Националният институт по храненето на Дания установи, че обикновените продукти, които присъстват в менюто ни, са източник на опасни съединения.
Учените са измерили съдържанието на редица вещества в хранителните продукти в периода 2004-2011 година, съобщи Newsru.
Оказало се, че в сравнение с 2003 година е намаляло количеството на попадналите в организма вещества като неорганичен арсен, акриламид, олово и кадмий, както и на полихлорирани бифенили и диоксини. Въпреки това съдържанието им в храните все още е много високо и е над нормата.
А поглъщането на акриламид дори в умерена концентрация е опасно за здравето. Възможно е да се развие рак.
Съединението се образува, когато се вари или пече продукт, който е богат на въглехидрати. Главното изискване е температурата на обработката да не е висока.
Средностатистическият датчанин на ден поглъща по 16 микрограма акриламид. Но и това количество е опасно.
Специалистите съветват при термична обработка температурата да не надхвърля 175 градуса. Те информират още, че 36% от опасното съединение акриламид идват от картофите, 30% - от кафето, 13% - от хляба (данните са за възрастни хора), уточнява БТА.
При децата 43% са от картофите, 20% от чипса и шоколада, 16% от хляба. От гледна точка на здравето са опасни също и някои ястия с ориз. При продължителната му консумация може да се развие рак, тъй като съдържа и неорганичен арсен.