Юнайтед и Ливърпул не излъчиха победител в дербито

Димитър Бербатов остана извън групата на Юнайтед при равенството 1:1 на "Анфийлд"

по статията работи: Краси Киров | 15.10.2011 | 16:50  4 Виж всички снимки

Манчестър Юнайтед избегна четвърта поредна загуба в Премиършип във визитите си на "Анфийлд" и се добра до равенство 1:1 с Ливърпул в среща от 8-ия кръг.

Димитър Бербатов не попадна в групата на "червените дяволи" и дори не бе между резервите. Сър Алекс отново реши да не разчита на голмайстора си от миналия сезон, който отбеляза хеттрик срещу големия съперник Ливърпул миналия сезон.

Двубоят предложи повече страсти за зрителите в последните три минути, отколкото за цялото редовно време, като особено първата част бе мудна и безинтересна. След почивката домакините се активизираха леко, а възпитаниците на Сър Алекс Фъргюсън през цялото време не демонстрираха интерес към атаката.

Въпреки липсата на създадени положения, Ливърпул откри резултата в 68-ата минута. Чарли Адам се строполи пред наказателното поле на гостите след съприкосновение с Рио Фърдинанд и мърсисайдци дори пожелаха втори жълт картон за бранителя, който вече бе официално предупреден през първото полувреме. Повторенията затвърдиха впечатлението, че контакт между играчите нямаше, но въпреки това Джерард получи шанс да обстрелва Де Хеа.

Райън Гигс се отдели от съотборниците си в стената и именно в тази пролука капитанът на Ливърпул прати топката, която след това се оплете в мрежата на безпомощния Де Хеа - 1:0.

В 81-ата обаче с първия си удар в очертанията на вратата резервата Хавиер Ернандес имаше щастието да се окаже на правилната позиция, за да изравни резултата - 1:1. Груба грешка при нареждането на бранителите на мърсисайдци позволи на Даниел Уелбек да отклони топката към Чичарито, който почти от упор я прати в мрежата за 1:1.

Така независимо от постната продукция Юнайтед продължава да бъде лидер в класирането, но вече с 20 точки и само 1 аванс пред градските съперници Манчестър Сити, които имат мач по-малко. Ливърпул вече има 14 и се откъсва с две пред Тотнъм на петото място, но "червените" имат два изиграни двубоя в повече от "шпорите".

Любопитна бе схемата на състава на Юнайтед, в който единствено Даниел Уелбек бе изнесен в предни позиции, а Уейн Рууни този път бе оставен на пейката. В другата половина на терена пък се разчиташе единствено на техническите достойнства на Луис Суарес.

Първият четвърт час на двубоя преминаха в привидно ниско темпо, без двамата испански вратари да бъдат сериозно застрашени. Въпреки това и двата отбора демонстрираха припряност в организирането на играта и често бъркаха в пасовете помежду си. Бранителите на Юнайтед се бяха групирали достатъчно добре, за да не оставят празни пространства за евентуалните подавания към Луис Суарес. От своя страна "червените дяволи", играещи с резервния си син екип, застрашиха Пепе Рейна в 16-ата минута, когато центриране отляво на далечната греда завари непокрит Фил Джоунс, който обаче стреля с глава встрани от вратата.

С напредването на часовника интригата не се засили, независимо че Ливърпул привидно държеше повече кълбото и го разиграваше в по-големи интервали. Правеше впечатление стратегията на "червените" от "Анфийлд" да пращат често дълги топки към Суарес, за когото обаче нямаше пространство за действие. Консервативната тактика за домакин на Кени Далгиш обаче не стимулираше гостите от Манчестър да поемат инициативата, въпреки че пред тях се откриваха възможности за контраатаки.

В 35-ата минута най-после напрежението пред вратата на Де Хеа се усети по-сериозно, но заради рикошет, а не креативно решение в предни позиции - Чарли Адам направи пробив през центъра на защитата и преди да загуби равновесие стреля, кълбото се отклони от Рио Фърдинанд и попадна в Суарес. Уругвайският национал овладя топката и излезе на стрелкова позиция фронтално срещу Де Хеа, но стреля в тялото му.

Така първото полувреме бе буквално проспано от двата отбора и единственият шанс да бъде отбелязан гол зависеше от концентрацията на защитниците, които обаче не бяха провокирани да грешат по никакъв начин.

Началото на втората част съдържаше повече заряд, като главно домакините се опитваха да притискат Юнайтед в собствената му половина. Шампионите изобщо не се притесняваха да приемат играта дълбоко в своята част от терена и не индикираха, че постоянните сервирани високи смущават поведението им.

Като цяло продукцията на "червените дяволи" бе изключително постна, а в предни позиции креативните действия изобщо липсваха. Очевидно бе, че разчитайки единствено на Парк Джи-Сунг, гостите не можеха да се надяват по някакъв начин да изненадат противника си. Именно заради това в 69-ата минута Сър Алекс Фъргюсън реши да заложи на Рууни и Нани, но за целта трябваше да изчака изпълнението на пряк свободен удар на около 20 метра от вратата на Юнайтед.

В 68-ата Чарли Адам се строполи пред наказателното поле на гостите след съприкосновение с Рио Фърдинанд и мърсисайдци дори пожелаха втори жълт картон за бранителя, който вече бе официално предупреден през първото полувреме. Повторенията затвърдиха впечатлението, че контакт между играчите нямаше, но въпреки това Джерард получи шанс да обстрелва Де Хеа.

Райън Гигс се отдели от съотборниците си в стената и именно в тази пролука капитанът на Ливърпул прати топката, която след това се оплете в мрежата на безпомощния Де Хеа - 1:0.

В 75-ата минута на терена се появи и Хавиер Ернандес, с което шампионите вече заиграха с трима в атака, като Рууни се движеше в малко по-задни позиии. Въпреки това дори намек за ответна реакция от страна на Юнайтед липсваше напълно.

За привържениците на Ливърпул и за мениджъра им Кени Далглиш бе ясно, че по никакъв начин няма да достигнат до втори гол, ако не се стигне до ново щастливо стечение на обстоятелствата. Все пак, те натрупаха на привидно достатъчна преднина в резултата, с оглед на необяснимо пасивното поведение на "дяволите".

Напълно в тон със странния характер на двубоя обаче, неадекватно поведение на бранителите на Ливърпул при центриране от корнер на Нани позволи на Юнайтед да стигне до изравняване. Уелбек леко докосна топката с глава и продължи полета ѝ към Чичарито, който заедно с Гигс бе оставен непокрит в макия пенал. Мексиканецът с охота прати кълбото в мрежата пред погледите на изненаданите защитници - 1:1 в 82-ата минута.

Последва шанс за гол, изработен от Луис Суарес, който центрира в наказателното поле на гостите, но Де Хеа изби топката след удара на Дирк Каут. Това положение леко намекна на зрителите на "Анфийлд", че все пак наблюдават едно от най-отличителните дербита в европейския футбол.

До края на двубоя мърсисайдци можеха да се възползват от едно меле в наказателното поле на противника, но след серия неориентирани отигравания Мартин Шкъртел стреля високо над вратата. Така по особено дружелюбен начин двата кръвни врагове поделиха точките в 8-ия кръг.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Иван Цветков 17.10.2011 | 12:58
Мачът щеше да бъде друг ако МЮ беше го започнал със състава, с който го завърши. САФ е имал притеснения, че след играта на тима му в последните мачове тази среща можеше и да бъде загубена.
2 Данчо Георгиев 17.10.2011 | 11:43
Това е наказание за Алекс Фъргюсън, че не включи Бербатов дори в групата за мача при все, че той се е разписвал толкова резултатно срещу мърсисайдци. Преди поне беше в резервите и имаше шанс да излезе да поиграе, но не и в съботното дерби!
1 Илиян Илиев 17.10.2011 | 10:03
Идеята на Манчестър беше да не загубят този мач и цялото представяне на отбора показваше това. Направи ми впечатление, че след изравняването Ман. не тръгнаха да търсят победата, което ме озадачи. Мислех, че точно те ще направят тази стъпка, а не Ливърпул. За Юнайтед беше важно да не загуби този мач и го направиха.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.25 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.