Шампионска лига: Лудогорец ще търси нова победа срещу Базел

Евентуалният победител ще даде сериозна заявка за второто място в групата

по статията работи: Даниел Любомиров | 04.11.2014 | 07:30

Швейцарският първенец Базел приема българския шампион Лудогорец във възлов двубой от 4-ия кръг на груповата фаза на Шампионска лига днес от 21:45 часа.

Мачът на стадион "Санкт Якоб Парк" е от ключово значение и за двата отбора, защото евентуалният победител от него ще се превърне във фаворит за второто място в класирането на Група В, тъй като в другия дуел от програмата еврошампиона Реал Мадрид приема Ливърпул на "Сантяго Бернабеу" и едва ли ще допусне изненада.

При положение, че все пак "червените" от Мърсисайд гостуват на Лудогорец, а приемат Базел на своя "Анфийлд", възпитаниците на Георги Дерменджиев ще се намират в по-добра изходна позиция, ако повторят успеха си над швейцарския шампион.

Още на заминаване от София за Базел настроението в Лудогорец бе приповдигнато, но изказванията на изпълнителния директор Ангел Петричев, старши-треньора Дерменджиев и капитана Светослав Дяков бяха умерени – те осъзнават, че победата е изключително ценна, но и че мачът ще бъде по-различен от този на Националния стадион "Васил Левски".

Тенденции в мачовете на Базел и Лудогорец от Шампионска лига

Въпреки че загуби и двете си гостувания до момента в турнира (1:5 от Реал Мадрид и 0:1 от Лудогорец), Базел е солиден домакин в Европа – има поражение само в един от последните си девет мача на "Санкт Якоб Парк", като е спечелил шест пъти в този период в евротурнирите.

Лудогорец е в негативна серия от пет последователни гостувания в Европа без успех, след като миналия сезон в Лига Европа записа четири поредни победи (над ПСВ с 2:0, Черноморец с 1:0, Динамо с 2:1 и Лацио с 1:0).

Новини за състава на Базел

Джофрой Серей Дие е наказан заради червения картон от мача на "Васил Левски", а Таулант Джака е на един жълт картон от наказание. Марсело Диас е на разположение на Пауло Соуза, след като изтърпя санкцията си от три мача за изгонването си срещу Валенсия в четвъртфиналния сблъсък от Лига Европа миналия сезон.

Звездата Марко Щрелер се очаква да отсъства около два месеца заради дискова херния, докато Иван Иванов има още поне пет месеца да се възстановява след операцията си през септември.

Моментна форма на Базел

Базел, за разлика от Лудогорец, вече е лидер в местното си първенство с актив от 29 точки след 14 кръга, като има аванс от 2 пред втория Цюрих и 4 пред третия Санкт Гален. Преди три дни възпитаниците на Пауло Соуза надвиха с 2:0 като домакини Грасхопърс (9-ти в Швейцария) с голове на албанеца Шкелзен Гаши и парагваеца Дерлис Гонсалес, който асистира за първото попадение. Цюрих отстъпи с 2:3 шокиращо на последния в класирането Люцерн и сдаде лидерството.

С гола си срещу "скакалците" Гаши се превърна в топ реализатор на швейцарския шампион, имайки вече шест попадения на сметката си в 12 мача от първенството. С пет гола е страдащият от дискова херния звезден нападател на тима Марко Щрелер. Любопитното е, че Гаши засега не е записал нито една игрова минута в Шампионска лига.

Ако изключим поражението на "Васил Левски", в което все пак Базел игра с човек по-малко след 20-ата минута, шампионът на Швейцария има само още едно поражение в последните си десет мача от всички турнири – 1:2 като гост на третия в първенството Санкт Гален.

Откакто бе повален драматично с гола на Йордан Минев в самия край, Базел направи домакинско равенство 1:1 със седмия Сион, победи с 3:1 Волен в турнира за Купата на Швейцария и в събота надви Грасхопърс.

Моментна форма на Лудогорец

"Орлите" не блестят в А група по начина, който го правят в Шампионска лига, но този уикенд имаха шанса да съкратят изоставането си от лидера ЦСКА на пет точки, след като разпиляха Марек с 4:0, а Славия открадна равенство 0:0 като гост на "Българска армия".

Състав на Базел

Със сигурност на вратата на Базел ще застане твърдият титуляр в Шампионска лига и швейцарското първенство Томаш Ваклик, който досега не е изпуснал нито една минута. В защитата най-постоянни сред избраниците на Соуза са централните защитници Марек Сухи и исканият от Арсенал Фабиан Шер.

На левия бек вероятно ще застане шведа Бехранг Сафари, а отдясно Соуза може да разчита на халф-бека Тулан Джака, ако, разбира се, специалистът се спре на схема с четирима бранители, защото в първенството на Швейцария е използвал и 3-5-2.

В халфовата линия сигурни титуляри са единствено Фабиан Фрай и Мохамед ел Нени, както и вече споменатия Гаши, който може би вече ще получи шанс да играе в Шампионска лига. Лука Цуфи и Давиде Кала също са сред фаворитите за титулярно място, а в атака вероятно ще се разчита на Гонсалес и Джовани Сио или Бреел Емболо.

Състав на Лудогорец

Героят от първия мач с Базел Йордан Минев е наказан, затова на левия бек в Швейцария най-вероятно ще застане рекордно скъпото попълнение Браян Ангуло. На вратата, разбира се, е Владислав Стоянов, а отдясно в ариегарда отново ще се разчита на Жуниор Кайсара, който, според информации в пресата, е обект на интерес от португалски грандове.

Вероятно Георги Терзиев ще партнира на Козмин Моци в средата на отбраната, след като дебютира в турнира срещу Базел на "Васил Левски". Допреди това той лекуваше контузия и бе заменян от Александър Александров, който обаче остави неприятно впечатление в края на мача с Ливърпул.

Фабио Ешпиньо и Светослав Дяков ще си партнират в средата на терена, а по крилата най-вероятно ще гледаме Даниел Абало и Михаил Александров, макар че в четири от последните шест мача от А група Дерменджиев гласува доверие на Върджил Мисиджан за сметка на испанеца.

Въпреки че не се намира във формата от миналия сезон, нападението вероятно отново ще бъде водено от словенеца Роман Безяк.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.