Учени предложиха модифицирана версия на средиземноморската диета за онези, които не могат да се откажат от месото. Описанието й е дадено в списание Nutrients.
В някои държави месото преобладава в храненето. Една от тях е Австралия. Според статистиката на глава от населението годишно се падат по 100 кг консумация на месо. А е знайно, че употребата му в големи количества, особено на червено месо, е вредно за организма.
За най-здравословна в света се смята средиземноморската диета. Тя помага да се поддържат здрави сърцето, кръвоносните съдове и мозъкът, което влияе благоприятно и на невропсихологичните и когнитивни функции.
Типичната средиземноморска диета включва зехтин, плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнест хляб, италианска паста и брашно (пълнозърнести), умерена употреба на риба, морски дарове и червено вина, както и съвсем малко количество червено месо и сладкиши.
Австралийските учени са модифицирали средиземноморската диета за месядците. Тя допуска допълнителна употреба на 250 гр. не мазно свинско месо седмично, разпределено в 2-3 порции.
Този вариант на средиземноморската диета е наречена Med-Pork.
Авторите й приложили диетата върху 35 доброволци с предразположеност към сърдечно-съдови заболявания на възраст от 45 до 80 години. Участниците в експеримента били разделени на две групи – едната се придържала към класическата средиземноморска диета, а другата провеждала модифицирания й вариант, включващ немазно свинско месо.
Изследването продължило 24 седмици. Първите и последните 8 седмици участниците спазвали съответните си диети, а през осемте седмици по средата на периода можели да хапват всичко, което пожелаят. Това било направено, за да се установи дали и какво влияние оказва диетата върху организма в сравнение с обичайното им хранене.
При това изследователите няколко пъти измервали когнитивните функции на участниците с помощта на Кеймбриджкия автоматизиран невро-психологичен тест, общото психологическо състояние - с помощта на известния тест SF-36, а настроението – с профила за състояние на настроението POMS.
Оказало се, че хората, спазващи средиземноморската диета с не тлъсто свинско, обработват по-бързо когнитивната информация, а също са в по-добро психологично и емоционално състояние в сравнение със спазващите хранителен режим с ниско или никакво съдържание на мазнини.
Учените се надяват, че разработеният от тях вариант на средиземноморската диета ще привлече интереса на много хора към здравословния начин на хранене.
Превод и редакция: iNews