Невидимите храни

Всеки ден изяждаме съставки, за които и не подозираме, че се намират в храната ни

по статията работи: iNews.bg | 23.04.2011 | 11:28
Невидимите храни
inm.com

Всеки ден изяждаме невидими храни – съставки, които влизат в състава на храната като част от индустриализацията на производството. Сред тях например е царевицата, която вече е съставка на хляба, хамбургерите, маргарина или сладките.

Царевичното брашно или нишестето правят кюфтето по-голямо, хидрогенирани мазнини заместват маслото, а различни подсладители – захарта. В храната ни има още палмово масло и соя и то далеч не само в храните, от където реално произлизат тези съставки.

Всеки ден похапваме тези невидими храни, но реално не знаем много за тях. Slow Food ни разказва какъв е произходът на палмовото масло.

Родината на тази мазнина е Западна Африка. Маслодайните палми са били отглеждани в Гвинея-Бисау и Сиера Леоне още преди хиляди години. И днес в тези страни има общности, които смесват диворастящи и култивирани палми и добиват от тях гъсто оранжево масло, богато на каротин и витамин Е. В местната култура палмовото масло се използва в кулинарията и за някои религиозни ритуали.

Индустриалното производство прави добива на палмово масло евтин и достъпен. През последните десетилетия основен източник на палмово масло са Малайзия и Индонезия. Двете държави заедно произвеждат около 45 млн. тона годишно и контролират 90% от световното производство на палмово масло.

Заради експанзията в производството обаче милиони хектари гори в тези две държави са изсечени за да бъде направено място на палмовите насаждения. А според специалистите от Slow Food това, което консумираме днес няма нищо общо с гъстото и вкусно олио, с което са готвели риба и други ястия в Гвинея-Бисау.

Това е така, защото индустриалното производство рафинира, обезцветява и хидрогенира палмовото масло и така в ястията си получаваме наситена мазнина без мирис и вкус. И може да навреди на здравето ни.

От Slow Food допълват, че разработват програма за възраждане на производството на палмово масло, но по рецептата на майсторите от Западна Африка. Проектът получи подкрепата на Министерството на външните работи на Италия и Организацията за селско стопанство и изхранване към ООН.

Без усилия традиционните палмови масла, ястия с царевица и соя, които са вкусни и полезни за здравето на хората ще изчезнат, предупреждават още от екологичната организация.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Мариана . 26.04.2011 | 11:36
В повечето случаи царевицата и всичките и производни са ГМО, палмовото масло пък е преситено от мастни киселини – това са не само продукти, които ни носят празни калароии, но са и канцерогенни. Ядейки ги, ние вредим не само на себе си, но и на природата. Унищожават се хиляди дървета, за да се засеят на тяхно място палмови плантации, а ГМО семената са „отрова“ за почвата и то в дългосрочен план.
1 Силвия Димитрова 26.04.2011 | 09:49
Доколкото знам от въпросното масло се слага и в родните сирена, млека, маргарини, сухи супи, бисквитите др., заради ниската му цена. Използва се за пържене и за овкусяване на салати. Истинското палмово масло съдържа редица полезни елементи – бета каротин, вит. Е, Д, естествени антиоксиденти, не съдържа холестерол. За ментето, което добавят под същото име, обаче, не искам и да си помислям какво съдържа. Някъде четох, че редовната му консумация може да доведе до рак.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • Сега "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.