Ботев (Пд) удари Левски за първи път от 16 години

Мъри Стоилов взе сладък реванш срещу любимия си тим

по статията работи: Иво Вецев | 09.03.2013 | 16:57

Наско Сираков беше на стадион "Христо Ботев", но не успя да донесе късмет на Левски, след като любимия му тим загуби с 2:0 гостуването си на Ботев (Пловдив) в дербито на 2-ия кръг от пролетния дял на шампионата.

Бобан Гранчаров (28) и Иван Цветков (64) осигуриха головете за "канарчетата", а Станислав Ангелов получи червен картон в 60-та минута. Учудващото беше, че само той получи такъв, тъй като срещата беше изключително груба, но и двата отбора показаха добра игра въпреки честите прекъсвания. Това беше и първа победа за Ботев над Левски от 1997 година насам.

Трите точки позволиха на Ботев да се изравни на третата позиция с Литекс, като двата отбора имат по 32 точки, но ловчанлии играят по-късно днес с Локо (Пд). Победата този следобед пък е още по-специална за Мъри Стоилов, който си отмъсти на Тодор Батков за начина, по който бе махнат от "Герена" преди години.

Левски пък направи първа грешна стъпка в преследването на титлата, след като Лудогорец е с точка напред - 41, а и мач по-малко от "сините".

Мъри Стоилов беше заложил на любимото си 4-2-3-1, като единствен нападател беше Иван Цветков, който беше голмайстор на Левски през миналия сезон. Юношата на "сините" Огнянов започна заедно с Вейра и Неделев зад нападателя, а Галчев и Иршак оформиха дефанзивното дуо в халфовата линия. В защитата Гранчаров и Спрокел си партнираха в ценъра, докато по крилата действаха Христов и Енрике. На вратата застана Стеховяк.

Илиев също не изневери на стила си и заложи на най-доброто, с което разполага, като не направи нито една промяна в сравнение с двубоя срещу Черноморец. Атаката поведе Де Карвальо, а зад него застанаха Родригес, Рамос и Гаджев, докато Прохазка отново беше предпочетен за партньор на Ангелов в полузащитата. Пламен Илиев, Мюлдер, Везалов, Милиев и Пинто трябваше да запазят вратата на Левски от голове, а двамата бекове трябваше да бъдат активни и във фаза атака.

Преди срещата имаше проблем с влизането на "сините" фенове на стадиона, като Иво Тонев сподели, че отборът няма да излезе на терена, докато публиката не заеме своето място. В крайна сметка обаче срещата стартира навреме, а агитките на двата тима направиха страхотна хореография преди първия съдийски сигнал.

Още от първата минута двата отбора започнаха да си разменят опасни атаки, като най-добрата ситуация се откри пред Прохазка. Мюлдер направи страхотен рейд по дясното крило в 10-та минута и качи топката на главата на полузащитника, но той от 4 метра я прати над вратата. 6 минути по-късно пред Вандер се откриха две отлични положения, но на два пъти Пламен Илиев успя да се намеси и запази равенството в резултата.

Роман Прохазка можеше да открие в 21-та минута, но ударът му от 22 метра профуча на сантиметри от страничната греда. След него Родригес и Гаджев опитаха хубави удари, а Левски създаваше представа, че доминира в срещата.

Гранчаров беше изпуснат в 27-та минута, но с глава от 5 метра прати топката в аут. Само минута по-късно при корнер той отново беше оставен непокрит, но този път не сбърка след центрирането на Цветков - 1:0 за домакините и феновете избухнаха в неистова радост.

Последваха обаче грозни сцени, като феновете на Левски успяха да счупят предпазната ограда, а между двете агитки летяха бомбички, димки и всякакви предмети. Наложи се и намесата на полицията, а фен на Ботев бе изведен извън стадиона.

"Сините" видимо се изнервиха от гола, а срещата често беше накъсвана от много нарушения най-вече на футболистите на Ботев и Галчев, но учудващо бившият играч на ЦСКА не получи жълт картон. Декорирани обаче бяха Иршак, Грънчаров, Енрике и Пинто, а Тодоров спести втори жълт за португалеца. До края на полувремето пък не се случи нищо по-интересно и Ботев запази аванса си от 1 гол в срещата, а Неделев в самия край пропусна да го увеличи.

На полувремето стана ясно, че има няколко ранени фенове на двата тима, но медицинските екипи са се намесили бързо и състоянието на пострадалите е добро.

Ромен Ели смени Пинто, след като португалеца беше на ръба на изгонването. Левски пък се опита да играе по крилата, като разгръщаше бързи атаки, но те така и не завършваха с попадение. Станислав Ангелов и Гари Родригес имаха шанс да вкарат, но не успяха, а на отсрещната врата Борис Галчев тресна горната греда след пряк свободен удар.

В 60-та минута капитанът на Левски направи нарушение срещу Неделев на крилото, като съдията му показа доста спорен жълт картон, който се оказа негов втори - червен картон за Станислав Ангелов и "сините" останаха с човек по-малко.

"Канарчетата" се възползваха великолепно от създалата се ситуация, като три минути по-късно Неделев напредна по крилото и увлече трима в синьо. Това откри пространство на Цветков, който получи топката в наказателното поле и с мощен удар простреля Пламен Илиев, осигурявайки победата на своите - 2:0 и "Христо Ботев" ликуваше.

Останали с човек по-малко и с два гола пасив "сините" се опитаха да стигнат до гол, но играчите на Мъри Стоилов се бяха наредили чудесно, а контраатаките им вещаеха много проблеми за защитата на гостуващия тим. При една такава атака Иван Цветков можеше да се разпише, но Илиев успя да се намеси и изби в корнер.

До края на срещата Жоао Силва и Илия Йорданов се появиха на местата на яловите Гаджев и Рамос, а Ели пропусна отличен шанс в заключителните минути за почетен "син" гол.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 04:00 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п/
  • 05:10 Натисни F1 образователна поредица...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 07:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.