Нова горчива загуба за Григор Димитров срещу силен опонент

Димитров пропусна шансовете си срещу Анди Родик - 6:7(3), 5:7

по статията работи: iNews.bg | 11.10.2011 | 15:32

В мач от втори кръг на турнира от серията "1000" в Шанхай (бивша серия "Мастърс") Григор Димитров отстъпи в два оспорвани сета на бившия номер едно в света Анди Родик – 6:7 (3), 5:7.

Димитров започна мача със силен сервис гейм, в който вкара два аса. Родик обаче отвърна на предизвикателството също с убедителен гейм, спечелен на нула.

В тези начални минути правеше впечатление, че американецът търси възможно най-много бекхенда на Григор. Освен това Родик се стремеше да държи топката възможно най-дълго в игра и да изцежда грешки от ударите на Григор – цели 13 непредизвикани грешки направи той за три гейма, 95% от бекхенд. Тактиката на американеца работеше и Григор беше принуден да изиграе трети гейм с пет-шест изравнявания, но си личеше, че Родик чете сервиса на българина и го кара да играе по още един удар, и още един удар, тествайки по този начин стабилността на Григор до максимум.

Въпреки грешките си Григор оставаше тенисистът, който поема инициативата в разиграванията – Родик залагаше изцяло на изчакването и само при свой сервис и хубав първи начален удар се опитваше да диктува темпото. Не липсваха и красивите изпълнения, главно от страна на българина – на два пъти той игра форхенд драйв волета, а веднъж успя с феноменално разтягане да хване къса топка на Родик на мрежата и да затрудни толкова американеца, че с втори удар да завърши от смач в опразнения корт.

В крайна сметка обаче тактиката на американеца даде резултат – Родик проби за 5:4 гейма в първия сет, след като Григор до този момент беше направи 17-18 непредизвикани грешки от бекхенд и общо 23 непредизвикани грешки.

Изправен пред загуба на първия сет, Григор повиши нивото на играта си, а тактиката на Родик да играе постоянно на бекхенд този път му изяде главата. Димитров се възползва още от първата си точка за връщане на пробива, като успя със силен удар от форхенд от движение да изцеди слабо стоп воле от Родик и след това завърши с елегантен сечен удар по диагонала.

Логично в крайна сметка сетът се реши в тайбрек. Дългият гейм започна лошо за Димитров – с двойна грешка. Нашето момче върна минипробива за 1:2 точки след разкошно воле с пълно разтягане, но веднага след това евтина грешка от форхенд отново даде предимство на Родик. Григор изравни за 3:3 точки след невероятен печеливш удар от бекхенд по правата. За съжаление обаче последваха две-три последователни непредизвикани грешки на Григор – една от бекхенд и две от форхенд, а Родик затвори сета от първи опит след силен сервис по правата – 7:3 точки в тайбрека.

В първия сет Григор направи три пъти повече печеливши удари от Родик – 22 на 7, но и четири пъти повече непредизвикани грешки – 33 на 8. Пет от непредизвиканите грешки на Григор дойдоха точно в най-важния момент – в тайбрека. Като сервис Димитров стоеше сравнително добре – 63% вкаран първи начален удар, но при Родик цифрата беше сряскащо висока – 81%.

Вторият сет започна с шанс за Григор – 15:40 на сервис на Родик. Григор се възползва веднага, след като успя да затрудни Родик със сечен бекхенд при разиграване, продължило над 15 удара и американецът не се справи с минаващия удар. Последва силен гейм за Григор, който затвърди пробива на нула.

Така до 4:3 сервиращите нямаха никакви проблеми и вземаха подаванията си на нула. До този момент Григор имаше почти 80% първи сервис, но дойде осмият гейм, в който началният удар изчезна – две двойни грешки за Димитров и точка за пробив на Родик. Григор я спаси с невероятен смач по диагонала от дъното на корта, но последва нова двойна грешка и нова точка за пробив. При нея последва разиграване от 43 удара, но накрая Григор се препъна и Родик лесно спечели точката – 4:4 гейма.

И когато изглеждаше, че Родик поема контрол и върху този сет – 40:15 на негов сервис, Григор съумя да се закачи в гейма и стигна до четири точки за пробив. Родик се спасяваше къде с малко късмет, къде с умение, но вече при четвъртия шанс Димитров успя да вкара мощен форхенд от движение, получи мека топка и с уинър от бекхенд реализира втория си пробив в сета – 5:4 гейма.

Сушата от сервис за Димитров обаче продължи и Родик хитро се възползва, правейки веднага рибрейк. Димитров имаше сетбол при 40:30, не вкара първи сервис и пак след дълго разиграване, при което имаше много съмнителна топка на Родик за аут, американецът спечели. Последваха още две точки за Родик след отново по-дълги размени на удари и... 5:5 гейма.

Разочарованието от пропуснатия шанс да изравни сетовете завладя младия българин и той буквално изчезна от корта – осем от следващите девет точки отидоха в сметката на Родик, който реализира още първия мачбол след нова непредизвикана грешка на Димитров.

И в този мач си пролича, че Григор все още не е узрял психически и пропуска важните моменти в играта – върнат пробив в първия сет, след като противникът сервира за частта и след това пак порция непредизвикани грешки в тайбрека, на два пъти пробиви на един от най-силните сервиси в света и невъзможност да вземеш собственото си подаване, да изравниш сетовете и да "яхнеш вълната". За разлика от Гришо, Родик в аналогична ситуация на първия сет взе втория. По подобен начин Григор загуби предната седмица срещу Жо-Вилфред Цонга.

Отделно катастрофалното представяне от бекхенд изяде главата на Димитров, който завърши мача с 51 непредизвикани грешки при 28 печеливши удара. Впечатляващото в играта на Григор днес бяха излизанията на мрежата – 17 успешни от 20 излизания, процентът първи сервис също беше добър – 61 на сто, но спечелените точки на първи сервис не бяха достатъчно – само 66%. За сравнение Родик спечели 77%. Показателите на втори сервис за Григор също не бяха добри – едва 38% спечелени точки и 6 двойни грешки, което не е малко.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Мариана . 11.10.2011 | 16:54
Не можах да гледам мача, но доста успореван ще да е бил – два часа за два сета. Може би и психологическия фактор тук си е казал думата иначе не мога да си обясня тези 51 непредизвикани грешки от Гришо.
3 Петър Стоянов 11.10.2011 | 15:56
За мен лично няма горчива загуба или поне не можем да наречен загубата с това понятие, когато става въпрос за тенисист от ранга на Анди Мърик. Съдбата е такава, че в последно време Григо няма късмет и се изправя срещу противници от топ 20 на световната ранглиста. Нека да извлича положителното от загубите и да трупа психически опит, той все пак е само на 21 години, а кариерата му тепърва започва.
2 Илиян Илиев 11.10.2011 | 15:50
Няма опит Григор, за пореден път губи равностоен мач срещу силен противник, май наистина Макнамара се изчерпа и е добре по-качествен специалист да вземе Гришо, хубаво е че е близко до истината, но във важните моменти психически не е дорасъл за голяма победа все още. Иначе бекхенда му не ми харесва, малко скован е от тая страна и греши много точно когато не трябва, а Родик игра отчайващо зле, днес би само благодарение на опита си, но утре Алмагро като нищо ще го отстрани, ако само подпира топката ала Возняцки.
1 Алекс Г. 11.10.2011 | 15:39
Гледах мача и мога да заявя, че Родик извади голям късмет. Нашето момче на моменти го караше да си хвърля ракетата, да се ядосва и да полудява. Определено доста зор видя американеца, за да победи нашия талант. Убеден съм, че следващия път Григор, когато се срещне с него, ще го победи!

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.