Суши по италиански

Майстори-готвачи коментират, че суровата риба не е само специалитет на японската кухня

по статията работи: iNews.bg | 02.06.2011 | 15:49
Повече за:

Суровата риба, традиционен специалитет в японската кухня, набира популярност навсякъде по света. Модата не подмина и италианските готвачи, отбелязват от екологичното движение Slow Food.

Суши по италиански обаче включва употребата на зехтин, много местни подправки и "Кампари". Ястието се сервира с кубчета пъпеш, добавят се лимонов сок и бяло вино.

Малки парченца сурова риба в ястията са по-скоро италианска, а не японска традиция, защитават идеята си майстори готвачи. "Това е традиционната храна за крайбрежните региони на страната", допълват те.

За приготвянето на суши е много важно рибата да е прясна и се използва само уловът за деня.

Разбира се, италианските готвачи не подминаха и проблема със безопасността на суровата храна – морските риби често са преносители на ларви на паразити. Липсата на термична обработка може да се окаже опасна за хората.

Единственият начин яденето на суши да е безопасно е рибата да бъде замразена и извадена от фризера непосредствено преди консумацията.

И накрая – не гответе суши сами у дома си, а оставете това в ръцете на професионалистите, препоръчаха още италианските готвачи, чиито специалитет е приготвянето на сурова риба.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Стамена Георгиева Георгиева 02.06.2011 | 18:26
Може и да е специалитет, но такова нещо не бих опитала, още повече че няма гаранция, че рибата не е заразена. Няма начин да си причиня подобно нещо!
5 V D 02.06.2011 | 18:26
Суши е традиционно японско ястие от варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, без да съдържа риба. Парчетата сурова риба се наричат сашими и въпреки, че звучи близко няма почти нищо общо със сушито.
4 d.krumova _ 02.06.2011 | 16:20
Това е много специфично ястие и не на всеки допада. Приготвянето му е голяма играчка, но който е мераклия да опита „Sushi all'italiana“, трябва да си набави цял списък с продукти като: ориз, оризов оцет, цвекло или спанак, авокадо, майонеза, васаби, препечени сусамови семки, соев сос и не на последно място, самата риба (сьомга, риба тон, скумрия и др.). Отказахте ли се? Май е по-добре в ресторанта да ни го сготвят...
3 Свежка . 02.06.2011 | 16:09
Веднъж само съм опитвала от известната сурова риба, при това подбрана от истинска японка, и хич не останах очарована. Явно е въпрос на навик и традиция. Оризът ми допадна повече, но сосът от васаби също не ми понесе:)))
2 Силвия Димитрова 02.06.2011 | 16:04
Италианци винаги са имали афинитет към рибните специалитети. Не случайно са една от най-елегантните нации в цял свят. Но доскоро медиите на ботуша усилено алармираха за качеството на рибата, която се купува масово за приготвянето на суши. Консумацията на сурово месо заплашва с различни видове паразити. Затова там са приели да не продават рибата сурова, а замръзнала. Тя трябва да престои поне 24 часа в хладилните камери. Това, уж, щяло да убие евентуалните паразити.
1 Илиян Илиев 02.06.2011 | 15:59
А и внесена риба от Япония си е риск за здравето както и да го погледнеш.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • 15:30 Камъкът на страха документален филм...
  • 16:00 Тревожност тв филм /1 епизод/п/
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:20 1010 години от смъртта на...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Перфектна хармония" -...
  • 14:20 "Котки и кучета 3: Лапи,...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Бойни старчета" - комедия, спортен...
  • Сега "Дърти хлапета 2" - с уч. на Адам...
  • 14:30 "Въпрос на време" - с уч. на Рейчъл...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 21:00 "Джуманджи: Следващо ниво" - с уч....
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.