Обектът в Петрич, в който след консумиране на дюнери и хамбургери 8 деца получиха хранителни интоксикации, остава временно затворен. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В пробите от млечно майонезения сос, приготвян на място, както и в приготвеното птиче месо, се установи наличие на патогенни стафилококи. В суровината не се установиха стафилококи и салмонела.
Резултатите от изследването на работничката от павилиона за дюнери доказаха, че тя е носител на стафилококус ауреус.
След анализ на резултатите стана ясно, че се касае за вторично замърсяване на храната от персонала и лошата хигиена в обекта.
След направените до момента проверки Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград наложи и Акт за установяване на административно нарушение.
Констатираните нарушения са неправилно съхранение на храни от животински и неживотински произход, изискващи определен температурен режим на съхранение и лоша хигиена по време на работа.
iNews припомня, че в началото на месеца децата бяха приети в болница в Благоевград в увредено състояние, интоксикирани, с повръщане, но без температура и разстройство.
Пострадалите момчета от пети и шести клас са от старозагорското село Гълъбово, които са били на екскурзия в Петрич, където са консумирали въпросните дюнери.
По план е трябвало да преспят в благоевградски хотел, но са настанени в болницата след отравянето.