Стоичков разкри как ще възроди ЦСКА

Новият треньор на "Българска армия" планира сериозни реформи

по статията работи: Божидар Азманов | 17.06.2013 | 16:03

Новият старши-треньор на ЦСКА Христо Стоичков призна, че не е обмислял дълго дали да поеме "армейците" и подчерта, че правилният модел за развитие на футбола в България е този, който е наложен във вече бившия му клуб Литекс.

"Всичко беше много спонтанно, тъй като треньорската професия е вихровита зона, но все пак разговорът, който проведох с Гриша Ганчев и с приятели, които са свързани с ЦСКА, дойдохме до едно общо разбиране, че трябва да се върна от там, откъдето съм тръгнал за големия футбол.

Мога само да бъда благодарен на Литекс, на всички хора около Литекс, на президента, на собственика. Година и половина изкарах едни от най-хубавите ми периоди като треньор, защото имах възможността първо да работя спокойно, второ - да наложиш млади футболисти, много трудно се решават много треньори, защото повечето ги интересуват резултатите. Политиката, която направи Литекс, мисля, че е най-правилната в последните 30 години", заяви Стоичков в интервю за TV7.

Той поясни, че след вторник сряда ще стане ясно дали футболисти от Литекс ще дойдат на "Българска Армия" и кои ще бъдат те.

"Мога да ви отговоря след вторник-сряда, защото няма да бъде коректно, ако не се договорят хората, които са седнали на маса. От тук нататък каквото и да кажа няма да бъде коректно от моя страна. Знам много неща, но до там. Докато не стане ясно от страна на клуба какво ще бъде бъдещето, аз нямам право да говоря, защото все пак достойнството е над футбола. Какво ще решат двамата президенти - само може да се гадае.

Какво да мисля за хора, които не са при мен. Независимо дали се казват Георги Миланов или Бодуров. Това са страхотни футболисти, национални състезатели, бъдещето на България, гръбнакът на отборите, където играят. Но нямаме право да кажа, на всяка цена ми ги дайте. Това само могат да кажат двамата президенти, кой, къде, кога ще играе, каква ще е ситуацията в клуба", допълни Камата.

Носителят на златната топка даде да се разбере, че не бърза със селекцията в ЦСКА и търси качествени футболисти.

"Предполагам, че ще има нови футболисти, но не бързам по простата причина, че искам тези, които са в момента, да не мислят за нищо друго освен за тяхната работа. Ама кой ще дойде, какъв ще бъде, най-малко футболистът трябва да бъде притеснен и затормозен, че като дойде друг, той няма да играе.

Аз им казах още първия ден - при мен няма титуляри и резерви. При мен титулярите са от понеделник до петък, това е титулярният състав. Събота и неделя е най-лесно, хващам 11 за ушите и казвам, излизайте и играйте. Аз не мога да кажа дали ще останат всички, или някои ще си тръгна. Това мога да го кажа в процеса на нашата работа. Защото всеки си има договор, не е лесно да кажеш: "Ей, ти имаш договор, ставаш и си отиваш." Аз това не мога да го направя.

Има си политика в клуба, която трябва да се спазва. И оттам нататък се взимат решения. Но крайните решения, кой да бъде освободен, кой да бъде привлечен, са ексклузивно мой. И това всеки го знае", категоричен бе Стоичков.

Той още един път поясни, че всички в ЦСКА трябва да са максимално концентрирани в тренировъчния процес и подчерта, че няма да позволи лоша дисциплина и своеволия.

"Самите играчи трябва да покажат, че имат воля. От там нататък аз ще се заема с другото. Ако няма воля, няма смисъл да стои тука. Ще изисквам, когато се работи, само да се мисли за футбол. Какво да се направи по време на тренировка, на мач. На всички занимания да бъдат максимално концентрирани. Защото много пъти съм казал, че ние сме свикнали да чакаме да дойде събота и неделя, да бием 1:0, да вкараме един гол и да кажем, аз съм най-добрия. През седмицата обаче, ако не си тренирал, нямаш никакъв шанс. Преди мач някой да излезе на дискотека?! Просто няма да играе, няма шанс да играе", каза треньорът на ЦСКА.

Той даде мнението си и за двама от ключовите играчи - Мишел Платини и Спас Делев, около които смята да гради своя отбор.

"Аз не познавам треньор в света, който да се откаже от най-добрия си футболист. Така беше в Ловеч. Имаше определен брой футболисти, на които се базира отбора. В момента Мишел е водещ футболист в отбора, но това не значи, че всички трябва да му сваляме шапка и да му кажем: "Без теб не можем". Напротив той трябва да докаже, че е, а той е много голям футболист. Не случайно има спекулации, че може да заиграе за националния отбор.

Ако той е концентриран, върши си работата, както знае, ако ние го мотивираме, мисля, че по-добър футболист от него - чужденец, в последните 15 години не е идвал в България. Няма и да дойде. Виждате, че ги събираме на куп, стоварваме ги на Аерогарата и ги пръскаме и кой, където оцелее. Затова ще бъда безкрайно взискателен, прецизен в това, което ми се кара и ми се предлага като футболисти. Не искам количество, само с количество нищо не става. Един, ама да е качествен, тогава бих се съгласил."

"Спас Делев ще трябва да израсте малко, много дребен е. Но нали знаеш дребните хора, които са управлявали света - Ленин, Чърчил, Тодор Живков, все са били дребни, така че...", пошегува се Стоичков.

"Надявам се, че ще бъде една от водещите фигури в отбора, човек с характер, със самочувствие. Да се надявам, че това, което се изказа и написа, ще остане във времето. Ще подам на всеки ръка, но да знаят, че мога да си я дръпна. На третия слаб мач Христо Стоичков си дърпа ръката. Защото всеки греши, всеки има право да направи по един-два слаби мача в годината. Но ако са постоянни, нещо куца, нещо не е поел правилната посока. Ще изисквам максимална концентрация от Спас Делев, от Карачанаков, от Мишел Платини, Марсиньо, от всички футболисти.

Споменавам три-четири имена, защото отборът ще се базира върху тях. Но като група, естествено, че ще искам минимум да имаме 22 футболисти плюс вратарите, да имаме конкуренция. Защото, когато имаш конкуренция, то неминуемо тренировъчния процес става по-лесен. имаш повече избор, по-малко главоболия и работата ще върви. Затова ще искам една селекция, която да се базира на максимално конкурентни футболисти, които да могат във всеки един момент в този дълъг период от време, в който сме заедно, да бъде максимално свеж", разясни Стоичков.

За бившият нападател на Барселона целта на старта в Лига Европа е победа и в двата мача на . Той сподели, че иска да научи футболистите си именно на това - да побеждават.

"Моята задача сега в момента е да подготвя отбора така, че в първия мач в Лига Европа да излезе победител и в двата мача. И в двата, не в единия. Ще чакаме жребия за другия, също ще изисквам победи и в двата мача. Защото се става голям, когато побеждаваш, ставаш голям, когато свикнеш да побеждаваш. Когато си посредствен, биеш, падаш, на теб ти е все едно, безразличното е влязло в тебе, не можеш да се промениш.

Така ще бъде в ЦСКА, докато съм аз. Ако им отърва, отърва, ако не им отърва - аривидерчи. Ако всичко върви по план, който е начертан, с ЦСКА ще стане това, което Господ е уредил да стане. Това е начертаният път, няма какво да да се заблуждаваме, дали ще дойде един, втори, трети, пети десети. Пътят на ЦСКА е начертан, пътят е един - шампион", добави кавалерът на "Златната топка".

Стоичков е сигурен, че феновете на ЦСКА ще се върнат по трибуните заради любовта към отбора и разясни, че ще наложи на "Българска Армия" социална програма, каквато има в големите европейски клубове.

"Феновете ще се върнат, аз знам, че ще се върнат, защото да обичаш ЦСКА е нещо велико. Който не е бил там, той не знае за какво става дума, да обичаш истински един клуб, да мислиш за него перманентно, да живееш с проблемите. Много е лесно да живееш, когато станеш шампион, когато вдигнеш и другата купа. Всички се снимат, радостни са, това е най-лесно. Живееш с проблема, тогава си голям, когато подадеш ръка и мислиш, че с малката помощ, която си дал, ще стане нещо по-добро за отбора. Тогава действително нещата ще са там, където ЦСКА трябва да бъдат.

Ще нови неща в клуба. Ще подобряваме нашата социалната политика. Не може да свърши тренировката след час и половина, да ставаш и да си заминаваш. Чакай малко. Искаш да те гледат събота и неделя и да има 20-30 или 50 хиляди на стадиона. Тогава трябва да имаш едно свое задължение - да посетиш детски градини, да посетиш болници, да се срещнеш с деца, да идеш в дом майка и дете, да почувстват тази обич, която даваш. Ти също можеш да бъдеш там, съпричастен с техните проблеми. Как на Запад всичко става. Аз съм ходил всяка седмица. Разделяха ни по двама, по двама и ходихме. Тук ще стане същото, защото там те трябва да покажат, че са истински мъже", коментира още бронзовият медалист от САЩ 94.

Стоичков сподели и мнението си за комисионните около трансферите в клуба.

"Ако някой си, казвам някой си в кавички, има интереси...Завършиха тези интереси. Комисионните отпаднаха. Приключиха с тези търговии, да им бъде ясно и точно и да им се предадат моите думи", заключи наставника на ЦСКА.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 Лудата Берта 17.06.2013 | 18:32
Можем да му пожелаем много успех .
11 Емилия ОтЛьонеберя 17.06.2013 | 18:23
тоя малкия на снимката е много сладък
10 мистерия финикова 17.06.2013 | 17:40
важното е, че има концепция
9 dancho danchev 17.06.2013 | 17:33
Стоичков ще се справи с проблемите в ЦСКА, убеден съм в това.
8 дрезгав глас 17.06.2013 | 16:58
Новият треньор на "Българска армия" планира сериозни реформи - па той вече Камата вече ги е започнал въпросните реформи - махна толкова много хора и като футболисти, и като управление.
7 Батко Реджеп 17.06.2013 | 16:47
Треньорът на ЦСКА Христо Стоичков си е поставил изключително грандиозни цели, които все още не е известно дали ще успее да изпълни, но всички фенове на отбора му желаем късмет.
6 мистерия финикова 17.06.2013 | 16:26
има нужда от възраждане
5 Мис Каприз 17.06.2013 | 16:25
Мисля , че добре ще се справи .
4 Fanka Kraeva 17.06.2013 | 16:13
Оставил е важните неща за себе си,глупаво е ако не е така.
3 Fanka Kraeva 17.06.2013 | 16:12
Дано мерките му дадат разултат.
2 Митридат Египетски 17.06.2013 | 16:10
"Ще нови неща в клуба" - не разбирам изречението
1 Митридат Египетски 17.06.2013 | 16:09
Аз ако съм на него, нищо не бих разкривал

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Любов в окови 4 24-сериен тв филм...
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бързи и яростни 8" - екшън, трилър...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.11
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Като две капки вода" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.