Челси се оказа по-достоен да триумфира в Шампионската лига

"Сините" ограбиха Байерн в неговия храм "Алианц Арена" и се окичиха със златото

по статията работи: Даниел Любомиров | 20.05.2012 | 00:40

Челси е новият европейски шампион, след като оцеля под обсадата на Байерн за цели 120 минути, после спечели драматичната размяна на дузпи с 4:3 и се окичи със златото за първи път в историята си.

Байерн можеше на няколко пъти да си осигури победата още в редовното време, но баварците направиха купища пропуски пред вратата на Петър Чех. И когато най-после поведоха чрез Томас Мюлер в 84-ата минута, Дидие Дрогба спаси своите с гол в 89-ата, за да вкара мача в продължения.

В 95-ата минута Ариен Робен изпусна дузпа, отсъдена за нарушение на Дрогба срещу Франк Рибери, което извади французина с контузия от мача - холандският ас на Байерн обаче пропусна от 11-те метра и обрече своя отбор.

В крайна сметка и 120-те минути не стигнаха да бъде излъчен победител от игра, което доведе до рулетка с дузпи.

Байерн имаше предимство след пропуска на Хуан Мата, но Ивица Олич възстанови равенството с неточно изпълнение в последния си мач за баварците. Бастиан Швайнщайгер също се пропука пред гола от бялата точка, а Дидие Дрогба короняса Челси и оформи крайното 4:3 при дузпите!

Резултатът 1:1 след 90 минути бе изненадващ, с оглед на смазващото превъзходство на баварците и през двете полувремена, като след почивката те обсадиха противниковото наказателно поле, но успяха само веднъж да разпечатат вратата на Петър Чех.

Ариен Робен обаче се превърна в грешник за тима си, след като не можа да вкара от дузпа в 95-ата минута.

Това положение бе решаващо за изхода на оставащите минути до края на играта, защото баварците бяха без основния си мотор Рибери и не атакуваха със същия ентусиазъм, докато Челси предпочиташе да се затвори и да дочака дузпите.

След множество пропуски на Марио Гомес и Томас Мюлер именно юношата на баварците се оказа на точното място в 84-ата минута, за да прати топката в мрежата след центриране отляво - 1:0.

Вместо празник в Мюнхен обаче, феновете трябваше да видят изненадващия изравнителен гол на Дрогба - резервата Фернандо Торес спечели корнер и след неговото изпълнение котд'ивоарецът с глава вкара мача в продълженията и позволи на Челси отново да мечтае.

Баварците не можеха да се похвалят с чисти голови положения през първото полувреме, но впечатление направиха неточните мерници на Тони Кроос, Томас Мюлер, Марио Гомес, Ариен Робен и Франк Рибери - основните реализатори на мюнхенския колос пропуснаха да нацелят рамката от всякакви позиции.

  Най-голямата опасност за вратата на Челси бе отразена блестящо от Петър Чех, когато той отклони в гредата топката след удар на Робен.

  Зрителите получиха подобаващо подгряване за футболното шоу с изпълнението на немския тенор Йонас Кауфман, който освен всичко изпя и химна на Шампионската лига, за да могат всички фенове по трибуните да изтръпнат точно преди първия съдийски сигнал.

Начало на най-чакания финал

  Първият опасен удар бе на сметката на Байерн и се случи в 5-ата минута, когато изненадата в тима на баварците Диего Контенто центрира отляво и Ариен Робен върна топката към Тони Кроос. Той пък стреля от 20-ина метра, но прати кълбото встрани от вратата на Челси.

  Утвърждаване на закономерностите

  В първите десет минути личеше стремежа на символичните домакини да владеят инициативата, но пък те действаха доста припряно в предни позиции и почти нищо от идеите им не се прилагаше на практика.

  В 18-ата минута след постепенна акция на Байерн бяха спечелени два последователни корнера, след втория от които резулатът можеше да бъде открит при груба грешка в отбраната на Челси. Робен получи кълбото в наказателното поле и върна към непокрития Марио Гомес, който можеше да стреля моментално от пет метра, но реши да действа технично и в крайна сметка загуби безславно топката в наказателното поле.

  Греда

  В 21-ата минута Робен направи пробив по левия фланг и след двойно подаване с Томас Мюлер нахлу в пеналтерията, за да стреля остро, но Петър Чех с първата си ключова намеса в срещата отклони топката в сглобката на гредите.

  Контрол

  Въпреки че 7-те корнера за баварците в първия половин час не бяха опозотворени по никакъв начин, те владееха топката далеч повече и се стремяха да натискат противника си. Очертаваше се поредната обсада на вратата, пазена от Петър Чех, докато колегата му Мануел Нойер можеше да подремне в своето наказателно поле. Доминацията на Байерн обаче не водеше до чисти положения, тъй като бранителите в "синьо" не позволяваха волности с топка в крака на Робен, Рибери, Мюлер, Кроос и Швайнщайгер.

  Пореден неточен удар

  Диего Контенто сякаш искаше да остави сериозна следа с изявите си на терена и се стремеше да играе мача на живота си - пореден негов пробив завърши с центриране към Томас Мюлер, който с воле от 10 метра не можа да нацели рамката.

  Първи повод за работа за Нойер

В 38-ата минута Челси осъществи първата си качествена контраатака, като Хуан Мата направи двойно подаване с Дрогба, след което подаде надясно за Соломон Калу. Изстрелът на котд'ивоареца обаче бе париран блестящо от Мануел Нойер.

  В 42-ата минута след пробив на Мюлер топката попадна в краката на Марио Гомес, който си я нагласи за стрелба, но я прати разочароващо високо в трибуните. Това бе и последното запомнящо се действие за първото полувреме.

Второ полувреме

Байерн стигна до мрежата на Чех най-после в 54-ата минута, но попадението на Франк Рибери дойде, докато той бе зад защитата и получи шанс на празна врата да вкара топката, след като тя рикошира в крак на бранител на Челси при удар на Робен - съдиите правилно отчетоха засада на французина.

Безплодни атаки в "червено"

Баварците сякаш започваха да губят търпение и вместо с постепенни действия или комбинативни скоростни атаки да мачкат противника си, залагаха отново на далечни удари - за тяхно съжаление обаче мерниците им бяха неточни.

Байерн стигна близо до гол и в 60-ата минута, когато именно Марио Гомес открадна топката след грешка на Франк Лампард и я подаде към Робен, който стреля моментално от границата на пеналтерията. Самоотвержена намеса на Ашли Коул обаче отклони кълбото встрани от вратата.

Обсада

И през първото полувреме гостите от Челси играеха подчертано защитно, но след 50-ата минута се наложи шаблона те да нареждат всичките си играчи (без Дрогба) на границата на наказателното поле. Лампард, който направи страхотни асистенции срещу Барселона, сега просто пращаше топката към центъра без мисъл за начало на атака.

В 75-ата минута след поредната акция на Байерн по десния фланг се стигна до центриране на Рибери, което рикошира в крак на "син" бранител и кацна на горната греда. Чех реши да се застрахова и отклони топката в корнер - 15-ти за баварците.

Челси се престраши на два пъти да организира контраатаки, които не бяха лишени от смисъл и дори се стигна до напрежение при центрирания в полето на Нойер, без да има опасен удар към германската врата.

Пореден пропуск на домакините

В 79-ата минута Рибери направи пробив отляво и успя да нахлуе в наказателното поле, след което се оплете в топката, но успя да я продължи надясно към Томас Мюлер. Той си освободи позиция за стрелба на седем метра фронтално срещу вратата, но отново прати кълбото в аут. 3 по-късно отново Мюлер, този път с глава, не затрудни особено Петър Чех.

Най-накрая гол

Секунди след пропуска с глава на Томас Мюлер защитата на Челси му позволи отново да стреля от въздуха при центриране отляво. Рибери сервира кълбото от ъгъла на пеналтерията и Мюлер от дълбочина изскочи, за да играе с него. Той го заби в земята, а след това то се отби в напречната греда, за да залъже Петър Чех - 1:0 за Байерн в 84-ата минута.

Дрогба открадна празника

В 89-ата минута зрителите вече празнуваха триумфа на любимците си, но Дрогба ги смълча с удар с глава след центриране от корнер - от нищото Челси успя да заличи пасива си в резултата и да отложи мислите за трофей на Байерн - 1:1!

До края "сините" от Лондон имаха инциативата, но не съумяха да сътворят чудо в редовното време - 1:1 след 90 минути между баварци и лондончани.

Продължения

Само 3 минути игра след подновяването на мача зрителите станаха на крака, за да аплодират Франк Рибери, който бе спънат в наказателното поле и съдията отсъди дузпа - Дрогба наруши правилата, след като препъна французина в гръб. В последствие Рибери напусна принудително за сметка на Ивица Олич, който изиграваше последния си мач с екипа на Байерн.

Робен обаче изпусна дузпата, като стреля по земя, но Чех спаси неособено силния му удар в 95-ата минута - холандецът провали тима си и в мача за титлата в Германия срещу Борусия Дортмунд с пропуск от бялата точка. Челси пък не получи гол от дузпа и във втория полуфинал срещу Барса, когато Лео Меси нацели горната греда.

Това бе най-запомнящото се действие за първите допълнителни 15 минути, като играта на Байерн бе разстроена не само от повратния момент при дузпата, но и заради контузията на Рибери. Повечето изстрели и на двата тима в продълженията биваха блокирани от защитниците - баварците стигнаха до цифрата 41 при ударите си, но въпреки това не намираха мрежата на Чех отново.

Накрая на добавения половин час се усещаше умората в 22-ата на терена и бе видно, че играчите предпочитат да разчитат на дузпи, за да определят победителя. Все по-често се виждаше лежащ на терена футболист, а в крайна сметка обсадата на Байерн се поддържаше да инерция и не доведе до промяна в резултата.

Дузпите

Филип Лам изведе Байерн напред - 1:0

Хуан Мата не можа да вкара - Нойер спасява и резултатът остава 1:0

Марио Гомес комфортно бележи за 2:0 в полза на Байерн.

Давид Луис по безапелационен начин намаля на 2:1

Самият Мануел Нойер се нагърби с изпълнението на третата дузпа - 3:1 със завидна лекота

Франк Лампард с мощен изстрел прави 3:2

Ивица Олич в последния си мач за Байерн пропусна дузпа - резултатът остава 3:2

Ашли Коул изравнява за 3:3 с прекрасно изпълнение в ъгъла

Бастиан Швайнщайгер обаче нацели гредата и остави равенството 3:3 - Челси е на дузпа от титлата

Дидие Дрогба трябваше да донесе триумфа на "сините" и го направи - 4:3 за лондонския клуб


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Marcellus Centurion 20.05.2012 | 12:05
"Челси" бяха по-добрите,и заслужено спечелиха на финала.
4 inna ilarionova 20.05.2012 | 11:18
Вратарят на "Челси" се справи перфектно."Челси" е новият шампион !
3 Панайот Траянов 20.05.2012 | 08:32
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 21 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 юни 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 21май. След 22май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 22май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 22май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
2 Svetoslav Petkov 20.05.2012 | 03:19
===> W W W . C A S H O N L I N E . A L L E . B G >>>> Добри доходи чрез интернет. Повече информация може да намерите в сайта.
1 Елизабета Павлова 20.05.2012 | 01:51
Това беше брилянтен мач !!!!

ТВ програма

Кино

  • Сега Сорьонен тв филм /5 и 6 епизод/ (16)
  • 01:30 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 02:30 100% будни/избрани моменти/...
  • 04:00 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Под прикритие" - сериал, с.5, еп.5
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • Сега "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.