Светът все още не е готов за дигиталните работници. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Изпълнителният директор на две стартъп компании – Cognition.ai и Qualified, провежда социален експеримент. Той ги представя като първите в света компании с дигитални служители. "Въведени са няколко аватара: на инженера Девин, адвоката Харви, агента по услугите Айнщайн и отговорник продажби Пайпър. Изпълнителният директор изследва реакцията на своите служители и поведението на клиентите си. Оказва се, че и служителите, и клиентите не са доволни", обясни доц. Тодорова.

Служителите се чувстват застрашени заради навлизането на изкуствения интелект като конкурент в работата им. "Големият проблем идва от това, че когато шефът постави задача "Свършете го и го направете с изкуствен интелект", служителите не виждат своята роля, освен в това да проверят и да внесат критично мислене. Те все повече се усещат като редактори и смятат, че творческото им мислене и иновативността са орязвани. Това ги кара да се чувстват некомфортно. Клиентите, които получават стандартизиран като клише отговор, също казват, че им липсва човешкото усещане", обясни Мариана Тодорова.