България не успя да спре устрема на Русия към европейска титла

"Лъвовете" спечелиха първия гейм, но не надигнаха глава повече в мача и отстъпиха пред победителя от Световната лига

по статията работи: Даниел Любомиров | 15.09.2011 | 19:30

България приключи участието си на Европейското първенство още на ¼ финалите, след като не успя да се противопостави на победителя в Световната лига Русия и загуби с 1:3. "Лъвовете" изнесоха силен първи гейм и поведоха след 25:22, но след това по никакъв начин не показаха, че са способни да отнемат инициативата от тима на Владимир Алекно – 19:25, 18:25 и 19:25 в полза на "сборная".

Така равносметката от края на шампионата на Стария континент ще бъде доста неприятна за възпитаниците на Радостин Стойчев, които сякаш сами си затвориха вратата към медалите с поражението на старта от Словакия с 2:3. Ефектът от последвалата наказателна акция срещу действащия шампион Полша бе заличен от абсурдния регламент на надпреварата, който облагодетелства загубилия в третия кръг от груповата фаза – в случая именно Полша.

В 21-ия си мач срещу Русия трикольорите ни не доказаха, че са си взели поука от последните мачове в Световната лига и се оставиха да бъдат въвлечени в темпото на противника, за да инкасират 15-та загуба. Поражението прекъсна надеждите на българските фенове, че ще видят титла от голямо първенство през тази година и оставиха мечтите си за Олимпиадата в Лондон догодина.

Отлична игра на "лъвовете" в ключовите моменти - 1:0 след 25:22

Първите две точки на българите дойдоха след грешки на руснаците на сервис, но при 3:2 в наша полза Матей Казийски не успя да се възползва от шанса да организираме повторна атака и попадна в капана на високата противникова блокада. Самият ас на Тренто се реваншира с мълниеносен сервис, който позволи на Тодор Алексиев да осъществи успешна контраатака за 5:3. За съжаление не съхранихме преднината си до първия интервал, но все пак се оттеглихме на заслужена почивка при 8:7.

Реферът от Холандия Франс Лодерос се намеси решително в полза на Русия при 8:8 и реши по недопустим начин да не отсъди блокаут на Алексиев, мислейки, че топката е отскочила от мрежата. Тази ситуация позволи на "сборная" да овладее инициативата в резултата, а при 11:10 в тяхна полза Владо Николов и Теодор Тодоров последователно направиха успешни блокади и върнаха предимството на "лъвовете". Казийски изпълни поредния си мощен сервис, а в разиграването на противника Михайлов отново не преодоля блока ни – 13:11 за българите. Благодарение на пределната концентрация в изявите на трикольорите, на втория интервал те продължаваха да водят с две точки – 16:14.

Българите накъсаха играта след поредната намеса на реферите в полза на Русия и изнервиха възпитаниците на Владимир Алекно. В резултат на това "лъвовете" поеха контрол над събитията и увеличиха аванса си на пет точки – 21:16 след ново отлично действие на Казийски, подпомогнат от страхотно спасяване на либерото Божилов.

За съжаление обаче провален опит за пайп на Алексиев и две поредни неуспешни атаки на Николов, позволиха на "сборная" да намали до 21:20. Все пак Андрей Жеков внесе свежест в разиграванията от нашата страна на полето и чрез него Тодоров се разписа са 23:21. Владо Николов затвори първия гейм с невероятно изпълнение на начален удар – ас за 25:22 и 1:0.

Позволихме на Русия да отвърне на удара - 1:1 (25:22, 19:25)

Вторият гейм започна равностойно и разиграванията се печелеха по равно от съперниците до 5:5, въпреки че българите пропуснаха няколко шанса да натрупат преднина. Алексиев сбърка в завършека на атаката при 6:6 и прати кълбото в аут, а Волков без проблеми завършваше акциите на тима си, когато ситуацията изискваше бърза реакция – 6:8 за първото техническо прекъсване.

Владо Николов започна да поема повече отговорности след интервала и на два пъти бе точен, но разликата в точките оставаше непроменена, а и "лъвовете" регистрираха три фаула на сервис до 10:12. Блокадата ни започна да разколебава един по един звездите на "сборная", а благодарение на две последователни забивки на Соколов изравнихме за 12:12. Силна поредица от атаки на Волков обаче отново наклони везните в полза на руснаците (12:15), а съдията Лодерос не пожела да отсъди очевадна "бъркана топка" на Гранкин, така че резултатът на интервала бе 14:16.

Отличната игра на руските центрове не даде шанс на трикольорите да заличат част от изоставането си, а при 16:20 и защитата на "сборная" изигра основна роля. Две поредни грешки при атаката на Соколов донесе нови позитиви за възпитаниците на Алекно 18:22 и геймът отиде към края си. В крайна сметка българите се примириха и загубиха частта с 19:25.

Апатия в българската половина на полето - 1:2 (25:22, 19:25, 18:25)

Лежерното настроение в българския лагер се отрази негативно на представянето на трикольорите в началото на третия гейм и набързо изостанахме с 2:5, като Русия започна да предприема по-малко рискове и да залага най-вече на техниката. Така поради липсата на съпротива от страна на "лъвовете" те се оттеглиха на първия интервал с пасив от четири точки.

Постепенно блокадата ни стана напълно неспособна да спре не само Хтей и Волков (както най-често бе досега), но и който и да завършваше атаките на "сборная". При 6:10 Радо Стойчев вкара в игра Методи Ананиев на мястото на Тодор Алексиев, а Владо Николов се бе върнал на полето. В изявите на възпитаниците на Алекно вече личеше самочувствие и въображение, докато за нас остана единствено формално скачане на мрежата – 7:14 и пълна апатия в българската половина. Точно такава бе преднината на Русия и на втория интервал, като спешно се изискваше промяна на настроението на българите, защото те изпускаха положението от контрола си.

Жеков съвсем не организираше акциите ни по начина, който ни донесе успех в първия гейм и често пренебрегваше най-добрия ни състезател – Казийски. Топките в центъра се вдигаха ниско, а на диагонала – леко встрани, като това затрудняваше завършването им. При 13:20 вече едва ли имаше човек в залата, който да смяташе, че "лъвовете" не са отписали гейма. Разликата бе прекалено голяма, а и трябваше да бъдат спестени сили за преследването на евентуален тайбрек. Иначе след 18:25 Русия поведе с 2:1.

Българите не си повярваха, че могат да обърнат мача и логично загубиха - 1:3 (22:25, 19:25, 18:25 и 19:25)

Стартът на четвъртата част подсказа, че желанието за битка у "лъвовете" се е завърнало и въпреки че руснаците обърнаха резултата от 4:6, за да си спечелят минимален аванс на първия интервал, вече не доминираха толкова категорично. Тревожна бе единствено липсата на концентрация на Жеков, който продължи да не преценява пасовете си, когато на блокада бяха високите Волков и Мусерски.

Казийски все още успяваше да намери пролука в отбраната на "сборная", но българите престанаха да използват сервиса си като оръжие. Посрещането на тима на Алекно и без това бе отлично, а и не бе поставяно под постоянно напрежение, което даваше шанс на Хтей и Михайлов да разгърнат потенциала си в нападение. При 11:14 Стойчев отново смени Николов с Цецо Соколов, но "лъвовете" отново позволиха на съперника да натрупа по-комфортен аванс, който се нуждаеше единствено от поддържане – 13:16.

За съжаление тенденцията топката трудно да пада в противниковото поле и доста по-лесно в нашето, се запази - "сборная" се приближи към мачбола при 16:19, като стана видно, че Казийски нямаше как сам да избегне поражението. Блокадата ни вече не бе никакво препятствие пред уверените руски нападатели, което индикира за неспособността ни да осъществим обрат. В крайна сметка след 19:25 мачът приключи в полза на Русия, която си проправи пътя към европейската титла - 1:3.

Състав на България: Андрей Жеков, Владимир Николов, Матей Казийски, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Владислав Иванов – либеро

Резерви: Георги Братоев, Цветан Соколов, Методи Ананиев, Тодор Скримов, Христо Цветанов

Треньор: Радостин Стойчев

Състав на Русия: Сергей Гранкин, Максим Михайлов, Александър Волков, Дмитрий Мусерски, Тарас Хтей, Денис Бирюков, Александър Соколов – либеро

Резерви: Дмитрий Илиних, Максим Жигалов, Николай Апаликов, Евгений Сивожелез, Александър Бутко

Треньор: Владимир Алекно


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Петър Стоянов 16.09.2011 | 10:43
Реално това, за която говореше Владо Николов в интервюто, което даде в деня на мача - че трябва да пречупим психически руснаците, за съжаление се случи с нашия отбор. Не може след такъв силен първи победен гейм, на играем толкова посредствено следващите три.
1 Данчо Георгиев 15.09.2011 | 19:33
Страхотни нашите момчета! Не мога да повярвам - взехме гейм на Русия и то с доста убедителна игра! Браво момчета, продължавайте в същия дух и не се отпускайте! Не позволявайте дори да ви вземат гейм! Дори либерото ми харесва днес!

ТВ програма

Кино

  • Сега Сорьонен тв филм /3 и 4 епизод/ (16)
  • 01:30 Малки истории /п/
  • 02:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 04:00 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Под прикритие" - сериал, с.5, еп.3
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:35 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • Сега "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Роко Скиавоне" (премиера) -...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 04:50 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.