Григор ги почна на Australian Open - постави руснак на колене в 3 сета

Хасковлията надви безапелационно с 3:0 сета (7:6, 7:5, 6:2) Аслан Карацев и се класира за втория кръг на турнира от Големия шлем в Мелбърн

по статията работи: iNews.bg | 17.01.2023 | 08:27
Григор ги почна на Australian Open - постави руснак на колене в 3 сета

Нашият Григор Димитров надви безапелационно с 3:0 сета (7:6, 7:5, 6:2) Аслан Карацев и се класира за втория кръг на турнира от Големия шлем Australian Open. 

Първата ни ракета не даде съмнения кой е по-добрият измежду двамата и заслужено стигна до чиста победа на корт "1573" в Мелбърн за точно 2:22 часа игра.

Гришо изпълняваше по-добър сервис, но разликата дойде от другаде. Непредизвиканите грешки. Карацев направи 48 за три сета, докато родният тенисист – четири пъти по-малко (12).

Освен всичко руснакът играеше припряно. Избягваше дългите разигравания, притискаше сам себе си и допускаше множество грешки, от които Димитров се възпозлва по най-добрия начин.

В първият сет до пробиви не се стигна. Той беше решен от тайбрек, спечелен от българина по категоричен начин със 7:3. Вторият сет беше много подобен. Двамата отново сервираха стабилно. Григор обаче проби за 6:5 и затвори сета със 7:5. Играта на Карацев съвсем се срина в третата част. Димитров направи два пробива и лесно затвори мача след 6:2.

Във втория кръг поставеният под №28 Григор Димитров ще има за съперник сърбина Ласло Джере, който срази в четири сета квалификанта Зизу Бергс - 6:4, 1:6, 6:4, 6:1.

Въпреки жегата в Австралия, Григор Димитров започна перфектно мача. На свой сервис той не даде никаква шансове на Карацев и спечели първия гейм на 0. Руснакът също беше убедителен на начален удар и макар че да направи една груба непредизвикана грешка, с ас изравни 1:1. Почивката дойде без пробиви. В третия гейм първият сервис на Григор не влизаше, но Карацев успя да открадне само една точка. 

Последва сериозно разколебаване в сервис гейма на Карацев. Руснакът направи няколко грешки, но и ас в най-точния момент, за да спаси първата възможност за пробив в мача. В крайна сметка световният №82 се измъкна и равенството в геймовете отново беше възстановено. Григор продължаваше да е непоколебим на начален удар. Грешка след грешка на руския представител спомогна на нашия тенисист да води с 3:2 при втората почивка.

В шестия гейм Димитров успя да се "закачи", печелейки две точки, но не стигна до възможности за пробив. Карацев спечели гейма за 3:3. На сервис на родния представител се стигна до 30:30. Непредизвикана грешка на руснака и добро отиграване на Гришо му върнаха аванса в геймовете – 4:3.

Аслан Карацев сякаш избягваше дългите разигравания. Той прибързваше в много ситуации и Григор взимаше лесни точки. Представителят на Русия все пак не даде шансове за пробив и изравни при 4:4. Същото направи Григор, за да поведе с 5:4 преди решителните моменти на първия сет.

В десетия гейм двойна грешка на Карацев даде възможност на Димитров да стигне до равенство при 30:30. Руснакът обаче вкара два мощни сервиса и спечели гейма. След това Григор се оказа в догонваща позиция, изоставайки с 0:15, но с няколко страхотни отигравания излезе напред с 6:5 и си подсигури поне тайбрек. Руският тенисист беше поставен в ситуация да сервира за оставане в сета. Той не показа колебания и взе 12-ия гейм за 6:6 и тайбрек.

При 1:1 двойна грешка на Карацев даде аванс на Григор с минибрейк, който беше върнат веднага за 2:2. Ас на българина направи резултат 3:2. Смяната на полетата дойде след нов минибрейк и 4:2 в полза на Григор. Добър минаващ удар направи резултата 5:2 за нашия. От там насетне уравнението не беше сложно. Григор Димитров затвори първия сет и поведе след 7:3 в тайбрека.

В първия гейм на втория сет Карацев "разстреля" Григор с мощни сервиси. Българинът нямаше никакви шансове за стойности ретури и руснакът поведе с 1:0 в геймовете. Родният тенисист приложи най-добрия лек в подобни случаи – бърз сервис гейм, спечелен на 0, с помощта на бомбени начални удари. В третия гейм сервисът на Карацев не беше толко убедителен. Поставеният под №27 в схемата поведе с 0:30 и стигна до точка за пробив при 30:40. Първият сервис на руския състезател не влезе, но Димитров изкара ретура в аут и се стигна до равенство 40:40. С известни затруднения, но все пак Карацев не допусна пробив и направи резултата 2:1 в своя полза.

Със силни сервиси Григор изравни при 2:2 и върна напрежението в противниковото поле. Неговият опонент на свой ред поведе с 40:0, след което загуби две точки за 40:30, но затвори гейма, преди да даде шанс на Гришо да дори да помисли за пробив.

Първата българска ракета влезе в много добър ритъм и започна да прави ас след ас. Карацев нямаше отговор и резултатът в геймовете отново беше изравнен – 3:3. В седмия гейм слънцето светеше право в очите на руснака, който изпитваше проблеми с началния удар. Стигна се до 30:30, но не и до възможности пред Григор да пробие.

Григор Димитров се оказа в трудна ситуация, с изоставане от 15:30 на свое подаване. Тогава най-добър приятел се оказа първият му сервис, който разби посрещане на Карацев за 4:4. 82-рият в света също спечели подаването си без особени проблеми и постави Григор в неудобна ситуация, при 4:5 да трябва да сервира за оставане във втория сет.

Най-добрият български тенисист не изглеждаше никак притеснен от този факт, продължи да вкарва първи сервис и за около минутка успя да изравни (5:5).

В 11-ия гейм от втория сет Карацев играеше почти изцяло на втори сервис. Той направи и двойна грешка и Димитров стигна до два скрити сетбола, които пропиля. От 15:40, руснакът стигна до равенство заради загуба на концентрация от страна на родната ракета. Последва обаче нова двойна грешка и Григор получи трета възможност за пробив, която пропиля по много глупав начин с бекхенд в аут. Ретур в мрежата при слаб начален удар и четвърта подред пропиляна златна възможност за брейк. Едва от шестия опит пробивът стана факт, Григор поведе с 6:5 и получи възможност да сервира за спечелването на втория сет.

Гришо не беше съвсем убедителен. Озова се в ситуация 0:30, после трябваше да спасява точка за връщане на пробива. Карацев не успя да се възползва от шансовете си и в крайна сметка нашият тенисист спечели гейма и затвори втория сет със 7:5. 

Третата част започна както предходните две. Двамата тенисисти спечелиха подаванията си и си размениха по един гейм, като шансове за пробив не се откриха пред никого. В третия гейм Григор поведе с 15:30, но последваха силни сервиси на Карацев, за да поведе с 2:1.

По-продължителните разигравания бяха малко в началото на третия сет. Точките се решаваха със сервис. Началният удар на Григор беше безупречен, съответно първата българска ракета спечели четвъртия гейм на 0 и изравни – 2:2.

Григор Димитров печелеше почти всички дълги разигравания и Карацев беше наясно с това. Именно след едно по-дълго разиграване в петия гейм нашият тенисист стигна до точка за пробив при 30:40. Руснакът трябваше да играе на втори сервис, прати топката в мрежата и втората почивка дойде при сериозен аванс в полза на нашия състезател.

Българинът направи най-доброто след брейк – затвърждаване на пробива и то с гейм на 0, въпреки че последната точка дойде с известна доза късмет. Топката срещна филето на мрежата, но попадна в полето на Карацев, върху линията.

В седмия гейм Григор стигна до две точки за втори пробив. Родният тенисист имаше отговор на всичко, което противникът му предлагаше, включително догони много добра къса топка. Българинът поведе с 5:2 и си подсигури достатъчно на брой възможности да затвори мача с 3:0 сета.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.