Храната, която консумираме, ни превръща в дебели наркомани. Една от съставките в ястията, които похапваме води до пристрастяване към яденето, предупреждава в. "Монитор".
"Наркотикът" се казва мононатриев глутамат, известен като Е 621. У нас това вещество не е забранено и често се ползва от производителите, за да създават "лоялни клиенти".
Ценното качество на Е 621 е, че подобрява вкуса на храната. Експертите смятат, че стимулира допълнително апетита.
Неговите "ползи" са забелязани от учените още през 70-те години. Тогава въздействието му било кръстено "синдром на китайския ресторант". За азиатците глутаматът бил задължителна съставка за всяко ястие.
"На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. "Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества ,отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя.
Веществото било особено опасно за децата до 14 години.