Ще успеят ли българските отбори в Европа?

Тази седмица и четирите ни представители стартират участието си в турнирите и съвсем скоро феновете ще разберат дали отново ще ги е срам или ще се почувстват горди

по статията работи: Божидар Азманов | 17.07.2012 | 09:54

В навечерието сме на поредния опит на българските отбори за пробив в Европа. През тази седмица и четирите ни представители стартират участието си в турнирите. Дали отново ние феновете ще берем срам от участието на нашите отбори, или пък ще останем горди, предстои да разберем.

Лудогорец

Шампионът Лудогорец стартира пръв еврокампанията си. В сряда от 21.00ч на стадиона в Разград момчетата на Ивайло Петев ще посрещнат шампиона на Хърватия, и редовен участник в Шампионската лига, Динамо Загреб.

Това ще е абсолютен дебют на европейската сцена за направилия наскоро требъл отбор на Лудогорец. Жребият не бе благосклонен към разградчани. Определено "зелено-белите" изтеглиха късата клечка, като се натресоха на Динамо Загреб.

Отборът три пъти( включително и миналата година) е участвал в груповата фаза на Шампионската лига. Динамо е абсолютен хегемон в хърватското първенство като печели последните 7 шампионата и има общо 14 титли. Освен това има и 4 титли на Югославия.

Въпреки всичко Лудогорец има своите шансове. След изключителния си първи сезон в елита на България, в който спечелиха всичко възможно, сега отборът се подсили с шест нови попълнения, които вдигнаха още класата на отбора.

За конкурент на Урош Голубович на вратата бе привлечен новият национал на България, сърбинът Иван Чворович от Миньор. В защита отборът се подсили с две супер попълнения- националния централен защитник на Румъния Козмин Моци и бразилския ляв бек Жуниор Кайсара. Вторият вече се наложи в титулярния състав, като даже отбеляза гол във финала за суперкупата срещу Локо Пд.

В халфовата линия "зелено-белите" се подсилиха с холандския дефанзивен халф и бивш рапър Мичел Бургзорг. В нападение, където треньорът Ивайло Петев най-много настояваше за нови играчи, бяха взети лявтото крило от Кот д'Ивоар Франк Гела и централният нападател от Бразилия Паулиньо. От клуба разкриха, че преговорите с последния са продължили повече от 6 месеца.

Лудогорец има вече ясно изразен стил на игра, наподобяващ този на Барселона, с много къси и бързи подавания, смазващо надмощие в притежание на топката и тотална преса в противниковата половина. Отборът проведе добра подготовка в Австрия, където спечели повечето си контроли. За капак шампионите спечелиха суперкупата на България на 11 юли в Бургас след победа над Локо Пд.

Лудогорец има изключителния шанс да направи пробив в Шампионската лига. При успех над Динамо следващият съперник ще е по-лек, защото българите ще вземат високия коефициент на хърватите.

При нов успех тогава Лудогорец ще си гарантират място в групите на Лига Европа и ще са само на крачка от това, да станат вторият български отбор в групите на Шампионска лига след Левски през 2006 г.

Шампионска лига, 2-ри предварителен кръг: Лудогорец - Динамо Загреб

Вероятен състав на Лудогорец: Голубович, Минев, Гулдан, Барт, Кайсара, Генчев, Дяков, Марселиньо, Иванов, Стоянов, Гъргоров.

Шансове за краен успех: 50 %

ЦСКА

След много силната пролет начело със Стойчо Младенов ЦСКА изпусна титлата в последния кръг на изминалия шампионат. Сега пред екзекутора на Ливърпул седи поредното евроучастие с отбора на ЦСКА.

Малко изненадващо съперник на "червените" ще бъде словенският "Мура". Симаптичният отбор с име на популярна вафла отстрани в предишния кръг считания за фаворит отбор на ФК Баку.

Създаденият през 2005 г отбор на "Мура" завършва на четвърто място във втора словенска лига през сезон 2010/2011 г. , но първите три отбора в класирането отказват да влязат в елита поради финансови проблеми и така "Мура" за първи път в историята си се класира за първа лига. В дебютния си сезон целта на "Мура" е да не изпадне. Но те изненадващо се класират на трето място и участие в Лига Европа.

Въпреки закъснялата селекция в ЦСКА, вечните проблеми между треньор и ръководство, слуховете за забавени заплати и куп други скандали, "червените" са длъжни да отсранят този отбор. В следващите кръгове подобни лесни противници са немислими, затова отстраняването на "Мура" е задължително.

Добрите новини около ЦСКА напоследък, свързани с оставането на Мораес в отбора, със завръщането на Платини и с получилия най-накрая картотека мадагаскарец Анеси, вдигнаха настроението в отбора. След наем в Шотландия в отбора се завърна и Килиан Шеридън. От Литекс дойде бившият ас на отбора Христо Янев. В защита пък бяха взети няклолко добри попъления като Споркел, Саша и Нилсон.

Стойчо Младенов е длъжен с лекота да преодолее този съперник, да изгради стил на игра и да се надява на по-лесен съперник и в следващия кръг. Първият мач е в четвъртък от 21.00 ч. в Словения.

Лига Европа, 2-ри предварителен кръг: ЦСКА - Мура

Вероятен състав на ЦСКА: Черни, Бандаловски, Крачунов, Попов, Нилсон, Янчев, Янев, Присо, Анеси, Янев, Мораес

Шансове за краен успех: 80 %

Левски

Феновете са в очакване! След много обещания през зимата, несполучливата селекция и проваления сезон сега нещата изглеждат различни. Седем нови попълнения, нов треньор и нови надежди за нова синя приказка в Европа.

Обичаният от всички левскар Илиан Илиев се завърна в клуба, този път като треньор. Със свежите пари от руската банка ВТБ бяха привлечени седем нови и на пръв поглед изглеждащи класни попълнения.

За най-проблемния пост от последните години - центъра на защитата, бе привлечен снажният французин Ромен Ели. В отбора се завърна и универсалният Станислав Ангелов. За завръщането на Пелето в отбора, архитектът на синята приказка в периода 2005-2007, Станимир Стоилов каза, че Левски се е сдобил не с един, а с трима нови футболисти.

В центъра бяха закупени младият национал на Словакия Проказка и доказаният и опитен бразилец Марсиньо. Вторият вече впечетли с играта си в контролите и се залепи за титулярното място. Младото крило от Гана Опоку показа, че има много футбол в него, а на върха на атаката бяха взети двама играчи - направилият име в България с Локо Пд Базил де Карвальо и младата португалска звезда Жоао Силва.

Съперник на "сините" във втори предварителен кръг на Лига Европа е босненският Сараево. Отборът отстрани в предишния кръг малтийския Хибърнианс с общ резултат 9:6.

Четвъртият в първенството на Босна не би трябвало да е сериозен проблем за амбициозния проект в Левски. Няколко победи над силни съперници в контролите дадоха надежди на феновете най-после да очакват силен сезон. Отсраняването на Сараево е първата крачка на "сините" по пътя и към групите на Лига Европа.

Първият мач е в четвъртък от 20.00 ч. в София.

Лига Европа, 2-ри предварителен кръг: Левски - Сараево

Вероятен състав на Левски: Илиев, Мулдер, Ели, Иванов, Старокин, Ангелов, Гаджев, Марсиньо, Опоку, Рамос, Карвальо.

Шансове за краен успех: 80 %

Локомотив Пловдив

След 6 години Локо Пд се завръща на Евросцената. Въпреки че завърши на шесто място в класирането на А група, финалът за Купата позволи на момчетата на Емил Велев да спечелят визата за Европа.

Ниският коефициент на тима в Европа заради неучастието му там в последните пет сезона, предопредели тежък съперник за "черно-белите", а именно холандския Витес.

Въпреки че не е от най-известните отбори в Холандия, Витес е участвал в Евротурнирите цели 10 пъти. От август 2010 г. клубът е собственост на грузинския милиардер Мераб Жордания. Жордания се надява на силно представяне на своя отбор в Европа.

След края на изминалия сезон се твърдеше, че много футболисти ще напуснат отбора на Локо Пд - Карвальо, Бенжелюн, Венков, Златинки, Даксон, Сержиньо... В крайна сметка, от основните играчи напусна само Карвальо в посока Левски. Венков изкара неуспешни проби в Украйна и се завърна в отбора, Златински и Бенжелюн първо не искаха да подписват нови договори, но след като не успяха да си уредят трансфер в чужбина, също се завърнаха на "Лаута". Радващо за феновете е, че и звездата на отбора Даксон също остава в отбора.

Въпреки че малко закъсня със селекцията, отборът успя да привлче няколко чуждестранни играчи в навечерието на мачовете от Лига Европа. На мястото на Карвальо за централен нападател бе взет бразилеца Тасио, които е неизменен титуляр в повечето контроли.

Двама гърци - защитникът Саламастракис и халфа Кириакидис, кипърският младежки национал Димитриу, защитниците Христозов и Котев, халфовете Ели Маркес, Тимонов и Стефанов, и вратарите Йордан Господинов и Стефано Кунчев (под наем от Славия) са останалите нови летни попълнения в селекцията на Локо.

Локо Пд не впечетли в контролните си срещи, записа няколко загуби и постигна само една престижна победа над полския Легия. "Черно-белите" загубиха и финала за Суперкупата от Лудогорец на 11 юли и с играта си не показаха, че са готови за нещо силно в Европа. Феновете обаче са сигурни в силите на своя отбор и вярват, че "смърфовете" могат да се представят добре в Европа.

С подкрепата на великата си публика, която несъмнено ще напълни стадиона в Ловеч, тимът на Емил Велев има своите шансове.

Първият мач е в четвъртък от 18.30 ч. в Ловеч.

Лига Европа, 2-ри предварителен кръг: Локо Пд - Витес

Вероятен състав на Локо Пд: Господинов, Родригес, Саламастракис, В.Георгиев, Венков, Д.Георгиев, Златински, Даксон, Сержиньо, Лазаров, Тасио.

Шансове за краен успех: 40 %

Александър Коларов, Sporta.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 мрачен интелектуалец 17.07.2012 | 12:58
Аз пък очаквам да се класират поне 2 отбора минимум :) Може би имаш предвид следващите етапи
7 мрачен интелектуалец 17.07.2012 | 12:57
Тоя дето е писал статията сигурно не разбира от футбол, за да даде толкова големи проценти за успех на Лудогорец и Локомотив :) Колкото до участието на нашите отбори, задължително трябва да класираме поне 2 отбора в групите на ЛЕ, защото догодина нашите отбори ще започват още началото на юли
6 крива вежда 17.07.2012 | 11:18
Ще успеят, ама на кукуво лято според мен. Това няма как да се случи. Евентуално само ЦСКА ако направи нещо срещу този отбор, който успя да победи азербейджанския Баку.
5 крива вежда 17.07.2012 | 11:13
Според мен ще се "насладим" на поредното унижение от страна на отборите, които са противните на българските тимове както за Шампионската лига, така и за Лига Европа. Очаквам никой от отборите ни да не се класира.
4 нямам няманов 17.07.2012 | 11:04
Научете как да изкарвате пари от интернет.Разбира се нестава въпрос за милиони, а за приличен доход на месец.Разберете повече тук --> www.start-earn-at-home.blogspot.com
3 Angel Gergov 17.07.2012 | 10:52
Ние ще се надяваме и ще им стискаме палци на всичките четири отбора да успеят и да преминат в следващия кръг,но реални шансове имат Левски и Цска,докато за Лудогорец и Локомотив Пловдив,по-скоро ще е голяма изненада ако успеят да отстранят Динамо Загреб и Витес.
2 tatqna ivancheva 17.07.2012 | 10:35
Тях първо много трябва да ги е срам,ако се изложат!
1 Лолита Набокова 17.07.2012 | 10:06
Шансове за краен успех: 40 % - честно казано ми се виждат доста тези % .Аз съм доста пристрастна , защото никак не харесвам българският футбол

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:55 Арабела тв филм/п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:55 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 2
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.