Някои от най-приказните кътчета на планетата се готвят за туристи

Различни държави решиха да предприемат конкретни мерки, за да върнат туристите обратно на територията си

по статията работи: iNews.bg | 13.05.2020 | 21:00
Повече за:

COVID-19 тормози хората на планетата толкова дълго, че това да пътуваме в друга държава за удоволствие изглежда не като реалност, а като част от мечтите ни. Но през изминалите няколко седмици идеята започна да набира популярност, а някои държави решиха да предприемат конкретни мерки, за да върнат туристите обратно на територията си.

Австралия обяви план от три стъпки за отваряне на икономиката си. Сред тях е и възобновяване на туризма, най-вече между нея и Нова Зеландия. В Европа също ще има безопасни "зелени коридори", като този между Латвия, Литва и Естония.

Ето кои са някои от топ туристическите дестинации според New York Times и как те планират да започнат да приемат посетители в следващите седмици и месеци. 

Австралия и Нова Зеландия

На 8-ми май премиерът на Австралия обяви план в три стъпки за връщане към нормалния живот. Последната от тях включва така наречения "балон", който ще позволи безопасно пътуване между двете островни страни. Причината е, че двете страни се справиха еднакво успешно с COVID-19. Нова Зеландия обяви, че вирусът е "елиминиран", а двете държави почти не отбелязват нови случаи на заразени или починали от коронавируса.

Кога ще се задейства туризма в двете страни? Двете страни все още разхлабват мерките си. В следващият месец и половина ще е възможен вътрешният туризъм. Конкретна дата, кога австралийците ще започнат да пътуват до Нова Зеландия и обратното - няма. Но властите и в двете страни са убедени, че това може да се случи най-рано през юли. Когато пътуването между държавите бъде определено като безопасно, то "балонът" може да се разшири и до други островни държави.

Какви ще са мерките? Лошата новина е, че независимо от факта, че има "безопасен балон" между двете страни, туристите все пак ще трябва да се подлагат на 14-дневна карантина.

Кои са най-големите притеснения? Австралия и Нова Зеландия дължат успеха си на строгите и бързи мерки, които бяха предприети. Тяхното отпускане обаче носи риск от втора вълна на заразата, каквото се наблюдава в Южна Корея и Китай.

Гърция

Благодарение на бързите си мерки, Гърция избегна ужасяващият сценарий с рязкото разпространение на болестта, който се разигра в близката Италия. В страната има 2663 заразени и 147 починали.

Кога ще се задейства туризма? През последните дни Гърция постепенно разхлабва мерките си, като на 18-ти май ще бъдат обявени следващите стъпки, които страната ще предприеме. Ресторантите и хотелите отварят на 1 юни за вътрешен туризъм, а за външен - от 1 юли. Събитията в страната, като футболни мачове и концерти, ще останат забранени. През май и юни съседката ни ще опита да започне "завръщането на новото нормално чрез постоянен мониторинг", а през юли - "да поддържа новото нормално" докато всички са нащрек  и се приготвят за втора вълна през есента.

Кои са най-големите притеснения? Балансирането на нуждата от туризъм с безопасността със сигурност ще е трудна. Гърция тъкмо се възстанови от продължителната криза, когато понесе удара от COVID-19. Страната до голяма степен разчита на туризма си, тъй като той дава работа на 20% от гърците и води 34 млн. души в страната всяка година.

Исландия

Благодарение на масовото тестване, Исландия се справя страхотно в борбата с COVID-19. Страната регистрира едва 1800 заболели, 10 смъртни случая и нула нови заразени от 6 май. Икономиката на Исландия също зависи силно от туризма. За това страната няма търпение да посрещне първите си гости.

Кога ще се задейства туризма? Това все още не е ясно. До 15 май е в сила забраната за граждани на други държави да влизат на територията на Исландия. Все още правителството не е обявило какво ще прави след тази дата и как ще започне да отваря икономиката си.

Кои са най-големите притеснения? Исландия все още няма план. Правителството все още обсъжда как успешно да отвори границите си, като обмисля зелен коридор само за държави, които успешно са се справили с борбата срещу коронавируса.

Мексико

Близо 50 млн. души са посетили Мексико през 2018 година, но кризата, предизвикана от COVID-19 хвърли в смут страната. Болниците бързо се препълниха, а "новото нормално" изглежда безкрайно далеч.

Кога ще се задейства туризма? Все още не е ясно как страната ще действа от тук нататък, но много бизнеси, и най-вече ресторанти и хотели, се надяват, да могат да отворят врати от 1 юни. Властите в страната са оптимистично настроени - те се надяват да могат да премахнат част от ограниченията до 17 май и да отворят напълно икономиката на Мексико до 1 юни. Но как ще стане това - все още няма план, който да покаже. Министерството на здравеопазването е разпространило протоколи, които да указват на собствениците на ресторанти и хотели как да дезинфекцират помещенията си, след като им бъде позволено да отворят.

Кои са най-големите притеснения? Най-големият въпрос обаче е, как тези протоколи ще бъдат прилагани и дали ще дадат резултат, тъй като много бизнеси не са наясно, какви мерки ще могат да вземат.

Франция

Една от най-засегнатите държави от коронавируса в Европа бе Франция. В следващите няколко дни пътуването между различни градове в страната ще бъде много по-свободно, но за завръщането на международните туристи ще бъде нужно много време.

Кога ще се задейства туризма? План за това как ще се развива туристическият сектор от тук нататък, трябва да бъде изготвен до края на месеца. Но той най-вероятно няма да обхваща близките месеци, тъй като извънредното положение във Франция бе удължено до 24 юли, което означава, че всички, които не са граждани на страната, ще се подлагат на 14-дневна карантина. Границите на Франция за държави извън Европейския съюз остават затворени.

Кои са най-големите притеснения? Предизвикателство пред Франция се оказва това, да избегне събирането на големи групи от хора на едно място. За това в страната бяха отпуснати 20 милиона евро, за да се окуражи карането на колело. Близо 30 улици, които се използваха за предвижване на коли, ще се превърнат във велоалеи, за да може хората да се качат на колелата и да слязат от автобусите и метрото.

Сингапур

Кога ще се задейства туризма? Първоначално Сингапур се справяше добре с COVID-19 преди няколко огнища на заразата във фабрики да увеличат броя на заразените до 20 хиляди души. Това е най-големият брой инфектирани от страните в Югоизточна Азия. Но масовото тестване доведе до нисък процент на смъртност - едва 10 души са починали от коронавируса в Сингапур.

Ограниченията в Сингапур ще са сила до 1 юни. Не е ясно какво ще се случи след това, но страната работи по сертификат SG Clean, който ще установи правилата, по които трябва да се водят хотелите, ресторантите и баровете, за да могат да отворят врати. Властите също така насърчават бизнесите да се включат в системата SafeEntry, която ще проследява служители и посетители, влизащи и излизащи от заведенията. Това ще даде възможност да по-лесно проследяване на вируса. В Сингапур също така се тестват роботи, които да напомнят за социалното дистанциране.

Кои са най-големите притеснения? Успехът на Сингапур зависи от координираните действия, спазването на протоколите и проследяването на заразата. Но властите са наясно, че туризма представлява огромен риск, тъй като става дума за голям трафик на хора и общуване между тях. 

Италия

Кога ще се задейства туризма? Много малко страни по света бяха ударени от COVID-19 по-лошо отколкото Италия. Страната бавно започва да вдига ограничителните мерки, а властите настояват, че туризмът ще трябва да се възстанови още тази година.

Ако заразата продължи да се забавя, баровете и ресторантите ще бъдат отворени от 1 юни. Но въпреки че властите настояват за това туристите да се върнат в Италия, план как да се случи това все още няма. В страната най-вероятно ще продължат да важат правилата за социално дистанциране и носенето на маски.

Кои са най-големите притеснения? Проблемът на Италия е подобен на този в Гърция. Страната бе в криза още преди COVID-19, а сега трябва да балансира нуждата от туризъм с осигуряването на безопасност както за местните жители, така и за туристите. В сравнение с 2019 година Италия вече е изгубила 20 милиарда евро.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.