"Заедно за здрави кости” е мотото на тазгодишния Световен ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва ежегодно на на този ден (20 октомври) под егидата на Международната фондация по остеопороза – IOF.
През 2011 г. повече от 200 нейни дружества от над 180 страни в света, посветили дейността си на ограничаване на разпространението на "тихата” епидемия, ще акцентират на превенцията на заболяването с основната тема на Световния ден: "Необходими са три прости стъпки”.
Мотото обръща внимание на значението на съвместните усилия – на хората, на здравната администрация, на специалистите от една страна и от друга – на близките и приятелите, както и на сподвижниците на движението срещу остеопорозата, да направят заедно три прости стъпки: подходяща двигателна програма, диета, богата на калций, и съобразен със състоянието прием на витамин D, които са насочени към ефективна превенция на заболяването.
Инициативата "Прегръдка за здрави кости!" ще стартира точно в 2:06 след обяд днес, тъй като костите в човешкото тяло са 206. Тя ще обхване всяка група, организация, клуб или семейство, които знаят и подкрепят важността на предпазването от остеопороза посредством горните три прости позитивни стъпки.
Асоциация "Жени без остеопороза” като член на Международната фондация по остеопороза в партньорство заедно със здравната администрация в лицето на Министерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции, както и с ръководствата на общинските администрации, организира всяка години прегледи.
От асоциацията призовават всички да се присъединят към инициативата "Заедно за здрави кости”, като се хванат за ръце и направят трите стъпки, символизиращи превенцията на остеопорозата - ежедневна физическа активност, ежедневна здравословна диета с калций съдържащи храни, ежедневен прием на витамин D посредством здравословно кратко излагане на слънчеви лъчи или чрез хранителни добавки.
Остеопороза (гр. osteo-кост и poros-пора) e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета. В резултат от намаленото усвояване на калций костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането.
Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания - особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости.
Поради голямата си разпространеност и разходи на здравните системи тя е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.
Болестта се среща и при мъжете, но много по-рядко и в късната им възраст поради липсата при тях на рязко спиране на производството на половия хормон тестостеон и по-плътен скелет. Остеопорозата се нарича "тиха епидемия", защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години.
Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплесква и се появява гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста.
Факторите, които могат да се контролират, са повишена функция на щитовидната жлеза, неправилно хранене, особено в детската възраст, теглото и физическата активност. Отбелязва се, че остеопорозата е по-често срещана при жени с наднормено тегло. Развитие на остеопороза се наблюдава по-рядко и при жени, които имат физическа активност или упражнения през 5 от дните на седмицата. Особено полезни са леката атлетика, тенисът, футболът. За препоръчване са силовите упражнения, които стимулират по активно мускулите и действат срещу гравитацията.
За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя да включва всички елементи, които имат доказано благоприятен ефект върху костите. Достатъчен хранителен прием на калций и витамин D са ключови фактори, в поддържането здравината на скелета.
Добър източник на калций са мляко, млечни храни, зелените листни зеленчуци, консервирани с костите риби, бадеми, лешници, а Витамин D е витаминът осигуряващ доброто усвояване на калция от храната. Той се съдържа в ограничен брой храни - мазни риби, особено сьомга, рибено масло, яйчен жълтък.
Някои от храните се обогатяват допълнително с този важен за костната обмяна витамин - мляко, маргарин, десерти на зърнена основа, пудинги. Други хранителни вещества необходими за костното здраве са магнезий, фосфор, калий, витамин C, цинк. Те се съдържат в повечето храни и се препоръчват като много здравословни.