Пилешкото месо, продавано в супермаркетите или предлагано в заведенията, крие риск от инфекция на уринарния тракт за жените, предупреждават учените.
Проучването е направено от университета McGill в Канада. Пробите от пилешко месо са взимани от магазинната мрежа и ресторантите в Монреал в периода 2005-2007 година. Изследването е правено със сътрудничеството с канадската Агенция за публично здраве и университета в Гуелф.
Изследването на пилешкото месо е част от мащабно проучване на безопасността на храните в Канада, поръчано и финансирано от правителството.
Данните показват, че бактерията Escherichia coli, която се съдържа в пилешките продукти, се свързва с инфекциите на уринарния тракт. Консумацията на заразено месо не води веднага до развитие на инфекцията. Някои щамове на E.coli, като O157:H7 например, могат да живеят без проблем в червата на гостоприемника си. Тези бактерии обаче са опасни за жените, тъй като могат лесно да попаднат от ануса във вагината и да предизвикат уринарна инфекция.
Някои щамове се оказват устойчиви на лечението с антибиотици и инфекциите се повтарят непрекъснато. Бактериите обаче се унищожават при топлинна обработка. Затова учените препоръчват ястията с пилешко да се сервират добре приготвени, а в кухнята суровото месо да се държи далеч от другите продукти.