Роналдо прати Реал на финала след звучен успех в "Ел Класико"

Кристиано се разписа 2 пъти и засенчи Лео Меси в дербито на "Камп Ноу"

по статията работи: Даниел Любомиров | 27.02.2013 | 00:03

Кристиано Роналдо отново засенчи Лео Меси на "Камп Ноу" и вдъхнови Реал Мадрид за една от най-паметните победи в "Ел Класико" срещу Барселона.

2 гола на португалската суперзвезда и един на Рафаел Варан (втори за него в полуфиналните мачове) донесоха гръмия триумф с 3:0 над каталунския колос, с което "кралския клуб" се класира безапелационно на финала в турнира за Купата на краля.

CR7 на практика донесе титлата на Реал миналата година с победния си гол на "Камп Ноу" за 2:1 в дербито, а днес избухна два пъти, за да проправи пътя на Мадрид към Купата.

Историята помни само един случай, в който Барселона претърпява по-тежко поражение от вечния враг на "Камп Ноу" - 1:5 през далечната 1963-та година.

Видео с головете в супердербито на испанския футбол може да видите в Sporta.bg

Резултатът бе открит в 13-ата минута от Кристиано Роналдо, който беше спънат в наказателното поле от Жерар Пике и сам се нагърби с изпълнението на дузпата. Попадението беше 6-то поредно за CR7 в гостувания на вечния враг, с което той подобри постижение на Лео Меси.

Барселона пък допусна първи гол в 5-ти от 6-те си мача през февруари месец, като в 56-ата минута Роналдо удари отново, вкарвайки на опразнената врата за 0:2 след отлична контраатака.

За да бъде погромът на домакините пълен, те допуснаха доста елементарен гол след изпълнение на ъглов удар в 68-ата минута. Месут Йозил центрира прекрасно, а Рафаел Варан се извиси над всички, за да разпечата Хосе Пинто за трети път - 0:3.

Жорди Алба вкара страхотен гол в 89-ата минута, който обаче служеше като нищожна утеха за стотиците хиляди фенове на каталунците и всъщност единствено маркира крайния резултат 1:3.

Това бе втори гол за Варан в сблъсъците с Барселона в турнира за Купата на краля, след като той изигра мача на живота си на "Сантяго Бернабеу" и реализира за 1:1. Днес пък с попадението си фиксира крайния общ резултат от двата мача - 4:2 в полза на "белия балет".

Лео Меси не можа да отправи удар в очертанията на вратата на противника, което му се беше случвало единствено при поражението от Милан с 0:2 в Шампионската лига.

Преди началото на срещата феновете на Реал се надяваха отсъствието на Икер Касияс да се превърне в добра поличба. Причината е, че последната път, когато капитанът не игра в "Ел Класико" на "Камп Ноу" - полуфинал в Шампионската лига през 2002-ра - беше постигнат успех с 2:0, който изстреля "кралския клуб" до последния засега триумф в най-престижния турнир.

Поддръжниците на Барса обаче не се притесняваха особено от този факт, защото историята красноречиво показваше, че предимството е на тяхна страна. Само веднъж през 1993-та година Реал Мадрид е отстранявал каталунския колос за Купата на краля след равенство 1:1 в първия мач ("белия балет" печели с 2:1).

Двубоят беше по-специален за плеймейкъра на Барса Шави Ернандес, защото той за 37-ми път излизаше на терена срещу вечния враг. Така испанецът се изравни с легендите на "белия балет" Раул Гонсалес и Фернандо Йеро по брой участия в "Ел Класико", като вече изостава единствено от Маноло Санчис (43) и Пако Генто (42).

Първата част предложи открита игра, подчертано офанзивен стил от страна и на двата тима, както и доста пространства около наказателните полета, с които да "работят" нападателите.

Както и се очакваше, защитата на Барселона отново се оказа ахилесовата пета на каталунците, като пропукване в 13-ата минута доведе до най-тежкото наказание във футбола - дузпа.

Кристиано Роналдо проби в типичния си стил по левия фланг, нахлу в пеналтерията, а там Жерар Пике със закъснял шпагат в краката му успя единствено да провокира съдията да посочи бялата точка. Повторенията увериха, че в действителност имаше контакт между двамата играчи и решението на рефера е логично.

Зад топката застана суперзвездата на "белия балет", като не разочарова феновете с изпълнението си - 0:1 и рано-рано Реал Мадрид взе важен аванс в резултата. С попадението португалецът изравни Лео Меси по отбелязани голове във всички турнири през 2013-та година - 15.

Не е изненадващо, че Роналдо беше най-голямата опасност за бранителите на Барса и всъщност главното оръжие на "кралския клуб", защото 7 от 9-те удари, които гостите записаха до почивката, бяха дело именно на CR7.

Големият боец в отбраната на Барса тази вечер безспорно беше Карлес Пуйол, който не се притесняваше и да напуска наказателното поле при нужда, за да блокира и изчиства топката от краката на противниците.

Като цяло първата част беше изпълнена с накъсвания на играта и доста физически сблъсъци, като на два пъти играчите на "белия балет" имаха лекомислието да извършват нарушения в близост до пеналтерията си.

И в двата случая обаче Лео Меси пращаше топката от преките свободни удари на сантиметри встрани и над гредата, с което не можа да намери мрежата на Диего Лопес. Аржентинският магьосник игра много повече с кълбото, в сравнение с мача с Милан, но често биваше блокиран от бдителните играчи в бяло.

В крайна сметка почивката дойде в неподходящ момент за Барса, защото играчите на Роура бяха започнали да трупат удари към вратата на противника, който пък разчиташе на светкавични контраакции, вдъхновени от Роналдо.

Защитата на Барселона беше изненадана в 48-ата минута, когато Шаби Алонсо пусна великолепен извеждащ пас вляво за връхлитащия по крилото Фабио Коентрао. Португалският бек направи две крачки с топката и стреля по диагонала, но право в ръцете на Хосе Пинто.

Каталунците отговориха с два добри удара от дистанция, които накараха Лопес да показва класа - първо Бускетс стреля и след рикошет вратарят на Реал трябваше да се разтегне максимално, за да избие. Минута по-късно Иниеста насочи кълбото в левия ъгъл от 20 метра, но отново Лопес попречи на домакините да изравнят.

Точно когато натискът на Барса се засили, Реал отговори подобаващо - великолепен 40-метров пас на Кедира изведе Ди Мария в отлична позиция. Аржентинецът направи ключови финтове срещу Пуйол, а Пинто отби изстрела му. Топката обаче попадна в Роналдо, който хладнокръвно я прати в мрежата за 0:2 в 56-ата минута.

Педро Родригес се възползва от грешка на защитата на гостите и нахлу в наказателното поле, но предпочете да търси контакт с Коентрао за евентуална дузпа, вместо да се възползва от шанса да стреля. В крайна сметка реферът не си и помисли да посочва бялата точка.

Играта на Барселона се разстрои до такава степен, че Реал направи още няколко контраатаки с числено предимство в половината на каталунците. В 68-ата минута след центриране от корнер бранителите проспаха полета на топката, която кацна на главата на Варан, а той безкомпромисно я забоде под гредата за 0:3!

Това окончателно реши спора между двата колоса в испанския футбол и на практика обезсмисли оставащите 20 минути до края на срещата.

Последното попадение в срещата падна в 89-ата минута, когато Алба получи добър пас от Иниеста и с прекрасен удар насочи топката неспасяемо в горния ъгъл. За съжаление на домакините, резултатът просто беше фиксиран на крайното 1:3.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Dimana Dimova 27.02.2013 | 12:24
Чак се ядосах, че Барселона вкара един гол. Трябваше резултата да е на 0, Барселона имаше нужда от тоя шамар.
6 otec natanail 27.02.2013 | 09:33
Кристиано се разписа 2 пъти и засенчи Лео Меси в дербито на "Камп Ноу" - започвам да си мисля, че късметлийските дни на аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси са се изчерпали, поне на този етап!
5 набръчкан мозък 27.02.2013 | 09:18
Феноменален мач на ноу камп наблюдавахме снощи! Много съм доволен като цяло от срещата и по-специално от играта на Кристиано Роналдо - много е добър :)))
4 властен олигарх 27.02.2013 | 08:01
Добре че ми пуснаха "Ал Джазира", за да гледам мача, че иначе нямаше да видя нищо :). Коментаторът на мача беше невероятен ;).
3 Dwight Yorke 27.02.2013 | 08:00
Общо взето мача си беше 3:0 за Реал до 90-тата минута, но Жорди Алба отми малко срама, който беше нанесен на Барселона.
2 Иван Ангелов 27.02.2013 | 07:59
Много добре! Реал Мадрид им направи една класика насред "Камп Ноу" и много лица бяха разплакани след края на мача :).
1 Jason Bourne 27.02.2013 | 07:59
Слаби Барса, слабииии. Нищо не играха и едвам достигаха вратата на Реал Мадрид. Мауриньо беше подредил просто идеална защита според мен.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Професия - документалист...
  • 14:40 "Хора и бури
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.14...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.67
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.