Ползите от спанака

Поради богатото съдържание на желязо, фолиева киселина, витамини К и С спанакът има свойството да повишава хемоглобина в кръвта

по статията работи: iNews.bg | 06.04.2023 | 12:45
Ползите от спанака
pixabay
Повече за:

За родина на спанака, който е любимото ястие на Катерина Медичи, се сочи Персия, а в кухнята на Европа се появява през Испания, внесен от арабите.

Богато е хранителното съдържание на този зеленолистен зеленчук. Съдържа въглехидрати и белтъчини, много минерали - калий, калций, магнезий, а от витамините преобладават В1, В2, С. Спанакът съдържа също и завидно количество йод, оксалова и фолиева киселина и каротин, а богатството му на желязо е ценен помощник при анемии, пише Gotvach.bg.

Ползите от консумация на спанак

Поради богатото съдържание на желязо, фолиева киселина, витамини К и С спанакът има свойството да повишава хемоглобина в кръвта. Пиенето на пресен сок от спанак е за предпочитане за по-бърз ефект при анемични състояния. Може да се приема в чист вид или да се смеси с пресен сок от моркови.

В спанака има малко калории и е подходящ за спазващите диети поради затлъстяване или атеросклероза. Използвайте тази пролетна бомба от витамини и минерали правилно, за да се радвате на добро настроение пролетта. А, да - не забравяйте, че спанакът е топ храна срещу пролетна умора.

Кога спанакът може да е опасен за консумация?

Каротинът (провитамин А), който се съдържа в спанака, помага на децата, които имат проблем с растежа, но трябва да се знае, че са нужни определени предпазни мерки при хранене на кърмачетата със спанак. При съхраняване на храна, приготвена от спанак 24-48 часа в топло помещение, под въздействието на бактерии нитратите се превръщат в нитрити.

Тези соли са отровни, защото, като се всмучат в кръвта, водят до образуване на метхемоглобин и с това изключват значителна част от червените кръвни клетки, еритроцитите, от процеса на дишане.

И поради това у децата 2-3 часа след употреба на преседяла храна със спанак, може да се появи посиняване, задух, повръщане, стомашно разстройство, шоколадово кафяв цвят на кръвта и в тежки случаи - колапс.

Ето защо трябва приготвените със спанак ястия да се съхраняват на студено място, а най-добре да се консумират само съвсем пресни такива.

Спанакът е противопоказен (да не се употребява) при чернодробни и бъбречни заболявания, подагра и заболявания, при които е вредна оксаловата киселина, която е в значително количество в спанака.

Правилна консумация на спанак

Когато се консумира правилно, спанакът е много ценна храна. Полезна е за диабетиците, ценна храна е за болните от туберкулоза, укрепва имунната система.

Има лек слабителен ефект и е полезен за хора, предразположени към констипация (запек). Успокоява болките при колики.

За да оползотворим витамините в спанака, за препоръчване е да се консумира пресен спанак на салати, а когато го варим, да използваме и водата, в която е врял, защото минералните му вещества преминават във водата.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 11:30 Опитай света... с Ханес
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:15 Иде нашенската музика
  • 14:15 Чешити
  • 14:30 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Случаят с коледния...
  • 14:15 "Страхотна коледна ваканция" -...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Коледното приключение на Бетовен"...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Купихме си зоопарк" - с уч. на Мат...
  • 15:00 "Огледалце, огледалце" - с уч. на...
  • 17:00 "Сам вкъщи 5: Коледен обир" - с уч....
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.