Никога не правете тези неща със смартфона си!

Ако не искате бързо-бързо да се сбогувате с него завинаги

по статията работи: iNews | 12.09.2024 | 15:45
Никога не правете тези неща със смартфона си!
pixabay
Повече за:

Не сте на "ти" с техниката, а това е поредният смартфон, който уж щеше да прави чудеса, но ви предава. Ето 12 наистина глупави неща, които можете да направите с устройството. Продължавайте в този дух и рано или късно ще съжалявате.

1. Инсталирайте всякакви гадости

Google Play и App Store са пълни с безполезни, досадни и понякога вредни приложения. Например "чистачи", "оптимизатори", антивируси, безкрайни джаджи и програми, които само задръстват паметта на устройството и изяждат батерията.

Не инсталирайте нищо на вашия смартфон освен тези приложения, които използвате редовно. И още повече, не изтегляйте програми, които ви се предлагат на подозрителни сайтове със зелени бутони "изтеглете безплатно".

Ако имате Android, погледнете в настройките и се уверете, че опцията "Разрешаване на инсталиране на приложения от неизвестни източници" не е чекната.

2. Взиране в екрана, докато ходите

Да се разхождате по улиците и да се взирате в смартфона е просто опасно. Лесно може да бъдете блъснати от кола, да се блъснете в стена или да паднете във фонтан в търговски център. Или да се подхлъзнете и изкълчите глезена си.

В някои американски градове изпращането на съобщения в движение дори е забранено на законодателно ниво. Наистина ли искате да изложите живота и здравето си на опасност само за да харесате поредната глупава снимка във вашата емисия?

3. На масата по време на делова среща

Когато сте на бизнес среща, среща или просто излизате с приятели, няма нужда демонстративно да слагате смартфона си на масата. Причините за това са няколко.
Изследванията показват, че подобен жест кара другите хора да не ви харесват. Те могат да останат с впечатлението, че не можете да се откажете от устройството си дори на масата. Или просто се хвалите с телефон, който те не могат да си позволят.

Наличието на смартфон в зрителното поле намалява нивото на емпатия, което прави разговора по-напрегнат. И дори намалява когнитивните ви способности, правейки по-трудно воденето на разговор.

Има и чисто практична страна. Ако поставите смартфона си с екрана надолу, както е модерно напоследък, можете да го надраскате.

4. Разредете батерията до нула

Има мит, че трябва да използвате батерията на смартфона си, докато не се разреди напълно и едва тогава да го свържете към захранването. Предполага се, че това удължава живота на батерията. Но това не е вярно.

Пълното разреждане на батерията е вредно, тъй като смартфонът може просто да спре да се включва след такива трикове.

Зареждайте смартфона си, когато ви е удобно, но не позволявайте нивото на заряд да падне под 20%, това е всичко.

5. Изсушаване в ориз

В интернет се носи легенда: ако смартфонът ви се намокри, поставете го в купа с ориз и той ще остане функционален.

Този хитър трик най-вероятно се появи в интернет през 2007 г., когато един от потребителите на портала MacRumors беше посъветван да запази първия си iPhone по този начин.

Всъщност това е глупава идея. Gazelle и The Verge проведоха два независими експеримента и установиха, че оризът не само няма да помогне, но и може да навреди, ако малки частици попаднат в тялото.

6. Почистете екрана с неподходящи продукти

Има огромен брой неща, които определено не трябва да се използват за изтриване на вашия смартфон. Това са течности за миене на прозорци, битова химия, алкохол, оцет, сапун и други подобни неща. Всички те могат да повредят олеофобното покритие или да корозират екрана и да надраскат стъклото. Така че дори ако вашият смартфон е много замърсен, почистете го внимателно. За да направите това, ще ви трябват специални кърпи за екрани или микрофибър, малко дестилирана вода (само за леко навлажняване на кърпата) и препарат за електроника.

7. Оставете джаджата на дивана

Четете нещо много интересно от вашия смартфон, седнал удобно на дивана. Изведнъж трябва да напуснете дома си, за да нахраните котката. Животното е сито, връщате се в стаята, спускате се на дивана и усещате хрущене. Да, това беше вашият телефон.

Седенето на устройството най-вероятно ще го повреди сериозно: стъклените и керамичните кутии се покриват с огромни пукнатини, а металните кутии се огъват. Затова не хвърляйте смартфони и таблети на дивана. В края на краищата това, че масичката за кафе се нарича холна маса, не означава, че не можете да поставите джаджи върху нея.

8. Докосване на лицето и устните

Нашите смартфони не са много чисти неща. Един типичен мобилен телефон носи около 25 000 бактерии на квадратен инч. Оказва се, че смартфоните са по-мръсни от тоалетната дръжка, която се мие поне веднъж на пет дни.

Хората го носят със себе си до тоалетната, фитнеса, градския транспорт и много други места, а след това го слагат на масата за вечеря. Дори E. coli и стафилококи могат да бъдат намерени в смартфоните.

Така че, ако не искате да получите стомашно разстройство или по-лошо, опитайте се да не докосвате лицето и лигавиците си, след като държите телефона. И не е нужно да целувате на екрана снимката на приятелката си или на актрисата, която следвате, без значение колко си падате по нея.

9. Оставете го на пясъка

Дори не става въпрос, че може да бъде откраднат. Опасността е малко по-малко очевидна - прегряване. Устройството се нагрява при твърде много слънчева светлина. Това може да доведе до затъмняване на екрана. Или литиево-йонната батерия ще се влоши (или дори ще експлодира). Пластмасовият корпус може дори да се стопи при силна топлина.

Това не се отнася само за плажа. Изключително нежелателно е да оставяте оборудване например на задната седалка на кола или на слънчев перваз на прозореца.

10. Клозетни развлечения

Ако се заседите на тоалетната чиния с телефон в ръка, рано или късно неминуемо ще трябва да го прехвърлите от едната ръка в другата, за да се избършете, което не е най-хигиеничното нещо. Освен това дългото седене в клозета с телефон може да доведе до хемороиди. Има и вариант да го изпуснете в тоалетната. Или в мивката, докато си миете ръцете. Това се случва по-често, отколкото си мислите. Същото се отнася и до къпането с телефон в ръка – няма да изпуснете нищо, ако се разделите за няколко минути, а влагата в банята скъсява живота на устройството. С други думи – противопоказно за смартфона е да си взима душ.

11. Поставяне във фризера

В интернет се разпространява мит, че ако поставите смартфон (или само батерията му) във фризера за един ден, това ще удължи живота на батерията. Това е дивотия.
Акумулаторните батерии са предназначени за използване при стайна температура. Силното охлаждане вреди на батерията по същия начин, както прегряването.

12. Селфита на неподходящи места

Проучване съобщава, че от 2011 г. до 2017 г. 259 души по света са загинали, опитвайки се да си направят рисковани селфита. Най-голям брой инциденти с участието на любители на фотографията се случват в Индия, следвана от Русия, САЩ и Пакистан.

Повечето хора си правят екстремни селфита по време на туристически пътувания: на високи мостове и сгради, по време на гръмотевични бури или в присъствието на опасни диви животни. Инциденти се случват и на тези, които щракат с камерата, докато шофират или стоят на пътното платно.

Източник: Телеграф

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Вина 2 тв филм /10 епизод/ (12)
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Лас Вегас" - сериал, с.2, еп.24...
  • 22:30 bTV Новините - късна емисия
  • 23:00 Премиера: "Шанс за изкупление" -...
  • 00:30 "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:00 "От местопрестъплението: Лас Вегас"...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Полицаите от края на града" -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 3
  • 00:30 "Станция Берлин" - сериал, сезон 3
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.