Херо: Чудесата в Левски бяха дотук, време е за класа и нов нападател

Бургаският специалист призна, че помага на Мъри Стоилов, на когото му е адски трудно на Герена

по статията работи: iNews.bg | 01.06.2022 | 10:15
Повече за:

Бившият наставник на Левски - Димитър Димитров - сподели мнението си за ситуацията в "синия" клуб. Херо не скри нуждата на тима от класен нападател. 

"Никак не съм изненадан от спецификата и мащабите на лятната селекция в Левски, но за да се детайлизира процеса, трябва да се върне лентата назад. През зимният трансферен прозорец не бе привлечен така наречения голаджия и в момента явно се правят усилия в тази посока.

Проблемите на Левски в завършващата фаза не са тайна за никого. Не става въпрос само за липсата на изявен стрелец. В недостиг на време и пространство трябва да вземеш най-точното и бързото решение и там вече си личи класата на един футболист, а от там и на отбора. Да се реализират усилият на целия отбор, това е в крайна сметка целта. Последният пас и завършващия удар, ако тези два компонента куцат, язък за усилията на останалите. Разбирам Стоилов, че му е тежко и трудно, защото Левски наистина има проблеми.

Принципно може да се играе и без чиста деветка. Но за дълъг период от време, това не е препоръчително. Излизал съм без таран, но когато го е изисквала ситуацията. Срещу Хофенхайм в Разград при победата на Лудогорец с 2:1 бе такъв случай. Те играяха класическо 3-5-2 и аз сложих най-напред Марселиньо с указание да бъде максимално далеч от тяхната защита. И крилата ни Лукоки (Бог да го прости) и Вандерсон трябваше да са на тяхната защитна линия и след като нападателя ни се издърпа назад, тяхната тройка няма кого да затвори. Няколко пъти ги хванахме така. Играл съм и с широк фронт на 4-4-2, но идеята без нападател е трудна за реализиране.

Офанзивните играчи от 3-5-2 в 4-4-2 си иска натрупване и тактически тренировки. Не става на разбор и да го напишеш на дъската. Много занимания трябват и футболистите да знаят при едното и при другото какви са са им изходните позиции при различни ситуации. С тактически грамотни играчи е по-лесно, но пак се искат много повторения в тренировките.

Виждам, че името ми се намесва при информациите за евентуални нови попълнения в Левски. Истината е, че Станимир Стоилов като ми изброи няколко следени футболисти и аз понякога си казвам мнението. Него го заболяват очите от гледане на видеа. Познато ми е това, но е неизбежно. Иска се много гледане, много усет и нюх.

Безспорно привличането на Ивелин Попов за атаката е попадение. Той е комплексен футболист с опит рутина и високо за ниво България. Може да играе и деветка, както и зад нападателя, вляво и вдясно на фланговете, общо взето на на всички позиции в линията на атаката, че и по-назад. Предстои да разберем Стоилов къде ще го използва. С оглед потенциала, който има Левски и ако не се намери централен нападател, може да го използва и като такъв. Очаквам след първите силни мачове Попов да предизвика дискусия и да се върне в националния отбор и да се получи така, че в тима на Ясен Петров от шести номер нататък да са футболисти на Левски. Филип Кръстев вече не е за младежите. Като запалянко го казвам. Както са обиграни всички Левски и се пренесат като игра и идеи, това ще е от полза за националния отбор.

На "Герена" на този етап не могат да си позволят да ротират. Отсътствието на двама офанзивни футболисти, както беше в последния кръг с Лудогорец, не е желателно. Няма ширина към този момент.

Без Уелтън остротата и скоростта се губят, той имаше във визитката си и позицията централен нападател, но е видно, че не му е там силата и поради габаритите му. Била Бари, колкото и да съм деликатен, какво да кажа... Той може да изтича 3 мача един след друг, но накрая се гледа КПД-то. Стоилов просто няма други играчи на този пост. Бари тича, пресира, комбинира, но ако се намери по-добър вариант за неговата позиция, не го виждам в стартовия състав на друг пост, примерно като дясно или ляво крило. Външните халвове винаги трябва да могат да преодоляват съперник "ек на ек", при него това е трудно осъществимо, а това няма как да се учи тепърва в тренировъчен процес.

Не допускам Левски да вземе централен нападател от българското първенство. Клубовете не искат да дават играчи без пари или пък с опция за процент от евентуална продажба през Левски. А на "Герена" в сегашното си състояние, не са способни да купува когото и да било, пък и след това да дават добли заплати.

Остава варианта за деветка от чужбина. Трябва късмет, а преди това и поглед. Става въпрос за огромен труд и много контакти. При такива играчи има риск, а това важи и за клубове с милионни бюджени, които наблюдават скъпи играчи. Те също допускат греши, а примерите са много. На други постове да вземеш добър играч без пари, може да се мине между капките и някак незабелязано от акулите да вземеш приличен таран Но при централните нападатели вече е друго, там класни играчи не се изпускат. В Черноморец навремето взехме Шаешу, който стигна цена 8 милиона евро в Турция, други такива бяха Жужу, Боли, Платини. Но дори да имаш око и контакти и късмет, често самите футболисти не са съгласни да играят в България.

Така, че никак не съм учуден, че в края на изтеклия сезон Станимир Стоилов приземи както шефовете, така и цялата синя общественост. Публиката не може да очаква подвизи от Левски. Чудесата бяха до тук, защото за по-голямо ниво се идискват повечко класни изпълнители и Стоилов май искаше да каже точно това.

Парите не играят, но качеството струва пари. Ето, ако Бари ако беше вкарал на финала за купата онова положение в първото полувреме, морално сринатият отбор на ЦСКА отиваше на резултат. Не е сигурно, че по-скъп и класен нападател щеше да я вкара, но бе по-голяма бе вероятносттна. При червените има някаква утъпката пътека за футболисти на поста централен нападател, примерно Каранга беше класа за българското първенство", коментира Херо пред "Тема спорт".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Пленително пътуване игрален филм...
  • 00:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме...
  • 00:30 УЕФА ЕВРО 2024: Осминафинална среща...
  • 02:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 04:00 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п/
  • 05:10 Натисни F1 образователна поредица...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Под наблюдение" - сериал, с.3,...
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.5, еп.1
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • Сега Австрия - Турция - "UEFA EURO...
  • 23:55 "Футболфест" - студио за...
  • 00:00 "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
  • 01:00 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:50 "Новобранецът" - сериал, сезон 5 /п/
  • 02:40 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:00 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.