"Глухите камъни" пази спомен за култа към Бога Слънце

По 33 стъпала се стига до върха на тракийското светилище край Ивайловград

по статията работи: Деляна Петкова | 03.06.2011 | 07:09  10 Виж всички снимки
"Глухите камъни" пази спомен за култа към Бога Слънце
Авторът

Днешната разходка от експедицията "Преоткрий България" ни връща в началото - ще ви разкажем как точно се е зародила идеята за представяне на малко познати и позабравени кътчета в страната. А тяхната история винаги е интересна.

Представяме ви "Глухите камъни" и разказа на Евгени Димитров:

Ивайловградско е районът в който се роди идеята за експедицията - първият обект, който заснехме, е тракийското светилище "Глухите камъни” до връх Света Марина.

В най-високата част на шосето, което свързва Любимец с Ивайловград, свива черен път към светилището. Дървени табелки по европроект указват посоката, но не е трудно да се заблудиш в отклоненията, ползвани от дървосекачи и бракониери. 

Нашият жив GPS се оказа семейство цигани, натоварили дървен материал на кон, които ни упътиха сравнително точно за мястото. Успяхме да стигнем с джипа до самото светилище, но обръщането за връщане е деликатна операция на пътя, класически затиснат със склон отгоре и дере надолу. Добрата маневреност на колата ни позволи да се справим с това без проблем.

Светилището е на невероятно панорамно място, със стотици трапецовидни скални ниши. С малко катерене пеш се стига до основната му част. Оттам се разкрива чудна гледка до язовир Ивайловград. 

В основата на скалата има две мегалитни светилища, издълбани навътре, а по 33 стъпала се стига до върха, където е издялана четвъртит скален басейн с ширина 3.20 на 3 метра. Според археолози, които са проучвали мястото, от връх св. Марина към река Арда преди векове е имало огромен град с улици и къщи, най-високото възвишение пък е служело за култ към Бога Слънце.

Цялата обстановка позволява на фантазията да се развихри и да си представим какави ли не сюжети на тази мистична сцена.

Ритуалите в светилището

Професор Валерия Фол, която заедно с покойния си съпруг е работила години на мястото, ни разказа няколко от вероятните сценарии за случки на светилището.

Знатните посетители идвали преди служба на коне от околните селища. Те прекарвали нощта в пещерата-утроба, подреждали свещените дарове на полицата вътре и царят жрец в съпровод на лира римувано говори за тайнството на безсмъртието, свещените знания и магическите сили.

На сутринта всички изкачвали стълбата към върха, за да посрещнат Бога-Слънце.

Другите пристигали вечерта, поставяли дарове в многобройните скални ниши и запалвали огънчета по върховете на скалите. Под музикален съпровод са се правели жертвоприношения в издълбани в земята ями.

След изгрева момчетата, които ще стават воини, показвали какво могат. Едно от изпитанията е да увиснат на въже по отвесната скала и да издълбаят своята ниша. Така доказвали смелост, търпение и саможертвеност.

В християнско време, както навсякъде, част от обредните традиции преминават и се запазват през поколенията. Легендите в съседното село Малко Градище разказват, че стопанин на селото е свети Атанас, който живее в един от кладенците.

След полунощ обикалял селото, качен на висок кон. В дните на зимното слънцестоене, също като траките, селяните му принасяли в жертва бик или овен. Вярванията говорят, че на 18 януари, когато е неговият ден, той се качва на върхха, сваля кожуха, облича копринена риза и изгонва зимата.

Останки на скален манастир от ХІ-ХІІ век откриха археолозите Георги Нехризов и Дойчин Грозданов на същото място.  Според двамата специалисти монашеската обител най-вероятно е била ограбена и разрушена от войниците от Третия кръстоносен поход (1189-1192). Манастирът е бил изграден на мястото на ранно византийска църква, наследила тракийското светилище.

_______________

Експедиция "Преоткрий България” е медийна инициатива на Сдружение "Културни проекти” и агенция БУЛФОТО. Експидицията е вдъхновена от фотоконкурса на списание Осем и ОББ  със същото име година по-рано. За успеха на проекта помагат Обединена Българска Банка, София Ауто, HDI застраховане, Ауто груп 5 и Шевролет.  Мобилен журналистически екип, качен на високопроходим автомобил посещава и пише за малко известни, но атрактивни исторически места в България и около нея.

Читалите на iNews имат възможността ексклузивно да научат за интересните дестинации и тяхната история.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 Мартин Йотов 28.11.2011 | 17:14
Още забележителности в красивата ни държава на : http://adlertour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=70&Itemid=108&lang=bg . Има не малко интересни места за посещаване в БГ, а и повечето са на 4 езика...ако има и чуждоезични де :)
9 Камелия Желязкова 04.06.2011 | 14:50
Няма никакво съмнение, че мястото е много интересно с оглед нашата древна история,но мисля, че е много погрешна тенденцията (не говоря за конкретния случай)медиите да ни карат непрекъснато да се прехласваме по езически паметници. Да, българите са били езичници, но с идването на християнството ни е дадена възможност да се издигнем на друго, по-високо духовно ниво. Горди сме, че сме българи, но да сме горди, че сме езичници е най -малкото странно.
8 d.krumova _ 03.06.2011 | 12:57
Като се замисля, този скален комплекс, който представлява една висока скала, много наподобява египетските пирамиди, които де факто са гробници. Самото сътворение на света се възприема от древните египтяни като едно константно повторение, всеки ден слънцето при своя изгрев пресътворява света. Така бога-слънце Ра всеки ден се издигал в небето на своята ладия, осветявайки цялата земя.
7 Свежка . 03.06.2011 | 12:44
Ами отговорът е в египетската митология, която е предшественик на тракийската. Там слънчевата ладия е на бога-слънце Ра, който пътувал към далечни земи посредством нея.
6 d.krumova _ 03.06.2011 | 12:31
Ладията със слънцето е емблемата на комплекса и може би няма пряка връзка с погребалните ритуали. Чувала съм, че тракийските светилища са били и обсерватории и са ориентирани към Слънцето - върховния бог на траките.
5 Силвия Димитрова 03.06.2011 | 12:26
Мястото е страхотно! Не случайно го наричат новия Перперикон. Мястото е магнетично не само с красивите легенди и предания, които носи, но и с пейзажа, който се разкрива от върха. Привлича и с уникалната тракийска рисунка, открита на скалата с погребалните ниши, изобразяваща ладията носеща слънце. Рисунката е много интересна, може би изобразява пренасянето на душите в отвъдното. Кой знае, дано разберем някой ден.
4 Свежка . 03.06.2011 | 12:16
В Малко градище от поколения се предава древна легенда. Според нея някъде в местността Глухите камъни имало гробница, в която бил положен именит тракийски владетел. Според тогавашните вярвания той бил погребан с цялата си посуда и “9 вола злато”. Именно тази легенда се опитват да разшифроват през годините иманяри. Пак според местните митове и легенди, въпросният владетел бил погребан навръх Никулден. Затова вярванията са, че всяка година на тази дата златото заблестявало с пълната си красота, въпреки че е скрито в дълбините на пещера, намираща около Глухите камъни.
3 d.krumova _ 03.06.2011 | 12:11
Поздравления! Поредният страхотен разказ на експедицията "Преоткрий България”. Голям фен съм на скалните манастири и сега списъкът ми се увеличава с още един. Интересно е дали действително отворите на скалния комплекс са се ползвали за погребални урни. На върха има и гробница-мавзолей, където лежат мощите на знатен тракийски вожд. Учини твърдят, че под комплекса се крие цяло тракийско селище, което надвишава по размери дори Перперикон.
2 Криси Митева 03.06.2011 | 09:18
Археолози откриват и уникален тракийски петроглиф - рисунка, изсечена в скалата, още в първите дни на своето проучване. "Доста се поровихме, за да разшифроваме знака. Изобразена е ладия, която пренася Слънцето", разказва д-р Нехризов. Според него това е емблемата на целия комплекс, който обаче не е изграден във връзка със соларния култ. По-скоро Глухите камъни са свързани с култово-погребалните вярвания на траките от I век пр. Хр., смята д-р Нехризов. За издълбаните върху монолитния скален блок с височина 30 м. трапецовидни ниши се предполага, че са използвани за погребални урни на по-бедните жители, които не са можели да си позволят скална гробница. В пръста са намерени и фрагменти от стенописи.
1 Стамена Георгиева Георгиева 03.06.2011 | 09:08
http://vbox7.com/play:110c29a8&start=88&r=emb Тук можете да видите гледката от най-високото място, която е просто неописуема. На юг, е язовир "Ивайловград", а на хоризонта е ридът Мъгленик с най-високия му връх Коджаеле. Клипчето не е с високо качество, но иначе е интересно.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Островът на 100-те гривни: Другата...
  • 22:00 "Коя е тази песен?" - музикално...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Полицаите от края на града" -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.