"Проблемът на българския спорт е липса на стратегия във финансирането"

Георги Димитров - треньорът на Ваня Стамболова - говори за дълбочината на българския спорт и проблемите му

по статията работи: Даниел Любомиров | 24.08.2012 | 21:07

Личният треньор на Ваня Стамболова Георги Димитров даде обширно интервю за ТВ7, в което говори откровено за проблемите на българския спорт в тяхната дълбочина.

На няколко пъти той възропта срещу действия и изказвания на финансовия министър Симеон Дянков и посочи, че финансирането на спорта не е големият проблем. За Димитров е по-ключово разпределението на парите и по-точно липсата на стратегия при раздаването на държавни средства.

Според Димитров големите провали на България на последните две Олимпиади са част от тоталната липса на заинтересованост от страна на държавата към треньорите и условията, в които работят.

На практика в България треньори няма, има хора, които изпълняват треньорска дейност, става ясно от изказването на Димитров.

Той говори и за широкодискутирания въпрос със спортните бази и отговорно заяви, че за Ивет Лалова у нас има най-добрите условия за подготовка в света.

Димитров внесе повече яснота и около физическото състояние на Ваня Стамболова и лекарската грешка, на която е станала жертва в Лондон.

"Изказванията на отговорните хора са смешни и са неверни, защото крайните оценки, които се дадоха не от българския народ, но от представителите ни, са неправилни за представянето ни в Лондон. Акцентира се върху представянето ни на Олимпиадата, но не се акцентира върху нивото на спорта като цяло. Например, Гърция в Лондон беше по-зле, но като спортна нация е много по-напред.

Не може да се визира само финансирането и условията само на олимпийските ни спортисти - така се отклонява въпроса от главните проблеми. Много жалко звучи, вече втори олимпийски цикъл, се споменава, че треньорите са виновни за слабите ни резултати и ние сме щяли да внасяме треньори от чужбина.

А никой никъде не каза, че България от толкова много години няма треньори на държавен щат. Представете си, че сега махнем треньорите на олимпийците ни в Лондон - тогава няма да остане никой способен да работи да международно ниво. Та ние дори един турист за Рио няма да можем да подготвим. Реално същите хора от Лондон ще участват на следващата Олимпиада.

Това е защото спортист се създава за 3 до 5 години, но един треньор се създава за 20 години. Министър Дянков показа, че със спорт не може да се занимава и си няма понятие нито от спорт, нито от финанси, защото борави с цифрите като първокласник. Дянков не знае за какво ги дава, той не знае, защото сега се учудва, че има 106 федерации.

Не съм най-финансираният треньор на Олимпиадата. Аз единствен съм искал всички справки за държавни пари да се извадят. Това ни е първият опит за такова нещо. Но таблиците са некоректно направени, защото има много хора, които бяха в Лондон, но не бяха в таблиците - от обслужващия персонал, които са взимали пари, но не бяха включени. Има много пари, за които се заговори, които още не са дадени. Цифрите срещу треньорите са изработени като процент от парите за състезателите. Аз взимам от две състезателки, защото съм си извоювал правото, тъй като имам такива резултати, които го позволяват. Но Дянков не каза, че част от парите ще се върнат при него. Голяма част от парите за подготовка изобщо не са за подготовка, а за състезателна изява. Друга част пък е за екипировка, а за лагери е само 13 000 лева, а то точно това е подготовка, да не говорим за възстановяване, че са направо смешни - 5 400 лева.

А дори не се казва какво възстановяване - има физикално, има медикаментално, има масажи... много непрофесионално се говори за това възстановяване. Нашият спорт не е само салонен, като говорим, че в атлетиката има 30 вида спортове.

Вината си е в държавния орган, защото ние им пращаме финансов план с отлични отчети и програма на подготовката, обаче никой не се съобразява с тях, когато ни дават финансиране.

За август месец не ми е платено, аз за 2012-та трябва да взема 20 600 лева, но само 60% от тях са стигнали до мен. Но тези пари няма как да не се дадат, не става въпрос само за мен. На мен никой няма да смее да не ми плати, в този аспект няма такова нещо като "не ми дадоха парите". Всички отпуснати пари от държавата са стигнали до получателите, но не са разпределени правилно - това е проблемът. Някои комфортно се готвят с тези пари, а на други няма как да им стигнат.

България е държавата, която отделя най-малко за спорт. Може да дава много за олимпийци, но като цяло се дава най-малко - само 0.03% от бюджета. Държавата е виновна, че няма стратегия за насочване на тези пари. Ако аз дам 1 милиард евро на Дянков да стане олимпийски шампион, той ще стане ли олимпийски шампион? Не трябва да мерим коя държава колко дава, защото другите дават милиарди, за да има масов спорт, а при нас това не е така - Дянков не знае какво е олимпийски спорт, какво е масов спорт, какво е централизирана подготовка.

Българският спорт върви по инерция от 20 години - тя постепенно спада по всички показатели. Българските треньори 19 години работят без щатна заплата, аз самият нямам никакъв договор. Аз взимам тези стипендии, защото имам състезател медалист, но утре като го нямам, няма да имам никаква работа и заплата. В България няма треньори, има хора, които извършват треньорска дейност. Те се осигуряват на други места, те не получават нито един лев като треньори - това е стопроцентово за леката атлетика. В други федерации е незаконно да се трансформират парите от държавата в щатни позиции - но те са решили да си решат спортните проблеми и са най-силните федерации. За другите пък е оправдание да не спасяват спортовете си.

Защо всички от правителството не казват най-пазената тайна до момента - другите списъци с 18-те милиона, консумирани от групите, уж готвели деца за Рио де Жанейро.

4.5 милиона отидоха за олимпийците в Лондон - половината за персонал, който не знам какво е свършил, другата половина за спортистите. Останалите 18 от онези 23, обявени от Дянков, са преведени персонално на някакви групи за подготовка на деца, а това е чиста лъжа. Това са федерации, които са цели спортове, персонал, спортисти, хора - те взеха същите пари, а дори не стигнаха до Олимпиадата. В същото време плюят нас - тези, които бяхме в Лондон - ами тези, които не бяха там?... Не може да се критикува непрофесионално, не може да се каже "дадохме ти пари, а ти защо не взе медал". Трябва да се пита "на този, който му даде сто пъти повече пари, защо той изобщо не беше в Лондон?".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Поглед към бъдещето документална...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.