Порто и Бенфика с победи в първите полуфинали на Лига Европа

Порто постигна категорична победа с 5:1 над Виляреал, докато Бенфика взе минимален аванс след 2:1 над Брага

по статията работи: Краси Киров | 29.04.2011 | 00:03

Отборите на Порто и Бенфика постигнаха победи в първите си полуфинални двубои от Лига Европа. Порто срази с категоричното 5:1 тима на Виляреал на своя стадион "Естадио до Драгао". Бенфика пък се справи у дома с минималното 2:1 над тима на Спортинг Брага.

Порто – Виляреал 5:1 "Естадио до Драгао"

Отборът на Порто постигна знаменит обрат за 5:1 срещу тима на Виляреал в първа среща от полуфиналите на Лига Европа. Порто, който вече си осигури титлата в Португалия, изоставаше в резултата с 0:1 след първото полувреме, но с много стабилна игра през втората част и четири гола на Фалкао стигна до победата с 5:1. По този начин колумбийският нападател вече има 15 гола в Лига Европа.

Срещата започна с повече положения за "жълтата подводница". В 7-та минута Нилмар бе изведен перфектно сам срещу вратаря Елтон, но стража съумя да избие удара в корнер. В 27-та Роси излезе на перфектна позиция и стреля, но защитника Роландо с тяло успя да избие топката преди тя да влезе във вратата.

В първите 30 минути от мача гостите от Виляреал имаха по-чистите положения в мача, въпреки че Порто играеше по-офанзивно и се опитваше да упражни натиск. Гостите пък се бяха изтеглили малко назад и разчитаха на бързите Роси и Нилмар в предни позиции.

В 31-та минута Хълк стреля по земята извън наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри от страничната греда. Порто пробваше предимно с далечни удари или центрирания към наказателното поле да изненада своя съперник.

Така се стигна до последната минута на първото полувреме. При една контра за гостите, Нилмар се отскубна по лявото крило и центрира към Кани. Испанецът чукна кълбото с глава в мрежата на домакините за 0:1. В ответната атака вратарят на "жълтата подводница" са намеси подобаващо и изби почти сигурен гол след като топката се отклони след рикошет в защитник на Виляреал.

Второто полувреме започна вихрено. Първо Санти Касорла бе изведен отляво сам, но предпочете да комбинира в последния момент и сбърка. В следващата атака Фалкао бе изведен в наказалното поле. Нападателят финтира вратаря Диего Лопес, но бе съборен. Съдията отсъди дузпа и потърпевшия отбеляза за 1:1. Порто направи пълен обрат в 61-та минута. Колумбиецът Фреди Гуарин нахлу много мощно в наказателното поле и стреля в гредата, топката се върна при него и стой с глава я промущи в мрежата на Виляреал.

Порто изглеждаше преобразен през второто полувреме, като португалците постоянно намираха празни пространства в защитата на Виляреал. Хълк бе изведен много добре и нападателя нахлу в наказателното поле, където постави топката на крака на Фалкао, който от близо даде преднина за 3:1 на шампиона на Португалия. В 75-та минута Фалкао оформи своя хеттрик. Защитата на Виляреал проспа едно центриране от пряк свободен удар и с красив плонж Фалкао заби топката в мрежата.

В последната минута на мача след центриране от корнер Фалкао с глава насочи топката към далечната греда и не остави шансове на Лопес за 5:1. Това бе 15-ти гол за Фалкао в Лига Европа този сезон.

В оставащите минути Виляреал се опита да стигне до гол, но не успя и ще се надява да го направи на реванша следващата седмица на "Ел Мадригал".

Бенфика – Спортинг Брага 2:1 "Естадио Луж"

Отборът на Бенфика постигна минимална победа с 2:1 над тима на Спортинг Брага в първи полуфинален двубой от Лига Европа. Домакините от Бенфика започнаха силно двубоя и се опитаха да упражнят натиск. В 11-та минута Оскар Кардосо вкара и гол, който бе отменен заради засада. След центриране от пряк свободен удар Хави Гарсия нанесе удар, но вратаря Артур изби топката в Кардосо, който я довкара, но бе в положение на засада.

В 21-та минута при една атака на Бенфика Хавиер Савиола отигра перфектно, като стреля силно от ъгъла на наказателното поле, но вратаря Артур успя да избие топката. В 31-та минута Пабло Аймар изведе перфектно Оскар Кардосо зад защитата на Брага, но ударът на парагваецът мина на сантиметри над напречната греда.

Малко по-късно младият талант Коентрао също изпробва рефлекса на Артур, който показа завидна класа в това полувреме. Минута преди края на полувремето отново Кардосо се освободи на добра позиция в наказателното поле, но ударът му срещна страничната греда.

Бенфика успя да нанесе своя удар в началото на втората част. След пробив на Перейра отдясно, последва центриране в наказателното поле. Там Кардосо с глава отново нацели гредата, но този път Жадел бе точен при добавката и домакините поведоха с 1:0.

Само три минути по-късно Брага възстанови равенството. След центриране от пряк свободен удар Вандиньо бе оставен непокрит и с глава прати топката в мрежата на Роберто. Бенфика успя отново да излезе напред в резултата в 59-та минута. Оскар Кардосо се реабилитира за пропуските си, изпълнявайки перфектно пряк свободен удар от около 23 метра.

До края на двубоя изглежда и двата тима не искаха да допуснат повече голове и срещата завърши 2:1.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Георги Петров 29.04.2011 | 08:50
Уникален обрат на Порто. Много малко отбори могат да обърнат един класен отбор като Виляреал, но "драконите" просто надхвърлиха всички очаквания. 5 гола и то за едно полувреме, при това на полуфинал! Ако така продължават, няма кой да ги спре в Лига Европа. Фалкао е един наистина класен голмайстор с уникален голов нюх. Едва ли ще се задържи дълго в Порто и ще бъде продаден в топ отбор през следващия сезон. Относно мача на Бенфика с Брага, там се получи също много интересен мач и 2-я гол на Оскар Кардосо от Бенфика беше върха на сладоледа просто! Очертава се едно много интересно дерби между Порто и Бенфика на финала :).
2 Павката _ 29.04.2011 | 08:50
Първенството на Португалия е доста силно и има допълнителни мачове за престиж :). Не съм очаквал, че толкова доминантни могат да бъдат португалците. Наистина нивото на това първенство се вдигна много и в най-скоро време ще ги наблюдаваме във финалните фази на шампионската лига.
1 Алекс Г. 29.04.2011 | 08:50
Порто през тази година играе така сякаш, никой не може да му се противопостави. По-силен отбор на "драконите" досега не съм гледал и лично смятам, че другата година ще са един от най-силните отбори в Шампионската лига. Ще видим кой ще бъде другият финалист, за да наблюдаваме дербито на Португалия :).

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят на храбростта празничен блок
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Пеем за България концерт-спектакъл...
  • 14:00 България от край до край 13
  • 14:30 Мост на небесата тържествен...
  • 16:00 Мигове в кибритена кутийка детски...
  • 17:25 Тримата от запаса игрален филм...
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:00 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.20...
  • 14:20 ПРЕМИЕРА: "Само една целувка" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "На север към дома" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 11:00 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Безнадежден случай" - концерт на...
  • 14:30 "Да поговорим за любовта " - с уч....
  • 16:10 "Любов на прага ти" (премиера) - с...
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.