ЦСКА постигна класическа победа над Локомотив (Пловдив)

В главен диригент на "червените" се превърна новото попълнение Жуниор Мораеш, който изработи гол и отбеляза от дузпа

по статията работи: Краси Киров | 13.09.2011 | 08:17

ЦСКА зарадва привържениците си на "Българска армия" и се поздрави с класическа победа над устремения към призовите места отбор на Локомотив Пловдив.

"Армейците" още през първото полувреме наложиха категорично превъзходство на терена, а главен диригент на техните акции беше новото попълнение Жуниор Мораеш, който направи дебют в официален мач с екипа на "червените".

Именно той изведе на чиста позиция в 19-ата минута Мишел Платини, който с лекота откри резултата, а в 36-ата исканият от Стяуа бразилец си изработи дузпа, която в последствие сам реализира и удвои аванса на тима си.

Активните действия на домакините продължиха и след почивката, въпреки че в периода 55-та - 65-та минута Локомотив упражни натиск пред вратата на Райс М'Боли. В 66-ата обаче убийствена контраатака на "армейците" изведе Грегъри Нелсън сам срещу Флориан Лучини, като холандецът спокойно подаде на празна врата за Спас Делев, за когото остана единствено да оформи крайното 3:0.

Така ЦСКА оглави еднолично класирането във Виктория Футболно първенство с 15 точки, преди гостуването си на намиращия се в криза Берое в Стара Загора.

Треньорът на "червените" Милен Радуканов най-после можеше да разчита на новото си попълниение Жуниор Мораеш в титулярите и веднага му бе гласувал доверие на върха на атаката. Интересната схема на игра на ЦСКА включваше само двама чисто дефанзивни полузащитници - капитана Тодор Янчев и колегата му Борис Галчев. Напред оперираха цели четирима футболисти, начело именно с Мораеш, който се понрави с играта си още през първия четвърт час игра. Мишел Платини действаше зад него, а по крилата се сменяха Спас Делев и Грегъри Нелсън. В отбрана пък се подвизаваше дошлият точно от Локомотив Пламен Крачунов.

Още в 4-ата минута Мораеш центрира отлично от левия фланг в наказателното поле, а от въздуха Делев с хубаво воле пробва да открие резултата. Ударът му от точката на дузпа обаче срещна горната греда на вратата, пазена от Флориан Лучини, за жалост на феновете на "армейците".

В 10-ата минута привържениците на Локомотив получиха доста неприятни новини, след като Базил Де Карвальо получи разтежение, докато гонеше една топка и трябваше да бъде заменен принудително от Драги Коцев.

В 15-ата Делев демонстрира отново добър синхрон с Мораеш и го изведе на стрелкова позиция, но бразилецът реши първо да финтира излезлия страж на "бяло-черните". Идеята се получи, но след това изстрелът по земя по диагонала нямаше нужната сила и защитник изчисти топката.

В 19-ата минута най-после се стигна до гол, като отново в ситуацията бе замесен бразилския трансфер на ЦСКА - Платини увлече около себе си Бенжелюн и подаде вдясно за Мораеш, който изчака най-удобния момент, за да върне топката на сънародника си и да го изправи очи в очи с Лучини. От десетина метра фронтално за Платини не бе проблем да преодолее Лучини и да даде аванс на домакините.

След попадението "армейците" се стремяха да задържат повече топката, като не се притесняваха да разиграват и в собствената си половина, докато Локомотив по никакъв начин не затрудни защитата на столичани. Здравко Лазаров и Сержиньо бяха напълно обезличени от действията на единайсеторката на домакините, като рядко успяваха да се доберат до топката.

В 30-ата минута Крачунов направи страхотна интервенция срещу Драги Коцев, който се строполи в пеналтерията, но реферът Таско Тасков правилно не отсъди 11-метров наказателен удар, защото бранителят игра с топката. Пет минути по-късно обаче Мораеш получи кълбото в пеналтерията на гостите и отново пробва да финтира Лучини - вратарят на Локо протегна левия си крак и закачи бразилеца, който малко театрално падна на тревата, но получи желаната дузпа от съдията. Потърпевшият сам се нае да я изпълни и покачи резултата на 2:0, вкарвайки първия си гол в дебютния мач с ЦСКА.

В 41-ата минута центриране от пряк свободен удар на Лазаров бе засечено с глава от Компанучи, който се извиси и прати топката в мрежата на Райс М'Боли. В ситуацията обаче Драги Коцев бе в положение на засада, като той също се опита да играе с кълбото и това провокира страничния рефер Георги Ковачев да вдигне флага си и по този начин да отмени попадението.

Така след първото полувреме "армейците" заслужено водеха с два гола преднина, а самата среща беше изпълнена с доста спорни положения и тежки съдийски решения.

Втората част започна по-добре за домакините, които в първите десетина минути регистрираха два опасни удара към Флориан Лучини, който се намеси брилянтно и предотврати трети гол - първо Спас Делев от чиста позиция в наказателното поле стреля в тялото на френския страж, а малко по-късно от далечна дистанция Платини също пробва рефлекса на Лучини, който не трепна.

Локомотив се активизира след около час игра и дори на няколко пъти създаде напрежение пред рамката на Райс М'Боли от статични положения, изпълнявани от Здравко Лазаров. При едно от прострелните му центрирания в 64-ата минута алжирският голкипър на "армейците" изби кълбото пред голлинията, а гостите дълго протестираха, защото бяха на мнение, че топката е влязла във вратата на ЦСКА.

"Червените" отговориха подобаващо на предизвикателството само 120 секунди по-късно, когато при поредния пряк свободен удар в близост до наказателното им поле организираха светкавична контраатака - Нелсън се озова напълно необезпокояван и сам срещу Лучини, като спокойно изчака включването на Делев, за да го изведе на празна врата. Нисичкият нападател от село Ключ без проблеми реализира третото попадение за ЦСКА.

В последните 20-ина минути очаквано темпото поспадна, защото и гостите осъзнаха, че няма да успеят да се преборят за нещо повече от почетна загуба, докато Милен Радуканов използва комфортния аванс на тима си, за да вкара в игра Станислав Костов. По този начин пък Жуниор Мораеш бе аплодиран заслужено от феновете на "червените", като остави приятни впечатления от дебюта си с екипа на столичния клуб.

До края на редовното време гостите имаха епизодични акции към вратата на М'Боли, като изпуснаха големия си шанс да реализират почетен гол в 88-ата минута - първо Компанучи с глава не успя да преодолее алжиреца на вратата на ЦСКА, а при добавката на Бенжелюн Адемар се намеси решително и не позволи на топката да се оплете в мрежата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Илиян Илиев 13.09.2011 | 09:26
И погледни добре кога съдията вдига флага за засада! Малко подранява ми се струва!
3 Илиян Илиев 13.09.2011 | 09:25
евстати, гледай и пак говори! Кажи ми как вратаря докосва Мораиш и ми кажи как футболиста на Локото е в засада? -----> http://football.sportal.bg/news.php?news=324775
2 евстатинюранк хайдерабад 13.09.2011 | 09:15
дрън дрън , дузпата беше на кантар , но я имаше защото вратаря закачи мораиш , а за отменения гол все едно ще кажеш че няма засада ?
1 Илиян Илиев 13.09.2011 | 08:34
Здрава аванта за ЦСКА. Измислена дузпа за тях плюс отменен гол на Локо, заради измислена засада.

ТВ програма

Кино

  • Сега Нещо във водата игрален филм /п/
  • 03:30 Домът на вярата Зелински манастир...
  • 04:00 Олтарите на България
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Операция Делта Форс 5: Приятелски...
  • 02:20 "Мега съоръжения" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Жега" - с уч. на Ал Пачино, Джон...
  • 03:50 "Да те срещна в Ню Йорк" - с уч. на...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.