Тази новина наистина може да шокира всички чревоугодници. И не само. Това са някои от най-любимите ни храни, които са застрашени от изчезване.
Как ще се почувствате, ако разберете, че няма да хапнете повече шоколад (или това ще се случва много рядко) и няма да може да изпиете чаша червено вино в студените зимни дни.
Почти не минава ден, в който медии, политици, екоактивисти, учени, и общественици да не ни напомнят, че се държим безотговорно, защото изтощаваме природните ресурси на планетата до крайност и разрушаваме околната среда. Оказва се обаче, че освен петрола, прясната вода и въглищата, човечеството бързо изчерпва не дотам ценни, но желани от мнозина ресурси, които правят дните ни по-приятни.
1. Шоколадът
Голяма част от необходимото за направата на шоколад какао идва от Западна Африка – и по-специално от страни, в които съществува експлоатация на детски труд, трафик на хора или роби, много от които работят в какаовите плантации.
Дори с използването на робски труд обаче производството на какао е нерентабилно за мнозина от западноафриканските фермери. Растенията трябва да се гледат пет години преди да започнат дават плод, а събирането на какаовите семена е тежка и времеемка работа, вършена в страшни горещини. Цялата печалба от един ден работа на един работник излиза за фермера нищожните осем цента. Затова не е чудно, че през следващите 20 години шоколадът може да се превърне в лукс, достъпен само за богатите.
Вижте останалите храни и напитки, които са пред изчезване в Econ.bg.