Средновековна крепост край Балък Дере тъне в забрава

Доскоро археологическата находка е била зорко охранявана от гранични войски

по статията работи: Деляна Петкова | 20.05.2011 | 08:45  10 Виж всички снимки
Средновековна крепост край Балък Дере тъне в забрава
Авторът

В края на миналата седмица ви разходихме до Пещера и военната резиденция Перистера. Днес ще ви разкажем как е родена идеята за "Преоткрий България" и за една средновековна крепост, която тъне в забрава край Балък Дере, близо до границата ни с Гърция.

Вижте разказа на Евгени Димитров за това как всъщност започва пътуването с "Преоткрий България":

Винаги ми е харесвал моментът, когато пътувайки нанякъде, видиш отклонение с черен път и решиш да кривнеш по него, за да стигнеш до нова хубава гледка или интересно откритие. Снимките с офроуд похода Ком-Емине и романтиката на множеството исторически места, които снимаме с агенция "Булфото", роди идеята за експедиция "Преоткрий България”.

През последните години пробвах различни серийно оборудвани коли за каране извън асфалтовите пътища и с разумно каране успявах да стигна до доста отдалечени и нелеки за каране места заедно с колеги журналисти.

Постепенно се избистри планът за мобилен медиен екип от любители на историята и природата, който да снима и събира информация за малко известни и останали встрани от масовия възторг места, от които се вълнуват предимно иманярите и няколкото местни ентусиасти-краеведи.

Започнахме от Ивайловградско, след като прочетохме в Интернет за средновековна крепост, която доскоро е стояла недостъпна за обикновени хора, защото се е намирала на кльона на границата с Гърция.

Археолози тепърва започнали да проучват обекта, но досега в пресата се мяркаха само откъслечни изречения без нищо конкретно. Хванахме пътя натам с приключенска тръпка в сърцето.

Вечерта в Свирачи, след като се разтоварихме, умувахме с приятелите ни от селото как да стигнем до крепостта на границата. Оказа се, че местното население не е твърде развълнувано от археологическите разкрития и е трудно да намерим човек, който е ходил там.

Районът е доста зле като GSM покритие, но откъм малката селска кръчма "Смокините” течеше чуден незаключен Wi-Fi Интернет, осигурен за любознателната внучка на стопаните. Справката с мрежата този път не показа достатъчно точна информация, и това още повече разбуди любопитството ни.

Имаше само някакви публикации, за пресконференция, дадена от археолозите, но без подробности. На сутринта открихме човек, който е ходил на мястото – Жоро Дамянов, шофьор в община Ивайловград и запален краевед.

След кратки преговори с кмета, ние получихме водач и потеглихме към крепостта. Оказа се, че мястото е между селата Славеево и Хухла, и се влиза откъм Славеево. Пролетните дъждове бяха наквасили добре почвата и водачът ни огледа скептично лъскавичкия SUV, сякаш се чудеше с кой акъл сме решили да го каляме и дращим в храстите.

Последва дълъг спор и убеждения дали ще мине през първия заблатен участък и как ще се справи на стръмното по-нататък, но уверени във възможностите на колата, ние го натоварихме вътре и смело се метнахме в приключението. 

Както и се очакваше, минахме успешно по остатъците от пътя, който с отпадането на граничната поддръжка е доста пропаднал на места. Надвисналите клони и храсти безпощадно скърцаха по ламарините, но нямаше друг начин да минем. След стръмно спускане стигнахме почти на брега на Арда, малко преди реката да премине в Гърция.

Първите останки да започват от там, като камъни от крепостта са използвани и за основата на оградата на кльона. Продължихме да се катерим пеш по тясна пътека, която ни изведе във високото. Гъсто обраслата с ниски дървета и храсти крепост се простира на над 10 декара, като на места има запазени стени с височина 3-4 метра. Откъм задната порта е стръмното Балък дере, речен каньон с високи склонове, издълбан в каменистата почва от едноименната река.

За първи път археолози работят по крепостта през 2004 година, ръководени от Бони Петрунова. Миналата година разкопките продължава археологът Ивайло Кънев. Малка експозиция с първите находки открихме в музея в Ивайловград.

"Преди некропола, преди създаването му, намерихме находки от Х в. – една старобългарска бронзова коланна апликация и един оловен накрайник. Тези находки за нас като историци-българи преди всичко са изключително важни и за мен това е откритието. Чрез тези находки се доказва присъствието на българи толкова на юг – буквално на 30 км от Одрин”, разказва той в интервю за агенция "Фокус”

На връщане от крепостта се чувствахме като истински откриватели. Изкарахме колата обратно до "цивилизацията”, и се насочихме към логичния вечерен завършек на първия етап от експедицията – прясно изпечено агне и домашно вино, с което ни посрещнаха приятелите ни от Свирачи.

Тайните на недостъпното някога Балък дере вече излизат на бял свят и заемат мястото си в музеите. Тук се е подвизавал цар Калоян, разказва и проф. Христо Матанов, официален консултант на експедицията.

Ето и историческия поглед към находката:

Крепостта е възникнала през VI век като укрепление по течението на р. Арда, построено при мащабното крепостно строителство на византийския император Юстиниан I (527-565 г.). Бъдещите археологически разкопки ще потвърдят или отхвърлят тезата, че тук в определен период - най-вероятно през IХ-Х век, са живеели прабългарски аристократи, натоварени да наблюдават границата с Византия.

Предполага се, че единственото писмено споменаване на крепостта под името "замък Родестюик" се намира в съчинението на летописеца на Четвъртия кръстоносен поход - френски маршал Жофроа дьо Вилардуен.

Става въпрос за следния исторически епизод. През пролетта на 1206 г. цар Калоян нахлува във владяната от кръстоносците Тракия и превзема редица крепости, най-вечe тези по поречието на Марица. В началото на лятото на същата година съюзът между него и гръцките аристократи в Тракия се разпада, и това дава смелост на латинския император Анри да контраатакува. Войската му се насочва към обсадената от българите тракийска крепост Димотика. Цар Калоян решава да не рискува и се оттегля по течението на река Арда.

В този момент Жофроа дьо Вилардуен отбелязва, че преследвайки българите, до латинските рицари достига вестта, че цар Калоян и войската му се е настанила в "замъка Родестюик". Самата крепост в Балък дере е достатъчно голяма, за да побере зад стените си не само царската свита, но и цялата българска войска.

Българите своевременно се оттеглят от Родестюик, а гонитбата продължава още пет дни, през което време рицарската войска достига друга известна крепост по течението на Арда - Ефраим, днес до едноименното село по течението на реката.

От тази гледна точка идентификацията на крепостта в Балък дере със "замъка Родестюик" изглежда твърде вероятна - става въпрос за крепост по течението на реката, разположена между вливането на р. Арда в р. Марица и известните и добре локализирани крепости Ефраим и Мъняк, находящи се от двете страни на Арда приблизително на равно разстояние от нейния извор и нейното устие.

Самото название е твърде странно: то или е плод на езиково преиначаване от страна на средновековния френски автор, или е име, дадено на крепостта от кръстоносците.

Родестюик звучи твърде холандско, а не трябва да се забравя, че както първият латински император в Константинопол Балдуин (или Бодуен), така и голяма част от участниците в Четвъртия кръстоносен поход са от Фландрия. Всички предположения за крепостта в Балък дере ще се допълнят или отхвърлят при натрупването на по-обилен археологически материал.

_____________________

Експедиция "Преоткрий България” е медийна инициатива на Сдружение "Културни проекти” и агенция БУЛФОТО. Мобилен журналистически екип, качен на високопроходим автомобил посещава и пише за малко известни, но атрактивни исторически места в България и около нея.

Читателите на iNews ще научават ексклузивно за интересни дестинации и тяхната история.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Ани Г. 20.05.2011 | 10:23
Много ми е интересно да гледам и да чета за подобни места, които някога са били така известни, а сега са така забравени. Жалко е, защото докато гледам снимките си представям това нещо колко голямо е било, колко масивно и как е пазело тогава войската ни..А сега е тотално обрасло и покрито от историята на Земята, тук-там се открояват някой и друг камъняк, който само загатва за тежката му и голяма история! Колко ли такива места има в България, оставени ни в наследство от хилядите народи и племена живели по нашите земи... А за това че е забравена и неизследвана достатъчно, мога само да кажа, че когато Ивайло Кънев дава интервю относно проведените разкопки, изрично казва че "парите за разкопките са събирани от приятели", държавата нямала пари и не можела да си спонсорира! Но виж, имаше пари за нови Ipadi за родните ни мили депутати от ГЕРБ!
6 Станимира Георгиева 20.05.2011 | 10:23
Ето какво коментира Ивайло Кънев в интервю за крепостта, когато той и екипът му провеждат разкопките: "В самата крепост при разкопките е установен голям пожар, който е датиран в края на VІ или началото на VІІ век, когато славяни и авари превземат тези крепости и реално Балканския полуостров се славянизира. Там много добре е хванато как пожарът прекратява дейността на крепостта и тази сграда се преустройва в друга, т.е. правят се различни преустройства, престрояват се части. Другият период е от ХІ век, когато там се формира голям некропол, където са погребвани починалите."
5 Силвия Димитрова 20.05.2011 | 10:22
Звучи ми като прекрасна възможност за културен туризъм:) Крепостта, построена през IV-ти век, вероятно заради преместването седалището на Римската империя от Рим в Константинопол, не е единствената в блзост до границата. Били са построени редица крепости в близост до новата столица на империята и крепостта Балък дере е една от тях. Ще стискам палци Родостица да стане част от туристически маршрут, включващ античната вила “Армира” и средновековния град Лютица.
4 Свежка . 20.05.2011 | 10:15
Природата в Източните Родопи е много повече от разкошна тя е дива, тайнствена, труднопроходима и така ревниво пази своята красота. Крепостта, чието българско име е „Родостица“, се намира точно над р. Арда. Сред откритите находки са кукички за риболов, които в съчетание със значението на турската думата „балък“ - риба, от която идва названието на местността, са доказателство и за поминъка на хората, обитавали местността преди векове.
3 d.krumova _ 20.05.2011 | 09:59
Пожелавам им с тазгодишната археологическа експедиция да стигнат още по-надълбоко в разкопките и разкритията. Впечатляващи са доказателства, че българската граница е слизала доста по-на юг по времето на българските ханове Омуртаг и Пресиян. Дано скоро крепостта в местността „Балък дере” да се превърне в туристическа атракция. Цялата местност, приютила старинната крепост, е разкошна, а природата е непокътната.
2 Силвия Димитрова 20.05.2011 | 09:40
Крепостта „Родестюик“ има това предимство, че се намира в много трудно проходим район и иманярите трябва да разполагат със сериозно оборудване, най-малкото, за да се доберат до там. Обектът се намира на самата бразда между България и Гърция. Днес тъне в забрава и единствено ентусиазмът на археолозите ги е тласнал в тази ничия земя, която някога е била стожер на границата между Българското царство и Латинската империя.
1 d.krumova _ 20.05.2011 | 09:34
От културно-историческа гледна точка тази крепостта представлява голям интерес. За нея почти нищо не се знае, освен че прабългарски аристократични родове, може би, са били изпращани там, за да отблъскват византийците по време на първото българско царство. Убедена съм, че те първа предстоят нови изненадващи открития. Иманярите да стоят надалеч!

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п/
  • 05:10 Натисни F1 образователна поредица...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Поглед към бъдещето документална...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.