южна Корея

по статията работи: Михаела Ганчева | 15.10.2011 | 09:23

Люис Хамилтън напомни за себе си по перфектен начин на пистата Йонам в Южна Корея и донесе първия полпозишън за МакЛарън през сезона.

Британският пилот на "сребърните стрели" през целия цикъл на квалификациите даваше първи времена, но в последната си обиколка спря хронометрите на 1:35.820 минути, с което категорично пребори конкуренцията на световния шампион Себастиян Фетел. Немският състезател на Ред Бул се нареди на втoро място за едва трети път през 2011-та и за първи, при положение, че лидер не е пилот на "червените бикове". Той даде време 1:36.042, като все пак изпревари другия британец в МакЛарън - Дженсън Бътън, който остана на трета позиция.

Четвърти завърши Марк Уебър, следван от двете Ферари-та, като Фелипе Маса отново успя да подобри постижението на Фернандо Алонсо и ще стартира от 5-то място утре. Нико Розберг остана седми, следван от Виталий Петров, Пол Ди Реста и Адриан Сутил.

Седемкратният шампион Михаел Шумахер дори не влезе в третата квалификация и ще почне от 12-та позиция на решетката утре.

Квалификация 1

В първите 10 минути от сесията пилотите на МакЛарън и Ферари зададоха най-бързото темпо, като победителят от втората тренировка Люис Хамилтън бе лидер, следван от Фернандо Алонсо, Фелипе Маса и Дженсън Бътън.

Всички се използваха меките гуми на Пирели и бързо намериха желаното темпо, докато световният шампион Себастиян Фетел, който на тестовете вчера не караше със сликове, се движеше на осма позиция, зад съотборника си Марк Уебър и пилотите на Мерцедес. Двамата състезатели на Ред Бул бяха заложили на супермеките гуми, защото очевидно искаха да разчитат най-вече на по-твърдия компонент за Гран при-то утре.

5 минути преди края трима от пилотите още не бяха записали времена - двойката на Уилямс Рубенс Баричело и Пастор Малдонадо, както и Даниел Рикардо. В последствие се оказа, че от Испания Рейсинг се отказаха да пускат младия австралиец и той бе елиминиран, оставайки последен за утре. Пилотите на Заубер едва в последните 100 секунди регистрираха времена, които ги отдалечиха от опасната зона в класирането, а Баричело и Малдонадо водеха битка до самия финал. При последните си резултати Баричело не успя да се изкачи над чертата, но венецуелският му съотборник успя, с което на практика закопа по-опитния пилот на Уилямс. След първите 20 минути отпаднаха Баричело (18), Хейки Ковалайнен (19), Ярно Трули (20), Тимо Глок (21), Джером Д'Амброзио (22), Витантионио Лиуци (23), Даниел Рикардо (24).

Квалификация 2

Хамилтън също заложи на супермеките гуми за втората част на квалификациите, в която вятърът на пистата бе далеч по-забележим. Люис без проблеми даде най-добро време за първите 5 минути с 1:36.526, въпреки че инженерите на МакЛарън бяха сигурни, че и две секунди по-бавна обиколка щеше да го класира за К3. Зад британеца без проблеми се наредиха фаворитите, окупирайки първите седем места.

Михаел Шумахер изчакваше 6-ата минута преди края да се появи на пистата, когато пилотите от МакЛарън, Ред Бул и Ферари вече приключиха с порцията си обиколки. Фетел и Уебър бяха се наредили на второ и трето място, следвани от Бътън, Алонсо, Розберг и Маса. Седемкратният световен шампион излезе с 9-то време 3:50 минути преди финалния флаг за сесията, а Хайме Алгерсуари бе последният в топ 10. За сметка на това пилотите на Форс Индия не демонстрираха обичайното си високо темпо и се движеха съответно Адриан Сутил 12-ти и Пол Ди Реста - 13-ти.

Виталий Петров пък бе единственият от Рено, който се вписваше във времената на водещите състезатели и стоеше на 8-мо място половин минута преди края. Съотборникът му Бруно Сена обаче така и не излезе на пистата, за да направи обиколка, като същото се отнасяше и за Камуй Кобаяши. Японецът все пак се пусна за една-единствена бърза обиколка, която го прати едва 14-ти. Бразилският състезател на Рено пък се нареди дори по-назад - 15-ти с единствения си опит на трасето. Изненадващо със завършека на заключителния си бърз рунд Алгерсуари изхвърли Шумахер от 10-ата позиция, но веднага след това на свой ред бе изместен от Ди Реста. Сутил също се придвижи до 9-то място и успокои механиците на Форс Индия. След втората квалификация отпаднаха Алгерсуари (11), Шумахер (12), Себастиен Буеми (13), Кобаяши (14), Сена (15), Малдонадо (16), Перес (17).

Квалификация 3

След първите пет минути Хамилтън зададе темпото и се нареди първи, следван от Уебър, Бътън, Алонсо и Маса. За удоволствие на феновете на МакЛарън Фетел приключи обиколката си с второ време - на 0.030 секунди от британеца. Останалите им конкуренти изоставаха по-сериозно, макар първите петима да бяха събрани в 1 секунда. Очевидно бе, че битката в последните бързи обиколки ще бъде между световния шампион и Хамилтън, които регистрираха идентични резултати. Отборите прибраха пилотите си за последна смяна на гуми три минути преди финала на квалификациите, като всички фаворити сложиха чисто нов комплект супермеки сликове. Нико Розберг явно се задоволи със седмото място и не потърси подобрение в заключителните секунди.

Двата МакЛаръна даваха най-добри показатели на отделните сектори, като логично Хамилтън спря хронометрите на 1:35.820, следван от Фетел, който не можа да направи по-бърза обиколка от 1:36.042 и остана на второ място. След тях се наредиха Бътън, Уебър, Маса, Алонсо, Розберг, Петров, Ди Реста и Сутил.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо /п/
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Истории от Олимпийските игри
  • 13:00 Мост на небесата тържествен...
  • 14:30 Българското село /п/
  • 15:00 "Децата на Балканите -
  • Сега "Пътят" - документална поредица за...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Полет към дома" - драма,...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Приказна сватба" - с уч. на Брук...
  • 14:15 "Незабравимо лято" - с уч. на...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.