За най-мръсното място в хладилника...

Изследователи откриха къде има най-много бактерии в хладилника ни

по статията работи: iNews.bg | 26.10.2011 | 12:02

Запитвали ли сте кое е най-мръсното място в хладилника ви? Изследователи дават отговор на този въпрос - те предупреждават, че това е именно чекмеджето за салати. То може да съдържа 750 пъти повече бактерии, от което и да е друго място в хладилника.

Според учените в тази част на хладилника се намират най-много от "потенциалните убийци" като E. coli, салмонела и листерия, пише в. Daily mail.

Тестове на проби от чекмеджета за съхранение на салати и плодове от 30 хладилника за домашно ползване, показали, че средно на единица на квадратен сантиметър се съдържат 7 850 активни бактерии, образуващи колонии (cfu/cm2). Някои хладилници дори имали много повече бактерии - 129 000 cfu/cm2.

Според стандартите, препоръчани от Европейската комисия (ЕК) за чистота и приготвяне на храна, повърхността за съхранение на различни продукти трябва е 00-10 cfu/cm2.

"Общата цел на хладилника е да съхрани храната свежа и чиста и да намали шансовете на бактериите и плесените да растат, така че тенденцията за високо съдържание на бактерии в чекмеджетата за съхранение на храна в хладилниците е тревожна", смята Пол МакДоналд, изследовател от Стафордшир.

"Работата на хладилниците е особено важно в по-топлото време, когато високите температури оказват потенциална опасност за развитието на бактерии и тяхното размножаване", обяснява още експертът.

"Ниските температури на хладилниците потиска растежа на бактериите, но трябва и редовно почистване. Когато храната бъде поставена в хладилник, пълен с бактерии, плесените или бактериите са склонни да се размножават през определен период от време", предупреждава още МакДоналд.

Така че - ако хладилниците не се почистват редовно, колониите на микробите като E.coli могат да се натрупат.

МакДоналд съветва хладилника да се почиства редовно, като храната, която се поставя в него, също да бъде почистена преди това. Не е лошо да бъде почистено и чекмеджето на хладилника, в което се съхраняват салати или плодове и зеленчуци.

За по-сигурна защитата някои производители са изградили пластмасови части, за използване в хладилниците, за които е доказано, че убиват по-голямата част от бактериите, които се заселват върху дадена повърхност в рамките на 24 часа.

Производителите на уреди, използващи тази технология, използват въздушен филтър, вграден в някои от хладилници. Той е така проектиран, че минимизират различните миризми, както и евентуалното развитие на бактериите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Tatiana Nedeva 26.10.2011 | 22:39
значи по хасип система,трябва да затворят Всичке домашни хладилници.оопалянка,колкооо мноого бактерии,ужас
5 Златка Стоева 26.10.2011 | 17:24
Много ясно, че там където се слагат най-бързоразвалящите се продукти ще е най-мръсно. Въпрос на хигиенен навик е колко често ще се почиства.
4 Георги Петров 26.10.2011 | 12:39
Според мен най-мръсното място в хладилника е там, където се съхранява негодната храна, която започва да се разваля. От там плъзват бактериите, които се разпространяват навсякъде.
3 Ива Хинова 26.10.2011 | 12:31
Всички тези опасности и апокалиптични картинки могат да се избегнат, ако се спазват елементарни правила за подреждане и съхранение на храната в хладилника, както и периодичното му почистване.
2 евстатинюранк хайдерабад 26.10.2011 | 12:17
daje ako iskash seki den sha go chista hladilnika , sled vsqko otvarqne , chista 5 min i togava chak go zatvarqm, s gumeni rakavici shte boravq. Aman ot fenove na sterilniq svqt
1 Данчо Георгиев 26.10.2011 | 12:11
На мнение съм, че хладилникът трябва да се изпразва и изчиства с препарати поне веднъж месечно, особено пролетно и лятно време, когато има пресни зеленчуци, като салата например. Мога да се съглася с изследването в статията - логично е където има салати да има повече микроби и бактерии. При готвената храна - това е по-трудно, защото тя минава топлинна обработка.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 23:00 Мистър и Мисис Икономика 2024...
  • 00:00 Студио Х: Субура игрален филм...
  • 02:15 Рецепта за култура токшоу с Юрий...
  • 03:10 Олтарите на България
  • 03:30 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:00 Панорама с Бойко Василев /п/
  • 05:00 Иде нашенската музика /п/
  • Сега "Студено отмъщение" - екшън, трилър...
  • 00:40 "Смъртоносен удар" - екшън,...
  • 02:40 "Животът по действителен случай" -...
  • 04:30 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 05:25 "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "Норвегия - между фиордите и...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 "Смело сърце" - с уч. на Мел...
  • 02:40 "Сирано" - с уч. на Питър Динклидж,...
  • 05:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.