Чаша бира срещу стреса

Жените могат да пият 330 мл бира на ден, а мъжете - 500 мл, без риск от негативни ефекти

по статията работи: Кремена Бедерева | 25.07.2011 | 07:31

Консумацията на бира в умерени количества намалява нивото на стреса, коментираха за БТА експерти.

Жените могат да пият 330 мл бира на ден, а мъжете - 500 мл, без риск от негативни ефекти, препоръчва проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по диететика.

Бирата е нискоалкохолна и за разлика от другите алкохолни напитки има и хранителна стойност. Напитката не е носител само на празни калории, каквито са концентратите.

В нея има 4% въглехидрати, както и белтъци и разтворими аминокиселини. Бирата съдържа и витамини от група В - В1, В2, В6 и др. Добрият минерален състав - калий, магнезий, но по-малко калций, я прави много подходяща при бъбречна болест заради диуретичното й действие.

Напитката е много богата и на антиоксиданти от групата на полифенолите флаваноиди, които намаляват риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Консумацията на бира в умерени количества намалява и нивото на стреса.

Микрофибрите от състава на бирата действат като леко дразнение на стомашно-чревния тракт и активират моториката на червата. По тези причини тя е много "дискутирана" напитка и откакто съществува, от времето на Аристотел, се спори колко е полезна или вредна.

По думите на проф. Байкова в някои западноевропейски страни бирата се приема като натурален антидепресант и е разрешена в малки количества за дневна употреба.

Смята се, че пиещите бира имат позитивен характер и добро настроение, но само ако напитката е в малки количества, предупреждава специалистката.

Свръхупотребата може да доведе до "бирено сърце" - организмът се стреми да се справи с голямото количество течности и сърдечният мускул може да се разшири.

Фитоестрогените, които съдържа пивото (женски хормони на растителна основа) могат да видоизменят структурата на тялото на мъжете и те да добият по-женствени форми, предупреждава още специалистът.

Спорната тема за "биреното коремче" все още няма ясен отговор - дали се пълнее от нея или от мезетата, които съпровождат пиенето й.

Пяната на бирата пък предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, което води до увеличаване на апетита. Пяната обаче се влага в козметичните кремове, защото изглажда бръчките. В някои европейски държави дори вече има СПА центрове, в които се работи с бира за постигане на подмладяващ ефект.

Недопустимо и безотговорно е пиенето на бира по време на кърмене - не е вярно, че тази напитка увеличава или стимулира кърмата, според проф. Байкова.

Има други течности, които са достатъчни за увеличаването на количеството на майчината кърма. Алкохолът преминава в кърмата и в плацентата, преодолява бариерата на централната нервна система, която при бебетата е силно уязвима, и може да доведе до летален изход, предупреждава специалистът.

Проф. Йовчо Кабзев, съавтор на най-новия учебник по технология на пивото, коментира за БТА, че бирата се прави по много сложен начин и отнема време - производството на пивото е едновременно био-химично, физико-химично и микробиологично.

Той твърди, че няма съществена разлика във вкуса на класически приготвеното пиво сега и преди сто години, но на съвременното пиво качеството е по-добро. Бирата в наши дни се получава за 25 дни, а преди сто години се е получавала за сто дни, уточни специалистът.

Престояването на бирата в пластмасови опаковки обаче променя вкуса на пивото. Изключително кратко време може да престои бирата и в отворена опаковка и да запази качествата си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 d.krumova _ 26.07.2011 | 14:03
Статията е жестока. Поднася наистина свежа и интересна информация, която поне за мен е нова в по-голямата си част. Одобрявам бирата поднесена с охладено стъклено шише след вечеря. Това е гарант за сладки сънища, добро настроение и редовното изпразване на стомаха. Лошото е, че води до пристрастяване и вместо по препоръчания половин литър на ден, се изпива в пъти повече.
2 V D 25.07.2011 | 17:15
Бирата е много приятно питие и не бих я сменила с никакъв друг алкохол. Напълно съм съгласна със статията, тя ни помага, когато сме стресирани. Много ми е приятно вечер след работа да отидем с колегите да изпием по бира преди да се приберем, за жалост обаче се случва много рядко, а ми се иска да не е така. От работния ден обаче не остана много, така че скоро ще се освободим от стреса! Наздраве на всички!
1 Живка Илиева 25.07.2011 | 09:35
Бирата освен много полезно е и изключително приятно удоволствие, особено през лятото! Фактът, че се пие в компания със сигурност е част от антидепресантните и свойства. Наскоро четох някаква статия, че в страните с по-сериозна бирена култура /като Белгия/ в миналото се е произвеждала бира за деца, бременни, кърмачки, която е била с по-ниско алкохолно съдържание, но пък е съдържала пълния комплекс от полезни вещества.

ТВ програма

Кино

  • 00:45 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:15 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 01:30 Тройни неприятности игрален филм /п/
  • 02:55 Моят плейлист /п/
  • 03:50 Чешити /п/
  • 04:10 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Игра на нерви" - екшън,...
  • 02:20 "Древно инженерство" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Неразказано в историята:...
  • 07:00 Специално студио за 3 март
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 02:00 "Влюбване в Манхатън" - с уч. на...
  • 04:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 05:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Празник с Николина Чакърдъкова" -...
  • 14:00 "Разходка в небето" (премиера) - с...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.