Челси загуби финала за световната титла

Коринтианс подчини европейския шампион, Торес отново с големи пропуски

по статията работи: Даниел Любомиров | 16.12.2012 | 14:31

Европейският шампион Челси ще изпрати изключително неуспешна втора половина от 2012-та година, след като се провали в опита си да вдигне световната титла за първи път в историята си.

Коринтианс спечели финала на Световното клубно първенство с 1:0 и посече фаворитите за отличието, предвождани от Рафаел Бенитес. Испанският специалист за пореден път регистрира разочароващ резултат, който отново ще даде устрем на слуховете за уволняването му.

През 2010-та година начело на Интер Бенитес стана световен шампион след 3:0 срещу Мазембе на финала, но това не попречи на президента Масимо Морати да го уволни само 5 дни след триумфа.

Перуанският стрелец Паоло Гереро закопа Челси в 69-ата минута с удар с глава отблизо при отлична атака на бразилците, която напълно матира защитата на "сините" от Лондон. Попадението се оказа и достатъчно за изковаването на престижна победа за коринтяните.

Вижте единствения гол във финала за световната титла тук.

Коринтианс за втори път в историята си триумфира в Световното клубно първенство, след като спечели първото издание на променения формат на турнира през 2000-ата година. Тогава финалът беше спечелен след дузпи срещу Вашку да Гама.

Челси беше пасивен през целия мач, но въпреки това имаше поне три изгодни положения, от които без проблем можеше да падне гол. С два фрапантни пропуска обаче се отчете Фернандо Торес, като особено в 87-ата минута Ел Ниньо беше длъжен да изравни резултата, останал сам срещу вратаря на 4 метра разстояние.

Гари Кейхил пък маркира безсилието на еврошампионите в 90-ата минута, когато удари съперник без топка в централния кръг на терена и получи директен червен картон.

През първото полувреме бразилците организираха няколко добри акции към вратата на Челси, като на моменти се изискваха решителни намеси от бранителите на "сините" и вратарят Петър Чех.

В 29-ата минута беше създаден първия голям шанс за Коринтианс, когато най-активният в редиците им Гереро открадна топката на центъра на игрището и подаде много прецизно за Емерсон. Отбраната на Челси беше матирана, но нападателят стреля прекалено високо от чистата позиция и пропиля възможността.

Дотогава "сините" също бяха застрашили вратата на противника, но с изпълнение на корнер, когато вратарят Касио трябваше да избива от голлинията след фалцовото центриране на Гари Кейхил в 11-ата минута.

В 34-ата минута Емерсон отново се оказа на стрелкова позиция, но този път гредата му попречи да преодолее Петър Чех. Гереро също беше в основата на създалата се ситуация, след като стреля от неудобна позиция, но встрани от вратата, а при добавката от малък ъгъл Емерсон нацели страничния стълб.

Челси усети, че губи инициативата в края на първото полувреме и повиши оборотите, като стигна до два нелоши шанса за откриване на резултата.

В 38-ата минута Фернандо Торес овладя с много техника топката, но не можа да насочи удара си в очертанията на вратата от изгодна позиция след подаване на Франк Лампард.

В самия край на полувремето пък Виктор Моузес отправи бомбен изстрел от дистанция, който беше избит с вещина от стража на Коринтианс Касио в корнер.

След почивката моделът на игра до голяма степен се запази, но Челси продължаваше да бъде пасивен в атаките си, като най-изгодните положения биваха създавани след подавания на Франк Лампард.

Именно отличен пас на английския национал в 54-ата минута изведе Еден Азар очи в очи с вратаря Касио, но бразилският страж отново се справи в директен сблъсък с играч на Челси.

"Сините" трябваше да потреперят в 64-ата минута, когато защитата им отново беше надиграна от техниката на Гереро. Той финтира двама бранители и подаде отлично за Паулиньо, но той отблизо не можа да прати топката във вратата.

Все пак, в 69-ата минута донякъде логиката възтържествува и Коринтинас поведе в резултата, след като многоходова акция на бразилците тотално разнищи отбраната на Челси.

Редица пасове на малко разстояние позволиха на Паулиньо да направи пробив в наказателното поле и да остави топката за Данило, който финтира двама бранители и стреля, но Чех изби. Топката остана в игра и Гереро с глава от 2 метра я прати необезпокоявано в мрежата пред очите на трима души в синьо, застанали безпомощно на голлинията.

Оставащите минути до края преминаха в стихиен натиск на Челси пред вратата на Коринтианс, но дори включването на Оскар не освежи авангарда на "сините". Рафаел Бенитес пък изуми феновете на еврошампиона, като в 83-ата минута пусна в игра Аспиликуета за сметка на другия десен бек - Бранислав Иванович.

В 85-ата минута пък след центриране в наказателното поле се създаде разбъркване, при което след рикошет топката попадна в краката на Торес. Той беше необезпокояван фронтално на вратата, но от 4 метра стреля право в тялото на Касио и по този начин опропасти най-чистата ситуация за "сините" след почивката.

В 90-ата минута пък Гари Кейхил не издържа на напрежението и удари без топка на цетъра противников играч, което доведе до показването на директен червен картон и Челси остана с десетима души на терена във финалните мигове на мача.

Така пропускът на Ел Ниньо прекърши крилата на устремения към изравняване еврошампион и последният съдийски сигнал узакони титлата на Коринтианс.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 вербална нота 17.12.2012 | 13:00
Когато си европейски шампион, трябва да можеш да упражняваш натиск, когато това се наложи. Челси показаха, че това им е чуждо и че са най-измисления европейски шампион за последните 10 години.
1 овчи транс 17.12.2012 | 12:58
Изключително слаб Челси и още по-слаби в нападение. Не може да започнат с двама нападатели и при 1:0 треньора да вади единия и да пуска халф. Това показва колко некадърен е Бенитес, и че няма идея какво да прави отбора в нападение.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.