В Мароко добиват сол по традиционна 200-годишна технология

Единствената модернизация е помпа, която докарва морска вода за промиване на лугата

по статията работи: iNews.bg | 06.05.2011 | 15:23
Повече за:

В полите на планината Риф, в североизточната част на Мароко, има едно малко село, наречено Зерадун. Там жените добиват сол по стара технология, която не е променяна от 200 години, разказват от Slow Food.

Традицията, оцеляла през вековете, предвижда употребата на малки басейни, в които след прилива се задържа морска вода. Липсва каквато и да било механизация и не се добавят химически вещества. Съоръженията дават поминък на малко семейства.

Техниката е колкото проста, толкова и ефективна, коментират от Slow Food. Но отнема доста време – морската вода трябва да се изпари. Лугата се събират в специални съдове, промива се отново с морска вода и се суши отново, за да бъде получена качествена сол. Единствената модернизация е помпата, която довежда морска вода за промиване на лугата. Преди 200 години хората са носели водата на ръка.

Днес с помощта на добавени етерични масла хората произвеждат и различни козметични продукти като соли за баня.

Според експертите обаче това традиционно производство само помага за изхранването на населението, но и защитава крехката екосистема на Африка.

Производството на сол трае около 3-4 месеца годишно. Стартира в средата на май и продължава докато на небето има силно слънце.

Освен това добитата сол е с много високо качество и вкус. В същото време силната конкуренция на по-модерното производство ограничава силно възможността на тези стари производители да продават своята сол.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 09.05.2011 | 16:07
Радващо е, че все още има такива производства, които не само са изключително щадящи за природата, но и носят поминък на хората и развитие за съответния регион, неслучайно още я наричат „бялото злато“. А колкото до морската сол – за предпочитане е, вярно че създава една такава трудност – трябва да се мели или счуква, но пък се свиква. :)))
1 Мариана . 09.05.2011 | 16:00
Подобни малки производители наистина нямат шанс да преборят конкуренцията на крупните промишлени такива за сега, но за сметка но тава хората, които предпочитат fair trade стоки, стават все повече. Да не говорим, че морската сол и то добита по такъв екологично чист начин е с доста по-добри хранителни свойства /съдържа много минерали/, отколкото добре познатата ни рафинирана бяла сол.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • 15:30 Снежен свят тв филм /20 епизод/
  • 16:00 Всичко за сина ми тв филм /1...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Романтично кафене" -...
  • 14:20 "Завръщането на героя" -...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Скатавки" - екшън, комедия (САЩ,...
  • 22:00 "Откуп" - екшън, криминален, трилър...
  • Сега "Матилда" - с уч. на Мара Уилсън,...
  • 15:00 "Шаферът" - с уч. на Патрик Демпси,...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Карибски пирати: Проклятието на...
  • 22:50 "Мисията невъзможна: Разпад" - с...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.