Готвената храна срещу суровата - коя да изберем?

Изследователи твърдят, че добре сготвената храна осигурява повече енергия, отколкото от полусуровата пържола

по статията работи: Кремена Бедерева | 05.12.2011 | 15:20

Обичате ли пържола алангле или пък предпочитате добре препечена? Ново проучване твърди, че хората са биологично адаптирани да не предпочитат полусурово приготвеното месо, пред добре препеченото.

Изследователите са открили, че месото осигурява повече енергия, когато е добре сготвено, като според тях готвенето изигра ключова роля в човешката еволюция.

Водещият автор на проучването Рейчъл Кармоди, доктор по човешката еволюционна биология в Харвардския университет, заедно с екип от изследователи сравняват как различните вариант за приготвяне на храна може да се отрази на енергийната й стойност.

За опита на експеримента те използвали мишки и открили, че енергията, която гризачите приемат е по-голяма, когато храната им е добре сготвена, отколкото, когато консумират полусурова такава, пише Theglobeandmail.

Изследователите хранели на отделни групи мишки с органични картофи или с органично постно говеждо месо, приготвени по различни начини, над 40 дни. Те проследили промените в телесната маса на животните, за да определят енергия, която приемат и промените в теглото им по време на режима.

Според хипотезата на изследователите промените в структурата на протеините при готвене може да позволи повече абсорбиране и усвояване от потребителя й. Освен това, готвенето прави мускулните влакна по-лесно за смилане, като увеличава площта на месо, което се обработва от стомашните киселини и ензими. Готвената храна също така може да убие патогените, като Е. коли и салмонела.

Техните открития подкрепят идеята, че традиционното броене на калории може би е неточна мярка на енергийното съдържание на храната. Това също така обяснява защо диетите със сурови храни обикновено водят до загуба на тегло.

Въпреки това, тези диети не са без риск, смятат изследователите. Според тях предишните проучвания твърдят, че суровоядците имат високи темпове на хроничен недостиг на енергия и при тях се наблюдава намаляване на фертилитета.

"Това откритие подсказва, че при хората, калориите, които са набавят чрез сготвената храна, са не само по-добър вариант, но и необходими за нормалната биологична функция," се казва в изследване, публикувано в the Proceedings of the National Academy of Sciences.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Свежка . 13.12.2011 | 12:39
Странно проучване – човекът е също част от животинската фауна, а в природата всички животни се хранят със сурово месо, а не с добре мариновано и опечено на скара. По тази логика всички животни страдат от хроничен недостиг на енергия. Сготвеното месо може и да е по-калорично, но в никакъв случай не е по-питателно, а полезните му съставки отиват на вятъра при термичната обработка.
5 V D 05.12.2011 | 18:16
Ако ядем сурова храна, без изобщо да е преминала през термична обработка, рискуваме най-малкото да се разболеем и натровим. Всякакви бактерии например, каквито се намират и обичат да се въдят в месото умират по този начин. Каквито и хора да ви говорят за ползите от суровата храна, не им вярвайте, защото са пълни глупости. Гответе и се хранете здравословно и няма начин да не сте здрави! Доказано е!
4 Ани Г. 05.12.2011 | 16:53
Винаги съм предпочитала добре препечената пържола, а не полусуровата. Да не говорим, че като цяло не съм много по месото, просто на моменти дори ми се гади от него..но когато все пак се стигне до него, винаги добре препечено. Не знам кое е полезно и кое не, но все пак организма си знае най-добре и подсказва най-добре, кое как да се хапва.
3 Borislav Bonev 05.12.2011 | 16:29
По-скоро за мен стои въпросът - дали да е печена, или да е на тиган. Печената е по-здравословна, но се приготвя по бавно - там комбинациите не са много. Тази на тиган, която е със съвсем малко олио е много по-вкусна, може да се комбинира с много повече продукти, но от нея ме боли корем!
2 Мариана . 05.12.2011 | 16:15
Най-разумният вариант е да изберем и двете в съотношение 50/50 или с превес на суровата храна, тъй като ако в менюто ни преобладава готвената храна, започват да липсват ценни вещества. Поне половината от нашата храна трябва да е сурова. Иначе действително готвената храна е по-калорична, не случайно някои диетолози я наричат още концентрирана храна.
1 Георги Петров 05.12.2011 | 15:31
По-добре да е хубаво сготвено месото, защото по този начин се премахват всякакви зарази и тении, които могат да попаднат в човешкия организъм и да предизвикат сериозни усложнения.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Беленският мост на Колю Фичето -...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.21 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.